Докато спазват правилата за карантина, хиляди италианци участват в национален

...
Докато спазват правилата за карантина, хиляди италианци участват в национален
Коментари Харесай

Хиляди италианци под карантина участват в научен експеримент

Докато съблюдават разпоредбите за карантина, хиляди италианци вземат участие в народен теоретичен опит.

Италианският народен съвет за научни проучвания се възползва от невиждано огромното количество хора, останали по домовете си, с цел да оказват помощ за събирането на информация за светлинното замърсяване - по-специално какъв брой светлина от улицата залива италианските домове.

Миналия месец повече от 7000 италианци са изтеглили приложение за присъединяване в цивилен теоретичен план, наименуван #scienzasulbalcone, което се превежда като " Наука на балкона ".

За да съберат информация за изследователския съвет, участниците изключват всички светлини в дома си и насочват камерата на телефона си, до момента в който употребяват приложението, към най-яркия източник на светлина. Приложението мери яркостта на светлината и регистрира данните за откривателите.

В изследването, което продължава от 23 до 25 март, се включват италианци от всяка провинция на страната, показва T+L.

„ Тази пандемия рискува да сътвори подозрения по отношение на науката, защото циркулират доста подправени вести “, декларира Алесандро Фарини, академик от Националния институт по оптика във Флоренция и един от уредниците на опита.

„ С този опит искахме да приближим жителите до методите на премерване, да им позволим да видят комплицирания развой на проучване и да вземат участие в него, “ добавя той.

Информацията за светлинното замърсяване е сложна за събиране от учените. Тя изисква необятен достъп до домовете на хората - нормално през нощта.

Но тези данни са значими за учените и публичното здраве. Светлинното замърсяване може да компрометира данните за космоса на астрономите и също по този начин да отслаби имунната система на хората.

Изследването в Италия открива, че има съвсем два пъти по-голямо замърсяване в градовете, в сравнение с в италианската провинция.

Научните опити са единствено една от дребното действия, в които хората под карантина могат да вземат участие. Във Франция мъж пробяга маратон на балкона си, а в Испания играят бинго от прозорците си.

Мерките за обществено разграничаване в Италия и Франция бяха удължени до май, до момента в който Испания стартира леко понижаване на рестриктивните мерки, като разреши на някои чиновници да се върнат на работа. Италия също отвори някои магазини, базирайки се на оптимистични трендове в данните за разпространяването на COVID-19. /profit.bg/
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР