Докато ситуацията в началното огнище на заразата - Китай, отбелязва

...
Докато ситуацията в началното огнище на заразата - Китай, отбелязва
Коментари Харесай

Европа затяга карантината, глътка въздух за Китай

 Докато обстановката в началното огнище на болестта - Китай , отбелязва трайно усъвършенстване, управляващите в Европа се стягат за по-твърди ограничения поради разгарянето на болестта в личните им страни, с цел да спре изцяло общественият живот като защитна мярка против вируса.

Англия

Жителите на Лондон може да се окажат затворени по домовете си, както в други европейски градове, откакто английският министър председател Борис Джонсън предизвести, че страната се приготвя да одобри по-строги ограничения против пандемията, споделя " Гардиън ".

Причината е, че в столицата вирусът се популяризира по-бързо спрямо останалите елементи на страната. До вечерта на предния ден в Лондон са регистрирани 953 случая на COVID-19. Общо в страната броят на инфектираните е 2626 души.

Запитан дали ще внесе законодателство, което да ограничи придвижването на хората, Джонсън отговори, че това не е естественият избор на държавно управление, което цени свободата на жителите, само че не изключва нищо, когато пандемията доближи своя връх. Той дълго отлагаше затварянето на учебни заведения и университети, само че през вчерашния ден разгласи, че от петък няма да са отворени.

Германия

В Германия инфектираните доближиха към 11 хиляди. Училищата в страната към този момент затвориха, същото става в този момент с клубовете, питейните заведения, местата за развлечения, храмовете. Ресторантите работят в изискванията на ограничавания - наложителни минимални дистанции сред масите и скъсено работно време. Немският канцлер Ангела Меркел прикани жителите да отсрочат туристическите пътувания в страната и чужбина.

Италия

Италианското държавно управление ще удължи периода на наложената карантина и на ограничаващите ограничения, въведени за ограничение на разпространяването на ковид, разгласи министър председателят Джузепе Конте пред в. " Кориере каузи Сера ". Според него рестриктивните мерки дават резултати, само че към момента не е ясно по кое време ще премине пикът на болестта. Над 35 000 са с позитивни проби за ковид в Италия, съвсем 3000 души са жертвите, а над 4000 души са се излекували. Карантината, включващи възбраната за предвижване на хората без основателна причина, сега е до 3 април.

Европейската централна банка сътвори изключителна програма за изкупуване на скъпи бумаги на стойност 750 милиарда евро, която ще има деяние до момента в който свърши рецесията с ковид, само че не и преди края на годината.

Около 25 млн. души могат за изгубят работата си поради COVID-19 , съгласно прогнози на Международната организация на труда. Германският авто колос " Фолксваген " стопира фабриките си в Германия, Словакия, Испания и Португалия. До края на март няма да работят мощностите на " Дженерал Мотърс ", " Форд " и " Фиат Крайслер " в Северна Америка.

Нидерландия

Държавата затваря границите си довечера за пасажери от страни отвън Европейски Съюз, разгласи държавното управление. Мярката е в отговор на решението на водачите на Европейски Съюз границите на общността да бъдат затворени за 30 дни в опит да се спре разпорстранението на ковид. Забраната на Нидерландия не важи за европейски жители, за страни от Шенгенската зона и за Обединеното кралство. Министърът на опазването на здравето в Нидерландия Бруно Брунис припадна от безсилие по време на спор в Народното събрание, отдаден на ковид. Колеги незабавно му се притекоха на помощ, дадоха му вода и той се изправи още веднъж на крайници, само че напусна пленарната зала. По-късно в Туитър написа, че " е примрял от безсилие след интензивна работа в последните седмици. Нещата се усъвършенстват. "

- Около 80 000 жители на Европейски Съюз са отвън територията му  в очакване да се върнат вкъщи, откакто бе наложено краткотрайно ограничаване за влизане заради пандемията от новия ковид, заяви представителят на Европейската комисия Петер Стано нощес. Той добави, че е мъчно да се дефинира точният брой на тези хора и ги прикани да се свържат с консулствата в страните, в които се намират.

- Властите в австрийската провинция Тирол  решиха да затворят за карантина всички обитаеми места в района. Разпореждането влиза в действие от среднощ и ще важи до 5 април 2020 година

Финландия

От през днешния ден Финландия лимитира движението през границите си поради обстановката с ковид, заяви финландският вътрешен министър Мария Охисало. По границите на Финландия вътре в Шенгенската зона ще бъде върнат граничният надзор. Въпреки това обаче през границата ще продължи придвижването на товари.

Португалия

В Португалия президентът Марселу Ребелу де Соуза разгласи изключително положение заради ковид, съобщи ДПА. Това се случва за пръв път, откогато Португалия стана народна власт през 1974 година

Китай

Китай разгласи, че за първи път от експлоадирането на епидемията няма нови регистрирани случаи на инфектирани с ковид, съобщи Агенция Франс Прес. Съобщава се обаче за нарастване на броя на случаите на заболели, пристигнали от чужбина. Става дума за 34 случая,  с които Китай отбелязва максимален дневен растеж за последните две седмици. С тях общият брой на случаите на заболели, пристигнали от чужбина, доближава 189. А общият брой на заболелите в страната все още е 80 928. Починалите са общо 3 245, от които 8 души през днешния ден. Всички те са от провинция Хубей, в която се намира Ухан - градът, считан за огнище на болестта. В Ухан през днешния ден за първи път от януари няма регистрирани нови болни, акцентират от Ройтерс.

Швейцария

Швейцария трябваше да се организира референдум за имиграцията, само че създалата се обстановка прави това невероятно, оповестиха от държавното управление, представени от БНР. Вчера швейцарските здравни управляващи оповестиха, че броят на доказаните случаи на ковид е достигнал 2772, като единствено за последното денонощие се е бил нараснал с над 500. Починалите към този момент са 21 - със 7 повече от предходния ден.

Шотландия

Заради пандемията Шотландия отсрочи проектите си за следващо национално допитване за самостоятелност от Англия. Британският министър председател Борис Джонсън към този момент изключи възможноста да даде публично позволение за провеждането на референдума, от каквото шотландските управляващи се нуждаят, с цел да бъде той легален.

Брекзит

Короновирусът оказва въздействие и върху договарянията за Брекзит. Редица европейски политици оферират удължение на преходния интервал преди излизането на Англия от Европейски Съюз до края на 2022 година, споделя БГНЕС. " При актуалната спешна обстановка персоналните договаряния са невъзможни... Ще се види дали ще бъде допустимо да продължим работата в режим на видеоконференции. Но даже и да се проведат договарянията, в този момент всички старания би трябвало да бъдат ориентирани към съгласуване на битката против пандемията... Заплахата от корав Брекзит, съпроводена от безредни условия и стопански загуби, сега е ненужна тежест и за двете страни ", разяснява зам.-шефът на Европейския парламент Катарина Барли.

Съединени американски щати

В Съединени американски щати  броят на инфектираните с ковид в Съединени американски щати доближи 8017 души, оповестява " New York Times ", базирайки се на оценки на федерални и локални управляващи. Поне 143-ма са умряли. Два дни по-рано броят на инфектираните беше към 4600, а на жертвите - 74. Най-засегнат е щатът Вашингтон. Сред инфектираните са двама членове на Конгреса - демократът Бен МакАдамс и републиканецът Марио Диас-Баларт.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР