Докато спасителите вадят още оцелели сред развалините в Южна Турция,

...
Докато спасителите вадят още оцелели сред развалините в Южна Турция,
Коментари Харесай

Турските власти разследват над 130 души заради срутените сгради

Докато спасителите вадят още оживели измежду руините в Южна Турция, в това число бременна жена и две деца, турските управляващи не престават да задържат бизнесмени, за които се твърди, че са взели участие в строителството на постройките, които се срутиха при мощните трусове на 6 февруари, написа Associated Press.   Броят на жертвите от земетресенията с магнитуд 7,8 и 7,5 по Рихтер, които удариха с период от девет часа в Югоизточна Турция и Северна Сирия, набъбна до над 33 хиляди и сигурно ще се усили, защото избавителните екипи откриват още тела, оповестява още AP.   И защото отчаянието породи яд от агонизиращо бавните избавителни акции, фокусът се насочи към това кой носи виновността, разяснява организацията.    Заради държавните стратегии, които разрешиха на изпълнителите да заплащат санкции, вместо да приведат постройките в сходство с разпоредбите, държавната организация, виновна за правоприлагането, призна, че над половината от всички здания в Турция – което съставлява към 13 милиона жилището – не са в сходство с нормите.   Така арестите биха могли да насочат публичния яд към строителите и бизнесмените, отклонявайки го от локални и държавни чиновници, които са разрешили явно некачественото строителство да продължи. Правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган, което към този момент е обременено от стопански спад и висока инфлация, е изправено пред парламентарни и президентски избори през май, напомня AP.

Турският министър на правораздаването Бекир Боздаг съобщи, че 131 души са разследвани за хипотетичната им отговорност в строителството на здания, които не са издържали на земетресенията. Въпреки че земетресенията бяха мощни, специалисти и хора в цяла Турция споделят, че дефектното строителство е предизвикало двоен мащаб на опустошенията.   Строителните правила на Турция дават отговор на актуалните стандарти за противоземетръсно инженерство, най-малко на хартия, само че те рядко се ползват, което изяснява за какво хиляди здания се сгромолясаха встрани или върху жителите им.   В провинция Газиантеп са задържани двама души, обвинени, че са премахнали колони, с цел да обезпечат повече пространство в постройка, която рухна при трусовете, заяви държавната Анадолска организация.   Министерството на правораздаването заяви още, че трима души са задържани в очакване на правосъден развой, седем са били арестувани, а на други седем е неразрешено да напущат Турция.   Властите на летището в Истанбул са арестували през днешния ден двама строителни бизнесмени, посочени за виновни за разрушаването на няколко здания в Адъяман, оповестиха частната осведомителна организация DHA и други медии. Съобщава се, че двойката е била на път за Грузия.   " Съвестта ми е чиста. Построих 44 здания. Четири от тях се срутиха. Направих всичко съгласно разпоредбите ", сподели Явуз Каракуш, един от задържаните, представен от DHA.

Министерството на правораздаването на Турция разгласи основаване на бюра за следствие на закононарушения, свързани със земетресението. Тяхната цел е да разпознават изпълнителите и други лица, виновни за строителните работи, да събират доказателства, да инструктират специалисти, в това число архитекти, геолози и инженери, и да ревизират разрешителните за градеж и за обитаване.   В петък управляващите задържаха строителен бизнесмен на летището в Истанбул, преди да се качи на полет към Черна гора. Той е бил реализатор на първокласната 12-етажна постройка Ronesans Rezidans в историческия град Антакия, окръг Хатай, при чието сриване починаха неизброимо количество хора.   В изтекли свидетелски показания, оповестени от Анадолската организация, мъжът споделя, че при строителството на постройката са спазвани разпоредбите и че не знае за какво комплексът не е издържал на земетресенията. Адвокатът му съобщи, че клиентът му е изкупителна жертва.   Междувременно избавителните екипи не престават акциите си с вярата да намерят повече оживели, написа още AP. Откриването на живи хора обаче остава рядко изключение.   В събота багери и булдозери копаеха ями в полето в покрайнините на Антакия, до момента в който непрестанно пристигаха камиони и коли за спешна помощ, натоварени с чували с трупове, написа още AP. Стотиците гробове, ситуирани на не повече от метър един от различен, са маркирани с елементарни дървени дъски.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР