Докато се чака решение на парламента ще има ли по-евтина

...
Докато се чака решение на парламента ще има ли по-евтина
Коментари Харесай

Как е най-изгодно да се отопляваме през зимата?


Докато се чака решение на Народното събрание ще има ли по-евтина и по-скъпа цена за ток по отношение на потреблението, екип на bTV ревизира кое топло излиза най-изгодно. Климатик или термопомпа - това демонстрират калкулации на Центъра за енергийна успеваемост, направени за bTV.

Ако апартаментът ни да вземем за пример е 65 квадратни метра, за целия зимен сезон отоплението ще ни излезе към 450 лева за несанирано и 230 лева за санирано жилище.

Моментната фотография демонстрира, че най-скъпо ще ни коства, в случай че употребяваме природен газ - 1500 лева за неизолиран и 750 лв. за добре изолиран апартамент.

В класацията следват: пелетите, печките на ток, въглищата и топлофикация, като сумите варират според от вида жилище.



Какви препоръки за икономисване дават специалистите ?

Златка Витанова е купила 10 кубика дърва за тази зима. Жената пресмята, че разноските й за топло са скочили двойно. Затова специалистите пресмятат, че би трябвало да помислим деликатно какъв вид отопление избираме, защото 50-60 % от разноските за жилището отиват за това. И дават препоръки по какъв начин да пестим.

„ Можем да сменим стъклопакетите, това е елементарно. Ако живеем в кооперация или в дребна фамилна постройка, можем да сложим топлоизолация на таванското помещение, можем да се постараем да понижим и температурата в жилищата си “, съобщи Александър Станков от Центъра за енергийна успеваемост.

„ Ако вместо 23 градуса в помещението ви е 22 градуса приблизително за целия отоплителен сезон, то това са 5 % икономисване на сила за отопление, в случай че са два градуса, може да стигне и повече- 8-9 % “, изясни Людмил Костадинов, специалист в Агенцията за стабилно енергийно развиване.

Експертите предлагат и да се възползваме от програмата за енергийно възобновяване на постройките, защото това е дълготрайно решение за по-ниски сметки.

„ Стоте % дотация са нещо, което го няма на никое място другаде по света. Това е същински подарък на тези, които съумеят да се възползват от него. За страдание, те няма да са доста – чакаме към 1000 здания в този момент, а 60 000 чакат възобновяване “, заяви Драгомир Цанев, изпълнителен шеф на Центъра за енергийна успеваемост.

Затова и Златка е санирала към този момент дома си и е безапелационна, че в случай че дървата нарастнат още, ще се отоплява на ток.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР