Докато слънцето залязва над покривите на северномакедонския град Битоля, в

...
Докато слънцето залязва над покривите на северномакедонския град Битоля, в
Коментари Харесай

Ботът Александър: Войната в Twitter за македонската душа

Докато слънцето залязва над покривите на северномакедонския град Битоля, наоколо до южната граница с Гърция, мъжът, който назовават " Cheese " ( " Сирене " ), отпива глътка бира на пешеходната алея " Сирок Сокак ".
Що се отнася до залезите, този наподобява изключително подобаващ. Дванадесети август е: денят, в който Северна Македония не разрешава потреблението на звездата от Вергина - гръцки народен знак - в книги, по монументи и в публични пространства.

За " Cheese " възбраната за " заграбване " на класическата еленистична емблема с нейните отличителни заострени лъчи, е следващото развяно бяло знаме в яростна битка за македонската еднаквост. Това е част от историческата договорка с Гърция за преустановяване на 30-годишния спор със страната за използването на името " Македония ", за което управляващите в Атина настояват, че допуска териториални упоритости към едноименната северна гръцка провинция и нейното антично завещание от Александър Велики.

Съгласно съглашението, подписано през юли 2018 година, някогашната Югославска република би трябвало да подмени карти и учебници, да приключи потреблението на звездата на Вергина и – най-непростимото съгласно " Cheese " изменничество - да смени името си на " Северна Македония ".

Седейки в едно намерено улично кафене на фона на падащия здрач, той се кълне, че в никакъв случай няма да изпадне толкоз ниско, че да употребява новото име. " Аз съм родолюбец и просто не желая името на страната ми да бъде променено ", споделя той пред Балканската мрежа за проверяващи репортажи /БМРР/.

Въпреки, че малко хора знаят същинската еднаквост на " Cheese ", мнозина са осведомени с неговите националистически възгледи. Всъщност, той се споделя Горан Костовски, 38-годишен служащ в маркетингова компания от столицата Скопие. С съвсем 10 000 почитатели в Twitter разпръснати на три континента, през 2018г. Костовски организира акция в обществените медии, призоваваща македонците да бойкотират референдума за използване на контракта за смяна на името, прочут още, като Преспанското съглашение, наречено на езерото, наоколо до което е подписан.

Докато съглашението от Преспа дава обещание да приключи гръцката съпротива на това страната да получи участие в НАТО и Европейски Съюз, критиците считат, че този компромис отива прекомерно надалеч. За това и се надяват на ниска изборна интензивност на референдума през септември 2018 година, която на собствен ред би довела до навалидност на резултатите.
" Нямаше смисъл да споделяме на света да гласоподава " не " на референдума, тъй като се страхувахме, че държавното управление ще изопачи резултатите ", споделя Костовски. " Първо трябваше да бойкотираме референдума ".

Благодарение на подклаждането на улични митинги вкъщи и набирането на долари от диаспората в чужбина, акцията " #boycott " е извънредно сполучлива.

Докато 95 на 100 от гласувалите на референдума са " за " договорката за промяна на името, изборната интензивност е едвам 37 на 100 - много под минималния предел от 50 на 100. Въпреки че по-късно Народното събрание ратифицира Преспанското съглашение, специалистите настояват, че триумфът на акцията за угнетяване на изборната интензивност се дължи частично на един нов вид осведомителна война, все по-често следена в националистическите среди.

Известна като " изчислителна агитация ", тя бива дефинирана от Оксфордският институт за интернет към Университета в Оксфорд, като " взаимоотношение на логаритми, автоматизация и политика ".

Малцина са усвоили това изкуство по-добре от Костовски, въпреки и той да е загадъчен по отношение на методите, които ползва.

" Можете да кажете, че сме ботове, само че това не е безусловно истината ", споделя той, като разказва новите си пехотинци в онлайн пропагандната война: подправени сметки в Twitter, програмирани да се държат като хора.
" Замъгляваме мисленето ви, с цел да не знаете от кое място тъкмо идва нашата акция и да не знаете накъде да се обърнете първо ".

Докато доста се е изговорило за балканските ферми за тролове и подправените заводи за вести, доста по-малко се знае за въздействието на компютърната агитация върху развиването на демокрацията в района. Разследване на БМРР за националистическите мрежи от двете страни на Преспанския спор надниква зад завесата на онлайн триковете, употребявани за разпространяване на политически послания и деформиране на публичното мнение.

Това е пътешестване в подземния свят на компютърни кодове и теории на конспирацията, където " потребители-фантоми " и " Twitterbots " се допират до извънредно десния екстремизъм в цифрова зала от огледала.
Дейността им зацел същото, което имат и подправените онлайн полемики и вести: да се сътвори изкуствено усещане за великански онлайн сказка, тъй че основателите на публичното мнение, като публицисти и деятели, да й извърнат внимание.

Специалистите споделят, че по този метод, една дребна група фанатици с преносими компютри могат да упражняват въздействие, което да наподобява, че е резултат от активността на една по-многобройна група, водейки до тревожни последствия за демократичния ход на събитията.

 Горан Костовски, мъжът зад профила
© Костас Зафейропулос

Горан Костовски, мъжът зад профила " Cheese " в Twitter, седи в улично кафене в град Битоля в северна Македония

Пране на информация

В държавната централа в Скопие надпис с новото публично име на страната - Република Северна Македония - посреща посетителите, когато се приближат до йонийските колони на постройката, реновирана преди пет години, с цел да наподобява като Белия дом във Вашингтон, окръг Колумбия. Тя е единствено на хвърлей от централния площад на града, където скулптура на Александър Велики, възседнал жребец, се извисява над шадраван в типичен жанр - резултат от преустройството на Скопие, финансирано от данъкоплатците, чиято цел е да придаде на града по-старинно чувство.

Мнозина считат, че оповестената през 2010 година реорганизация е своеволна архитектурна подигравка към Гърция от страна на държавното управление на тогавашния министър председател Никола Груевски, откакто Атина постанова несъгласие върху присъединението на страната към НАТО през 2008 година В държавната централа Демиян Хаджи-Ангеловски, 28-годишен специалист по обществени медии в Министерството на информацията, си напомня по какъв начин към 10 авторитетни акаунта в Twitter са се стремели да преобладават това, което се написа в новините по време на хода на референдума, след Преспа.

Всеки ден, по три пъти дневно, друг консуматор изпраща по един или два провокативни туита, които по-късно биват харесвани и ретуитнати от войска от автоматизирани сметки, споделя той. Идеята е това да оформи " наклонност " в Twitter, която да бъде маркирана от огромните агрегатори на вести, като Time.mk.

" Тяхната цел беше новините да виждат и цитират тези туитове, което би предиздвикало информацията да наподобява по-достоверна ", сподели той. " След това те препубликуват тези вести, като това оформя едно самобитно пране на информация ".

Според министъра на информацията Дамян Манчевски, който управлява държавната акция " за " референдума за Преспа, огромна част от рециклираното наличие се състои от подправени вести, предопределени да дискредитират съглашението. " Повече от 10 на 100 от публикациите в този интервал са чиста дезинформация, " споделя Манчевски в изявление за БМРР. И добавя: " Ботовете в Twitter бяха главният източник на подправени вести ".

 Фойерверки осветяват небето зад статуята на Александър Велики, чието публично разкриване е на централния площад в Скопие през септември 2011 година Инсталацията на скулптурата е част от културен план, наименуван
© EPA / Наке Батев

Фойерверки осветяват небето зад статуята на Александър Велики, чието публично разкриване е на централния площад в Скопие през септември 2011 година Инсталацията на скулптурата е част от културен план, наименуван " Скопие 2014 ", предопределен да придаде на града по-класически образ

Една подправена история твърди, че хората, живеещи наоколо до най-голямата военна база в страната, в централния Криволашки район, ще бъдат отровени с обеднен уран, добит за военни образования, в случай че държавното управление ратифицира договорката от Преспа и по-късно се причисли към НАТО.

Разследване на Проекта за докладване на проведената престъпност и корупцията и македонската Лабораторията за проверяващи репортажи (ЛРР) наблюдават историята до Златко Ковач, 50-годишен американо-македонски жител, който работи като вашингтонски сътрудник за съветската осведомителна организация " Спутник ".

Ковач не отговори на запитването на БМРР за коментар.

" Ковач си сътрудничи с редица уеб страници в [Северна] Македония, които са част от механизма за бълване на агитация против Споразумението от Преспа ", споделя основният редактор на ЛРР и върл пушач Сашка Цветковска
" Историята стартира да се популяризира от Ковач във Фейсбук. Новината незабавно е оповестена в Twitter. Десетки ботове я възпроизвеждат, а по-късно няколко консервативни онлайн медии я разгласяват като постоянен журналистически материал. "

В резултат на това министърът на защитата Радмила Секеринска прекара седмица в неистово уверяване на хората, че това не е правилно, споделя Цветковска.

В дните преди референдума други притеснителни погрешни истории си проправят път в новините.
Медиите оповестяват, че могат да бъдат подхванати законни ограничения против хората, несъгласни със съглашението от Преспа, че нуждата от печатане на нови пари ще докара до голяма инфлация и че Гърция ще получи карт бланш да прави, каквото си изиска.

Нищо от това не е инцидентно.

 Анти-Преспански демонстратори стачкуват пред постройката на държавното управление в Скопие през ноември 2018 година
© EPA-EFE/Георги Лицовски

Анти-Преспански демонстратори стачкуват пред постройката на държавното управление в Скопие през ноември 2018 година

" Киборг ботове "

В хода на референдума Трансатлантическата комисия за избирателен интегритет, основана по самодейност на основаната в Дания фондация " Алианс за демокрациите ", регистрира скок в интензивността на ботовете, употребявайки своите принадлежности за мониторинг на обществените медии.

" Очевидно става дума за съгласувани старания да се нарушат демократичните права на македонците и да се делегитимира вота на референдума ", споделят те в изказване.

Две седмици преди референдума, Дигиталната лаборатория за престъпни проучвания (DFRLab) на основания в Съединени американски щати Атлантически съвет, който следи цифровата агитация, разгласява проучване, съгласно което извънредно десните сметки в Twitter подтикват акцията за протест. За интервал от девет дни откривателите проучват всички туитове, употребяващи хаштаговете " #Бојкотирам " и " #bojkotiram " (#boycott) – общо към 23 800 такива.
Те откриват, че повече от 80 на 100 са в действителност ретуити, със съответствие 4: 1 на ретуитите към истинското наличие, което допуска разрастваща се автоматизация.

" Имаше добре координирана, неавтентична активност, която унищожаваше всички естествени диалози в Twitter ", съобщи откривателят на DFRLab Канишк Каран пред БМРР. " Вместо да разискват, тези сметки спамваха други и ги бомбардираха с хиляди споменавания и ретуити ". DFRLab разпознава деветте най-активни акаунта в Twitter, които оказват помощ на акцията да набере скорост - и акаунтът на Костовски, " Cheese " е измежду тях.

 Визуализация на DFRLab демонстрира най-влиятелните сметки, свързани с акцията #boycott. ‘Cheese’ е ‘C4i72’
© DFRLab

Визуализация на DFRLab демонстрира най-влиятелните сметки, свързани с акцията #boycott. ‘Cheese’ е ‘C4i72’

Според Костовски акцията има трима съществени ръководители: той, блогър на име Игор Пиповски (чиито профил в Twitter " @m0rban " носи името на популисткия маджарски министър председател Виктор Орбан) и Зарко Христовски, македонски уеб разработчик, който живее в Норвегия и е направил уеб страницата на акцията. " #Бојкотирам принадлежи на народа на Македония ", написа в Twitter Пиповски, отговаряйки на въпроса на БМРР, за ролята му в акцията. " Никой не би трябвало да си присвоява заслугата ".

БМРР не съумя да се свърже с Христовски, само че Костовски изложи разбиранията, за които той твърди, че стимулират всички им. " Ние живеем във време на вихреща се цифрова война ", сподели той пред БМРР. " От една страна: ние националистите и патриоти, а от другата: интернационалисти, комунисти и някогашни комунисти и социалдемократи. "

Неговият акаунт " Cheese ", който е следван от всеки трети консуматор на Twitter в Северна Македония, съгласно разбор, употребяващ онлайн инструмента за наблюдаване на " Statcounter " – не хвърля и сянка подозрение по отношение на задачата си.

В самостоятелен туит в горната част на неговия Twitter поток се споделя: " Място, където ще намерите доста банери, гифове, мемета и други пропагандни материали, които биха били потребни за сполучлива обществена акция. Мрежа против съдбовния референдум за смяна на нашата еднаквост. "

В доста връзки Костовски има тъкмо толкоз доста общо с извънредно десните бели расисти в Съединените щати, колкото и с македонските националисти. Неговите постове в Twitter преливат от крайнодесни знаци и тайни теории. Предишната фотография на профила му в Twitter е била карикатурният облик на Жабата Пепе, обичана емблема на Ултра десните. Днес в заглавката му има огромно " Q ", отпратка към известната извънредно дясна тайна доктрина за заговора " QAnon ": " паралелна страна ", която крои проекти против американския президент Доналд Тръмп.

В рядка обществена изява Костовски прави послание към протест в Скопие два дни преди референдума, носейки шапка с " Q " и тениска " Make America Great Again " ( " Да създадем Америка още веднъж велика " ).
" Всички се борим против паралелната страна и глобализацията ", споделя Костовски пред БМРР. " Имаме същите врагове и сходни идеологии. " Той изброява популистите, които го въодушевяват: Тръмп, Орбан, водачът на френската извънредно дясна опозиционна партия Марин Льо Пен и създателят на Британската партия Brexit Найджъл Фараж. В доста от изявленията му в Twitter участва и някогашният пълководец на Тръмп, Стив Банън.

" Бяхме разчувствани от предизборната акция на Тръмп и се опитахме да копираме неговата методика и символизъм ", споделя Костовски. " Искахме хората изключително да повярват, че Стив Банън е взел участие в акцията [#boycott]. " В един туит от август 2018 година той допуска, че " противозаконното и изменическо " държавното управление на премиера Зоран Заев е задлъжняло на американския милиардер човеколюбец Джордж Сорос - позната фигура, която си е навлякла омразата на извънредно десните групи.

" Бойкотирайте противозаконния #Referendum (референдум) за нацисткото #agreement (споразумение) ", прибавя той.

Костовски упорства, че той и неговите сътрудници кръстоносци по клавиатура по никакъв метод не са необикновени.
" В нашата група всички сме просто естествени хора, с естествени работа и семейство и множеството от нас желаят да останат анонимни в обществените медии. "

Но следствието на БМРР демонстрира, че въпроса с анонимността на Костовски е малко по-сложен, в сравнение с наподобява на пръв взор.

Използвайки приложение за сканиране, наречено " Twitterbots ", инструмент, основан за е да прави оценка евентуалната интензивност на ботовете, БМРР проучва резултатите от Twitter на " Cheese " и откри, че приблизително доближава съвсем 110 " дейности " дневно. Компютърните учени настояват, че всевъзможен брой дейности - туитове, ретуити, лайкове и други интеракции – които наброяват над 70, допуска, че са впрегнати в деяние ботове.
Докато Костовски твърди, че е употребявал автоматизация единствено в първите дни на акцията #boycott, анализът на БМРР удостоверява, че неговата личност " Cheese " е това, което е известно в бизнесът с " изчислителна агитация ", като " киборг бот " – полу-човек, полу-машина.

Тези хибриди съчетават алгоритмичната автоматизация с човешка интервенция, с цел да се оправят с анти-бот отбраните на Twitter, защото автоматизацията е строго неразрешена в социалномедийната платформата.

 Приложението за сканиране на
© “Twitterbots ”

Приложението за сканиране на " Twitterbots " демонстрира мрежата на " Cheese ". Всяка точка- " възел " съставлява друг акаунт в Twitter. Предполага се, че алените възли са ботове или киборг ботове, известни още като " ретуитъри ", защото съчетават действителни човешки интеракции с автоматизация

Бен Нимо, експерт по цифрова агитация в Атлантическия съвет, разказва потреблението на такива ботове като " игра на цифри ". " Ако създадете достатъчо на брой подправени сметки и ги автоматизирате, тогава има късмет те да се появят в листата на тенденциозни тематики ", споделя той пред нашия кореспондент в изявление за неотдавнашното следствие на Средиземноморския институт за проверяващи репортажи (СИРР) в Атина. " Следователно обществените медии са мястото, където благодарение на пет индивида и подобаваща тактичност, можете да създадете усещането, че пет милиона души приказват за нещо ".

Проучване на мрежата на " Cheese " благодарение на аналитичния програмен продукт " Sparktoro " разкри, че повече от 38 на 100 от неговите почитатели биват класифицирани като " подправени " – най-вероятно ботове или други принадлежности за изчислителна агитация.

След питане от страна на БМРР по отношение на какво вършат от офиса на Twitter, с цел да се опълчват на сходен тип активност, бяхме ориентирани към обновената им политика против това, което назовават " операция на платформата ", която включва спам, " злонамерена автоматизация " и потребление на подправени сметки.

Компанията означи, че през май 2018 година е идентифицирала и е оспорила съществуването на над 9,9 милиона евентуални " спам " или автоматизирани акаунтa. През септември обаче Twitter регистрира " съвсем 50 на 100 спад в оспорването на обвинени спам сметки, спрямо предходния регистриран интервал ".

 Уебсайтът на акцията
© Костас Зафейропулос

Уебсайтът на акцията " #boycott ". Заглавието гласи: " Македония има лично име "

Диаспорно финансиране

Според Костовски, националистически настроените политици бързат да се присламчат към акцията #boycott, и да се опълчват на Преспанското съглашение. Сред тях е Филип Петровски, някогашен народен представител от дясната опозиционна партия Вътрешна македонска революционна организация ДПМНЕ (коалиция от съвсем 30 дребни десни партии, политически фракции и цивилен асоциации), която е взела участие в " Македонските протести ", Костовски съобщи, че двамата са се срещнали през лятото на 2018 година, с цел да обсъдят работата си дружно. Петровски удостовери за БМРР, че е взел участие интензивно в акцията за протест.

Като съществена партия в съпротива, формалната позиция на Вътрешна македонска революционна организация ДПМНЕ по отношение на референдума е, че хората би трябвало да гласоподават със съвестта си, макар изказванията на критиците, че националистическото крило на партията е било изрично срещу договорката в Преспа.

" Имаме съществени доказателства, че центровете на тези онлайн офанзиви са свързани с опозицията на Вътрешна македонска революционна организация, само че те не бяха най-изявените ", съобщи пред БМРР министърът на информацията Манчевски. Той сподели, че в действителност най-острата съпротива към Преспа идва от македонци, живеещи в чужбина. Той цитира, като образец предприемач, живеещ в Торонто, на име Бил Николов, който е президент на Македонското интернационално придвижване за правата на индивида в Канада.

" Най-големите екстремисти в диаспората, като него, са имигранти от второ потомство, които са идвали в страната единствено няколко пъти на почивка ", споделя Манчевски. Костовски съобщи, че Николов е финансирал анти-Преспа билборд акция в Скопие, откакто се разапалил по тематиката онлайн. " Много богати хора с връзки от диаспората видяха какво вършим в обществените медии и разшириха въздействието ни ", споделя той. " Бил Николов беше един от тях. "

Запитан за коментар, Николов се обърна към БМРР в туит: " Никой македонски политик (от която и да е политическа партия) няма право да договаря или трансформира нашето име, еднаквост и история. Те нападат и популяризират неистини по отношение на хората, които пазят главните ни човешки права, само че не биха се защитили от тези, които признават, че желаят да заличат нашата еднаквост ".

#Бојкотирам#Macedoniapic.twitter.com/zG1ojOBTD2
— Meto Koloski (@MetodijaKoloski) July 31, 2018
Мето Колоски, президент на Обединената македонска диаспора, туитва поддръжката си за бойкотиране на референдума Преспа през юли 2018 година Експертите настояват, че групите от диаспората са се засилили в усилването на поддръжката за акцията за протест, откакто първо стартират да се палят в обществените медии

Костовски споделя пред БМРР, че придвижването #boycott е получило няколко хиляди евро от Тодор Петров, водач на Световния македонски конгрес, неправителствена организация, основана в Скопие, която се гордее с членове на диаспората от Съединени американски щати, Канада, Австралия, Италия и Германия. През 1991 година Петров се застъпва за потреблението на звездата на Вергина върху флага на новата страна. Световният му македонски конгрес като цяло е считан за ултранационалистическо придвижване.

" Световният македонски конгрес има връзки с доста македонци по света и е реалност, че те подкрепиха миналогодишната акцията за протест на референдума ", удостовери Петров пред БМРР. Междувременно Костовски споделя, че други политици " се пробваха да яхнат вълната, която създадохме. И всички желаеха - и получиха - доста пари от македонската диаспора ".

Според него, един подобен бенефициент е Янко Бачев, президент на проруската партия Обединена Македония - макар че БМРР не съумя да удостовери това му изказване.

Помолен за коментар, Бачев сподели пред БМРР: " Няма да разясня за провокатори, работещи за марионетното държавно управление в Македония ". Бачев е видян на ескалиралия до принуждение антипреспански митинг пред Народното събрание през юни 2018 година, който полицията потушава със сълзотворен газ и зашеметяващи гранати.

 Хора от цяла Гърция стачкуват против Преспанското съглашение на протест на площад Синтагма в Атина, на 20 януари 2019 година
© EPA-EFE / Орестис Панагиоту

Хора от цяла Гърция стачкуват против Преспанското съглашение на протест на площад Синтагма в Атина, на 20 януари 2019 година

" Искаме си назад името "

Разследването на БМРР сподели, че гръцките националисти от другата страна на границата също са употребявали изчислителна агитация, с цел да провокират неодобрение против Преспанското съглашение.
И тук още веднъж деятели от диаспората играят роля в превръщането на онлайн пропагандата в дейности по улиците, като гневът против Преспа подхранва най-големите митинги в Атина и Солун след тези по време на финансовата рецесия в Гърция.

" Това е географска широчина, в която през 20-ти век огромни на брои групи хора са принудени да мигрират по стопански и политически аргументи, първо в Съединени американски щати, Канада, а по-късно в Австралия ", споделя Тасос Костопулос, историк и проверяващ публицист в ежедневника " Efimerida ton Sintakton " в Атина. " Именно тези хора, изключително второ и трето потомство, вземат участие в бурна борба онлайн, разменяйки си обиди в Twitter със стотици тролове и ботове ".

Подобно на " Cheese ", един от основните гласове в цифровата дисхармония от гръцка страна, е хибрид човек-машина, сочи следствието на БМРР.

" АЗ СЪМ ГРЪЦКИ МАКЕДОНЕЦ! ", написа в Twitter профила на " Pallas Athena " под изображение на звездата на Виргина. " Ние, 3,5 милиона гръцки македонци, сме изтощени да бъдем ограбвани от нашата ИДЕНТИЧНОСТ, ИСТОРИЯ, ИМЕ И СИМВОЛИ! Искаме да си върнем името " Македония "!

 Приложението
© Майкъл У. Киърни

Приложението " TweetBotorNot " прави оценка опцията " Pallas Athena " да е бот на съвсем 70 %. Тъй като акаунтът явно употребява автоматизация в допълнение към действителната човешка интервенция, той е това, което е известно в онлайн пропагандния бизнес като " киборг бот "

Общият брой туитове от акаунта на " Pallas Athena " - към 478 000 в границите на пет години - е ясна индикация за автоматизация, макар че огромна част от наличието явно е генерирано и от човек.

Според разбора на " TweetBotOrNot ", софтуерно приложение, което употребява машинно образование за систематизиране на сметки в Twitter като ботове или човешки, има съвсем 70 % възможност " Pallas Athena " да е киборг бот.
Използвайки разширени индикатори и принадлежности за мониторинг, БМРР извлече и проучва наличието, генерирано от акаунта в границите на седмица - повече от 2500 туитове и ретуити.

Разчитането на данните разкри, че онлайн дейностите на " Pallas Athena " – човешки консуматор или не - евентуално са достигнали до не по-малко от 9,7 милиона други консуматори на Twitter за тези седем дни.
Анализът на геолокации сподели, че тези консуматори са разпределени в 106 точки по целия свят, в това число Атина, Торонто, Каракас, Маями и Мелбърн.

Експертите споделят, че тези числа демонстрират силата на изчислителната агитация да създавана непрестанно разширяваща се ехтене камера благодарение на един-единствен акаунт.

 Приложението за сканиране
© “Twitterbots ”

Приложението за сканиране " Twitterbots " демонстрира " Pallas Athena " в центъра на мрежа от ботове и действителни консуматори на Twitter - най-хубавата цифрова ехтене камера

Когато от БМРР писахме на притежателя на акаунта " Pallas Athena ", получихме в отговор известие: " Драги, аз не съм бот. "

Тя се разпознава като непрекъснато прибиваваща в Швеция македонка, която за пръв път стартира да се занимава с Twitter през 2014 година, откакто вижда " хората от Скопие да настояват, че са претърпели геноцид от гърците ". " Немислимо ", написа тя. " Произхождам от [древния град] на Александър Велики, Пела, и баба ми Елена постоянно ми говореше за закононарушенията на българи и турци в региона.

" Започнах да проверявам архивни вестници и разбрах, че те [хората, живеещи в настояща северна Македония] са тези, правили същинските закононарушения. Така че се заех интензивно да работя в Twitter по македонския въпрос. "
През април 2018 година тя става част от обществена Twitter словестна битка с " Cheese ".

I AM A GREEK MACEDONIAN FROM EDESSA PELLA IN REAL ANCIENT GREEK MACEDONIA, THE AREA WERE ALEXANDER THE GREAT WAS BORN!
Your country has bever been part of Ancient Greek Macedonia, it is in the 7
Region of Ancient Paeonia and you are not Macedonians! pic.twitter.com/siXENjcijp
— Pallas Athena (@Makedni) April 15, 2018

" Лека нощ, побратиме грък, " подиграва я " Cheese ". " Лека нощ от един македонец от Македония ".

" Pallas Athena " дава отговор: " АЗ СЪМ ГРЪЦКИ МАКЕДОНЕЦ ОТ ЕДЕСА ПЕЛА В ИСТИНСКАТА ДРЕВНОГРЪЦКА МАКЕДОНИЯ, ОБЛАСТТА, В КОЯТО АЛЕКСАНДЪР ВЕЛИКИЯТ Е РОДЕН! Вашата страна в никакъв случай не е била част от древногръцка Македония. " След още сходни реплики и дуплики, двамата киборгски бота се блокират взаимно в Twitter и се заемат с други неща.

За Никос Смирнайос, професор по политическа стопанска система и социология на медиите и интернет в Университета в Тулуза, да се винят сходен тип предразсъдъци на технологиите е единствено една част от протичащото се. " Не технологията оформя тази дълбока поляризация в двете страни, а самите общества, които десетилетия наред основават условия за тази изчислителна националистическа агитация да поникне и избуи ", споделя той.

Костас Зафейропулос е проверяващ кореспондент за " Efimerida ton Sintakton " в Атина. Тази публикация, редактирана от Тимъти Лардж, е направена в границите на Балканската стипендия за отлични достижения в публицистиката, с поддръжката наФондация ERSTEв съдействие с Балканската мрежа за проверяващи репортажи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР