Докато руското нахлуване в Украйна сее разрушения в периферията на

...
Докато руското нахлуване в Украйна сее разрушения в периферията на
Коментари Харесай

Войната работи в полза на Хърватия за приемане в Шенгенската зона и пътуване без паспорти

Докато съветското навлизане в Украйна сее опустошения в периферията на Европейския съюз, блокът е подготвен да притегли най-новия си член по-близо до себе си, написа Bloomberg. Франция може би ще внесе предложение за банкет на Хърватия в Шенгенската зона преди края на ротационното си председателство на Европейски Съюз на 30 юни.

Хърватия, която се причисли към Европейски Съюз преди съвсем десетилетие, е на път да стане член на Шенгенската зона - зоната без паспорти, разпростряла се от арктическото крайбрежие на Норвегия до атлантическото крайбрежие на Испания и гръцките острови в Егейско море. Страната се надява да получи утвърждение, с цел да може да отстрани граничните си пунктове с Европейски Съюз, когато се причисли към еврозоната на 1 януари.

След като получи позволение, влизането в Шенген ще улесни прекосяването на повече от 10 млн. европейци, които всяка година пътуват до адриатическите крайбрежия на Хърватия за отмора, което е тласък за нейната стопанска система. За Европейски Съюз това значи задълбочаване на уговорката към един в миналото плевел балкански район, в който войната в Украйна акцентира риска от липса на по-тясно съдействие с страни, които също са цел в битката с Русия за въздействие.

" Войната в Украйна, водена от Русия, приканва нас, европейците, да бъдем по-единни от преди ", съобщи пред Bloomberg Гаел Вейсиер, дипломат на Франция в Загреб. " Шенген ще бъде по-силен с Хърватия в редиците си, а не отвън тях. "
Решението обаче крие опасности. Макар да цели подсилване на единството в Европейски Съюз, Хърватия на процедура ще прескочи две други членки - Румъния и България - които се надпреварват да влязат в Шенген, откогато се причислиха към блока през 2007 година Те бяха възпрепятствани заради опасения, свързани с корупцията и способността им да защитят границите си.

Някои страни от Европейски Съюз се притесняват, че Хърватия ще се затрудни да отбрани 1000-километровата си граница с Босна и Херцеговина - страна, която се подрежда измежду най-бедните и корумпирани страни в Европа и се намира на един от главните направления на мигрантите от Близкия изток и Африка към Западна Европа. За съпоставяне, сегашната външна граница на Шенген сред Словения и Хърватия е 668 км.

Според хърватския министър-председател Андрей Пленкович водачите на Европейски Съюз евентуално ще вземат дефинитивно решение страната му да стане 27-ият член на Шенгенското пространство някъде през есента. Според френски чиновник, поискал да не бъде назоваван поради деликатността на полемиките, Франция ще внесе предложение преди края на ротационното си председателство на Европейски Съюз на 30 юни.

" Работихме доста интензивно, с цел да осъществим критериите ", съобщи Пленкович пред депутатите в Европейския парламент в сряда. " Трябва да се присъединим към тази по-задълбочена интеграция на 1 януари. "
400 млн.

Освен че 3,9 млн. души от Хърватия ще се прибавят към над 400-те милиона, които към този момент могат да пътуват свободно в Шенгенското пространство, това може да изпрати сигнал и на други страни от Западните Балкани, изключително на остатъците от някогашна Югославия, че пътят към по-дълбока интеграция с Европейски Съюз не е затворен.

След като Украйна получи статут на претендент за участие в Европейски Съюз, в целия район се ускорява загрижеността - даже когато на кандидатите, измежду които Северна Македония и Албания, беше попречено да стартират договаряния за участие. Усилията на претендентите Сърбия и Черна гора да придвижат процесите си за участие също забуксуваха, което даде опция на Москва и Пекин да привлекат вложения в района.

" Стратегическата цел на Русия е да дестабилизира тази част от Балканите ", съобщи по телефона Ведрана Прибичевич, старши учител в Загребското учебно заведение по стопанска система и мениджмънт. " Европейски Съюз има късмет да приобщи още по-силно тези страни към себе си и да предотврати разрастването на спорове в района. "
Все още има нерешени проблеми. Някои членове на Шенген, като Нидерландия, показаха угриженост по отношение на готовността на Хърватия да управлява границите си. Словения поддържа допускането на Хърватия, само че алармира, че може да се наложи да се извършат промени, в това число във връзка с контрола на вътрешните граници, които спорадично се показваха още веднъж по време на пандемията, преди да бъдат признати нови влизания.

Присъединяването към Шенген - зоната е кръстена на люксембургския град, където е основана през 1985 година - ще бъде от изгода най-много за стопанската система на Хърватия. То ще направи страната по-привлекателна за вложителите и ще бъде от изгода за туристите, чиито визити съставляват към една пета от стопанската система на страната. След като влязат в Шенген, хората, които посещават Европа от чужбина, ще могат да пресичат границите без прекъсване, а европейците ще имат по-малко проблеми да стигнат до плажа.

" Това, че няма да се постанова да се тормозим за тапи на границата със Словения, ще отстрани доста от неприятностите по време на пътуването ", споделя Ричард Шварц, швед, който постоянно прекарва часове в очакване да премине в Хърватия от северната ѝ съседка Словения, когато всяка година пътува до полуостров Истрия.
Според основания в Загреб Институт по туризъм съвсем четири пети от туристите идват в Хърватия с коли и рейсове. И въпреки пандемията да понижи броя им през предходната година, пристигналите чужденци са били повече от 10,6 милиона, които са похарчили 9,1 милиарда евро.

" Ползите от влизането на Хърватия в Шенген сигурно ще надвишават сферата на туризма ", съобщи предходната седмица Горан Сараваня, основен икономист в Хърватската комерсиална камара. " Присъединяването към Шенген би нараснало вложенията в пограничните области, би понижило транспортните разноски и като цяло би улеснило живота. "
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР