Докато САЩ притискаха Саудитска Арабия да прекрати войната за цената

...
Докато САЩ притискаха Саудитска Арабия да прекрати войната за цената
Коментари Харесай

Тръмп заплашил саудитците: Ограничете предлагането на петрол или губите военната подкрепа на САЩ

Докато Съединени американски щати притискаха Саудитска Арабия да приключи войната за цената на петрола с Русия, американският президент Доналд Тръмп е сложил ултиматум на саудитските държавни ръководители, осведоми " Ройтерс ".

В телефонен диалог на 2 април Тръмп е споделил на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, че в случай че Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) не стартира редуциране на производството на нефт, той няма да може да спре Конгреса на Съединени американски щати да одобри законодателство за евакуиране на американските войски от кралството. Това са споделили за осведомителната организация четирима източници, осведомени с въпроса.

Заплахата за мятане в ужас на 75-годишен стратегически алианс, за която по-рано не се е съобщавало, беше в центъра на акцията за напън на Съединени американски щати, която докара до историческа световна договорка за понижаване на предлагането на нефт, откакто търсенето се срина поради пандемията от новия ковид - отбелязвайки дипломатическа победа за Белия дом.

Тръмп е предал посланието на престолонаследника 10 дни преди оповестяването на съкращенията на производството. Фактическият началник на кралството е бил толкоз комплициран от опасността, че е наредил на съветниците си да излязат от стаята, с цел да може да продължи полемиката с американския държавен глава уединено, съгласно американски източник, който е бил осведомен за полемиката от високопоставени чиновници на администрацията в Белия дом.

Опитът илюстрира мощното предпочитание на Тръмп да отбрани американската петролна промишленост от исторически срив на цените, откакто държавните управления по света затвориха стопанските системи за битка с вируса. Той също отразява многозначително катурване на дългогодишната рецензия на Тръмп към петролния картел, който той подлагаше на критика за увеличението на енергийните разноски за американците с намаляването на доставките, което нормално води до по-високи цени на бензина. Сега Тръмп изиска от ОПЕК да понижи производството.

Високопоставен американски формален представител е споделил пред " Ройтерс ", че администрацията е уведомила саудитските водачи, че без съкращения на производството " няма да има метод да спре Конгреса на Съединени американски щати от налагането на ограничавания, които биха могли да доведат до отдръпване на американските сили ". Официалният представител обобщил аргумента, предаден по разнообразни дипломатически канали, като на саудитските водачи е казано: " Ние пазиме вашата промишленост, до момента в който вие унищожавате нашата. "

" Ройтерс " са задали въпрос на Тръмп за диалозите със саудитците в изявление, взето през вчерашния ден в Белия дом, в което президентът се спрял на редица тематики, свързани с пандемията. На въпрос дали е споделил на престолонаследника, че Съединени американски щати могат да изтеглят силите си от Саудитска Арабия, Тръмп дал отговор: " Не трябваше да му споделям. Мислех, че той и президентът Путин, Владимир Путин, са доста рационални. Те знаеха, че имат проблем, и тогава това се случи. "

Запитан какво е споделил на престолонаследника Мохамед бин Салман, Тръмп дал отговор: " Трудно подписаха договорка. А аз се чух по телефона с него и успяхме да реализираме договорка " за съкращения на производството, сподели Тръмп.

Пресслужбата на държавното управление на Саудитска Арабия не е дала отговор на искане за коментар. Саудитски формален представител, който е поискал да остане неизвестен, е подчертал, че съглашението съставлява волята на всички страни в така наречен ОПЕК+, която включва ОПЕК плюс коалиция, ръководена от Русия.

Седмицата преди телефонния диалог на Тръмп с принц Мохамед бин Салман, американските сенатори от Републиканската партия Кевин Крамър и Дан Съливан са внесли законодателство за евакуиране на всички американски войски, ракети " Пейтриът " и системи за противоракетна защита от кралството, в случай че Саудитска Арабия не понижи добива на нефт. Подкрепата за мярката е набирала скорост на фона на гнева в Конгреса поради ненавременната война за цените на петрола сред Саудитска Арабия и Русия. Кралството отвори крановете през април, наводнявайки с потоп от недопечен нефт международните пазари, откакто Русия отхвърли да усили съкращенията на производството в сходство с по-ранен контракт за предлагането на ОПЕК.

На 12 април под напън на Тръмп най-големите международни производители на нефт отвън Съединени американски щати се съгласиха на най-голямото редуциране на производството, договаряно в миналото. ОПЕК, Русия и други производители понижиха производството си с 9,7 млн. барела на ден, или към 10% от международното произвеждане. Половината от този размер идва от съкращения в размер на 2,5 млн. барела на ден от Саудитска Арабия и Русия, чиито бюджети зависят от огромните доходи от нефт и газ. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР