Докато Съдийската колегия на ВСС обсъждаше и гласуваше позицията си,

...
Докато Съдийската колегия на ВСС обсъждаше и гласуваше позицията си,
Коментари Харесай

Съдийската колегия на ВСС: Ще реагираме при всеки опит за посегателство срещу съда

Докато Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет обсъждаше и гласуваше позицията си, във вторник сутринта пред постройката на съвета на " Екзарх Йосиф " имаше проведен гръмък митинг на публицисти от ПИК, водени от притежателя на медията Недялко Недялков (на фотографията с мегафона).

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Десислава Попколева ще ръководи краткотрайно Софийския градски съд

Изборът провокира няколкочасови диспути в съдийската гилдия на Висш съдебен съвет
10 окт 2017
Венецианската комисия с рекомендации за самостоятелен съд и отчетна прокуратура

Да се подсигурява превес на мнението на съдиите, определени от съдии, опция за надзор върху основния прокурор и ограничение на прокуратурата в границите на наказателния развой
10 окт 2017
Загадката в новия правосъден съвет

Засега мотивите за някакъв оптимизъм още веднъж са в съдийската квота
29 сеп 2017 Документ
Решението на Софийски областен съд
" Системните отрицателни мнения от политици, медии и обществени персони, както и неглижирането на казуса последователно образуваха в обществото несъответстваща визия за подвластна, корумпирана, некомпетентна и неработеща правосъдна система. " Това се споделя в декларация на Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС), която беше призната през днешния ден с 10 на 2 гласа. Против бяха Стефан Гроздев (избран от Народното събрание като номинация на ДПС) и Чавдар Новански (номинация на " Атака " ). Мнозинството от колегията обаче зае ясна позиция, че би трябвало да се реагира постоянно, когато съдът бъде нападнат, като се упорства и за поддръжката на обществото и на другите управляващи и институции.

Повод за декларацията е продължаващата към този момент трета седмица офанзива против съдията от Софийския областен съд (СРС) Силвия Хазърбасанова поради нейно решение, с което тя почита отчасти иск за вреди от непозволено увреждане против жълтия уебсайт " ПИК нюз " по дело, заведено от историка Емил Джасим (виж решението тук).

" Водени от своето вътрешно разбиране и по силата на пълномощията ни, избрани със Закона за правосъдната власт, членовете на Съдийската гилдия изрично заявяваме, че ще реагираме при всеки опит за влияние и посягане против независимостта на правосъдната власт, съда и всеки български арбитър ", се споделя в декларацията. За нейното правене колегията взе решение предходната седмица.

В позицията се насочва апел към: " Българското общество, законодателната и изпълнителната власт да ни поддържат в опълчването на систематичните обществени офанзиви и обругаването на съда ", тъй като " всяко опълчване сред представители на държавните органи има за резултат недостиг на публично доверие, нарушение на конституционно открития баланс на държавната власт, уронване престижа както на правосъдната, по този начин и на законодателната и изпълнителната власт ".

Декларацията на кадровия орган на правосъдната власт окачествява като неприемливи " обществени мнения по правосъдни актове, подлежащи на инстанционен надзор ", когато тези мнения не " съдържат обоснована рецензия с съответни обстоятелства, данни, условия и правни причини, а само приложимост на прилагателни, квалификации и внушения, които накърняват както независимостта на съответния арбитър, по този начин и неговото персонално достолепие, професионална известност и положителното му име ".

Вчера Съюзът на съдиите в България (ССБ) прикани Висш съдебен съвет да вземе отношение по тематиката, като подсети, че решението е " предстоящо от професионалната общественост, доколкото безпринципната офанзива против един арбитър във връзка негово решение съставлява офанзива против всеки един сътрудник, осъществяващ правораздаването по обективен и подобаващ на наредбите на закона метод ". В позицията си ССБ подсети, че " поддръжка на арбитър Хазърбасанова декларират голямото болшинство от нейните сътрудници от Софийския областен съд, съдиите от Районен съд - Луковит, доста съдии от Софийския градски съд, Общото заседание на съдиите от Апелативен съд - София, съдии от Върховния касационен съд и Върховния административен съд, съдии от други съдилища ".

Откъде потегли всичко

Емил Джасим заведе иск за обезщетение от 4500 лева против ПИК поради обява, излязла на 3 март 2017 година и озаглавена " СКАНДАЛНА ГАВРА! Историк и преподавател от " Да, България " ругатни българщината точно на 3 март, назовава Левски л.йно ". В обявата се твърди, че Джасим " ругатни българщината " и " назовава Левски лайно ".

В правосъдното решение се сочи, че Джасим в никакъв случай не е наричал Левски по този метод. В обявата на ПИК манипулативно и погрешно се отразява негова лекция, в която той пресъздава диалог сред възпитаници, деца на негови другари, като образец за метода, по които се възприемат и интерпретират историческите обстоятелства, събития и персони. Това доста в детайли е обяснено в правосъдното решение, където са представени на практика напълно както лекцията, по този начин и обявата.

Съдът почита отчасти предявения иск (до 3000 лева.) като приема, че " видеото (от лекцията - бел. ред.) на ищеца не е отразена добросъвестно и правилно, а обособени негови изказвания са извадени от подтекста им и е направено подстрекателство, че Джасим е персона, която обругава българската история и обособени исторически персони, което не дава отговор на истината. В този смисъл се касае за изнасянето на в действителност изказвания, а не оценъчни съждения в журналистическите изявления. " (Защитната теза на ПИК включва и мотив, че журналистът има право на мнение и оценка.) Решението може да се апелира пред Софийския градски съд.

След постановяването на решението в ПИК стартира публикуването на серия от обидни текстове против съдията, която го е постановила. Тя е причаквана пред правосъдната зала и пред дома й, което стана причина съдиите от Софийския областен съд да изразят терзание за нейната сигурност.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР