Докато руските ракети разрушават град Авдеевка, Хана отчаяно се опитва

...
Докато руските ракети разрушават град Авдеевка, Хана отчаяно се опитва
Коментари Харесай

Война в Украйна: Цивилни жители на Авдеевка се държат на фона на руското нападение

Докато съветските ракети унищожават град Авдеевка , Хана обезверено се пробва да избяга, написа „ BBC “. Възрастната майка на дамата обаче отхвърля да напусне дома си.

„ Не мога да я оставя , споделя ни Хана по телефона и продължава:

„ Тя сподели, че желае да спи в личното си легло. Тя е на 71 години и има проблеми с краката си. Ако остане сама, няма да може да си набави вода или дърва за отопление . “

Сгушени в жилището си на петия етаж, живеещи под съвсем непрекъснати бомбардировки и въздушни удари , те са измежду последните останали поданици на Авдввка. Този стратегически значим и яростно оспорван град се намира навръх фронтовата линия в Източна Украйна . Повечето хора са избягали. Сражения тук се водят от 2014 година, само че от началото на пълномащабната инвазия на Русия през февруари предходната година популацията е намаляло от над 30 000 души до малко над 1000 души.

По-рано този месец Русия стартира огромна атака против града и през последните дни боевете се ускориха. Украинският президент Володимир Зеленски дефинира обстановката като „ изключително тежка “ . Хана разказва:

„ Прозорците и вратите са изпочупени на всички места . При нападенията всеки ден е мъчно да се поправят, тъй като всеки ден се чупят още веднъж . “

Градът от време на време се разказва като врата към град Донецк , който от 2014 година е окупиран от Русия и нейните прокси сили. Превземането на Авд еевка – която се намира наоколо – ще им разреши да изтласкат фронтовата линия обратно, което ще затрудни украинските сили да си върнат територията.

Хана споделя, че да отидеш до последния магазин в града значи да рискуваш живота си на лична отговорност.

„ Няма места, където можеш да се скриеш при положение на нападение… в случай че чуеш сирена, нямаш задоволително време да се прибереш на безвредно място.

Оттогава този магазин е опустошен. Сега жителите на Авдеевка разчитат още повече на едно място, известно като точка на непобедимост . Такива построени от държавното управление пунктове за помощ можете да откриете на всички места в страната. Те са предопределени да обезпечават храна, топлота, сила и леговище . А за някои от жителите на Авдеевка пунктът на непобедимост към този момент е техен дом.

Марина, здравна сестра на 40 години, работи като доброволец в обекта и се реалокира в него, откакто вратите и прозорците на дома ѝ са изпочупени при нападението. Но даже и в относителната сигурност на мазето, дамата признава, че не може да спи доста.

„ Ракети летят всяка нощ. Всеки ден и всяка нощ. Твърде доста. Всеки изпитва боязън.

Порасналият наследник на Марина е избягал от Авдеевка. Тя се надява скоро да го последва.

Извеждането на хората от града е мъчно и рисково . Специално полицейско поделение, известно като „ Белите ангели “, управлява евакуацията , макар че от време на време им е мъчно да убедят хората да изоставен. Хеннадий Юдин, член на екипа, споделя, че през последната седмица са извели на безвредно място 50 души. Ситуацията в региона обаче се е влошила доста.

„ Има непрекъснати набези против града и околните села. Изстрелват се или от артилерия, или от многоцелеви ракетни установки, или от авиацията – управляеми въздушни бомби, ракети. Те нападат града и селата, къщите, в които живеят хората.

Докато Марина се приготвя за евакуация, тя си спомня за Авд еевка преди експлоадирането на войната .

„ Имаше парк, бул.. Имаше доста магазини. Засаждахме дървета. Беше доста красиво тук. Имахме културен център, доста фестивали и тържества.

Тя се надява един ден да се върне. Но приютена в разрушенията на родния си град, дамата се притеснява, че няма да има защо да се върне .

„ Вече няма Авдеевка.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР