Докато руските и украинските сили се сражават по фронтовите линии

...
Докато руските и украинските сили се сражават по фронтовите линии
Коментари Харесай

Напрежение по оста Русия-Запада-Китай: Битката за Украйна се пренася в Африка

Докато съветските и украинските сили се борят по фронтовите линии в Източна и Южна Украйна, дипроматическите старания да се откри интернационална поддръжка за Киев или Москва се простират на хилияди километри от военните дейности. За от ден на ден страни както на запад, по този начин и на изток, газовата рецесия занапред ще става тематика номер едно поради нарушените доставки и геополитическото съревнование, както и несигурността, провокирана от съветската инвазия. Продоволствените проблеми поради блокираните украински черноморски пристанища се усещат из Азия и Африка, създавайки обстановка на световна неустановеност, невиждана от десетилетия.

На този декор се организират все по-активни дипломатически совалки както откъм Кремъл, по този начин и от западните съдружници на Украйна. По време на своето скорошно посещаване в Субсахарска Африка, Антъни Блинкен, държавният секретар на Съединени американски щати, прикани „ държавните управления, общностите и народите “ в Африка да одобряват визията на Вашингтон за “демокрация, неприкритост и икономическо партньорство”, явно правейки препратки към съветската дипломация в района, която изкушава африканските държавни управления с обещания за доставки на зърно, оръжия и евтина сила.

Вашингтон, Париж и Москва в противоборство за гласовете на африканските страни

Новите дипломатически старания идват след няколко години, през които Вашингтон, само че и като цяло западният свят, изглеждаше безразличен от региони като Субсахарска, Източна и Западна Африка. За сметка на това, през последното десетилетие Русия построи връзки, които не са за подценяване и които засягат непосредствено ползите на Европейски Съюз и Съединени американски щати. Обиколката на Блинкен беше показана като опит да се противодейства на неотдавнашните старания на Русия и Китай да подсилят въздействието си на континента. Миналия месец, да вземем за пример, съветският външен министър Сергей Лавров посети четири страни, събирайки поддръжка за нахлуването на Москва в Украйна.

На фона на напъните на Кремъл, Франция - обичайна европейска мощ на континента - се усеща ударена и атакувана от руснаците по всички фронтове. Когато френският президент Еманюел Макрон посети Камерун в края на юли, той упрекна Африка в „ двуличие “. Европа уверено дефинира съветската инвазия в Украйна като война, сподели той по време на конференция с президента на Камерун Пол Бия, “но огромна част от Африка не го направи”.

Забележките на френския водач, пристигнали на втория ден от обиколката на три страни в Африка, демонстрираха внезапен контрастност с тези на съветския външен министър Сергей Лавров. Дипломатът-ветеран стартира личната си обиколка на четири страни в Африка на 23 юли, изказвайки хвалебствия за Африка и за това по какъв начин континентът се оправя с последствията от войната в Украйна. “Оценяваме премислената позиция на Африка във връзка с обстановката в и към Украйна “, написа Лавров в публикация, оповестена във вестници в Египет, Конго, Уганда и Етиопия - четирите страни, в които той беше в разгара на обиколката си. “Макар и невиждан по своя мащаб, натискът извън не накара нашите другари да се причислят към антируските наказания. Такъв самостоятелен път заслужава надълбоко почитание.”

Едновременните визити на западни и съветски публични лица не станаха съществени вести в интернационалните медии, само че те демонстрират сложната действителност за африканските народи в толкоз спешен миг за света. Мнозина от африканските водачи се пробваха да избегнат вземането на страна във войната в Украйна, като 25 от 54-те африкански страни се въздържаха от гласоподаване, осъждащо нахлуването на Русия в Украйна по време на Общото заседание на Организация на обединените нации през март.

Африка от дълго време е въвлечена в напрежението сред Запада, Русия и Китай

Независимо обаче дали им харесва или не, страните в Африка са все по-дълбоко въвлечени в спора. Най-яркият проблем е икономическият, като доста страни, към този момент разтърсени от пандемията от COVID-19, в този момент са изправени пред хранителна рецесия. До преди новият стадий на войната през февруари тази година, африканските народи разчитаха изключително на украинското зърно и в този момент са изправени пред скок на цените, откакто Русия блокира пристанищата на Украйна с черноморския си флот. Междувременно високите цени на петрола усилиха икономическия напън върху доста семейства.

Не бива да учудва ползата на международни сили към континента. Африка е един от главните бизнес сътрудници на редица страни в Европейски Съюз, само че също по този начин и на Русия. От друга страна, Китай е най-големият заемодател в Африка, където дузина страни към този момент са изпаднали в дълбоки задължения към Пекин. За китайския водач Си Дзинпин Африка е от главно значение за проекцията на външната му политика чрез създаване на инфраструктурни планове част от плана “Един път, един пояс”. За Русия въпросът е от още по-голяма значимост. Африка е мястото, където сега, изключително в контекстa на интернационалните наказания, Кремъл съумява да си набира запаси, с цел да закърпва стопанската система си. Благодарение на редица подписани през последните пет години извънредни контракти с държавни управления в Западна и Субсахарска Африка, Москва съумя да получи достъп до естествените запаси на локалните страни, в това число до златни и диамантени мини. Присъствието на съветските сили в Либия пък дава опция на съветското командване да има решаваща роля в Източното Средиземноморие и да следи южната граница на НАТО и Европейски Съюз.

Макрон също засегна въпроса за цените на храните по време на визитата си в Камерун, макар че отхвърли изказванията, че посещава континента единствено поради войната в Украйна. „ Европейските стопански наказания против Русия, които в този момент засягат Африка, имат за цел да спрат офанзивата на Русия против суверенитета на Украйна, а не да санкционират африканците “, сподели Макрон на 27 юли, представен от локални медии. “Франция ще помогне на африканските страни да се оправят с шоковете, породени от войната, като насърчи локалните вложения в селското стопанство за увеличение на производството на храни.”

Русия употребява медийна агитация и антиколониални теории против Запада в Африка

В края на юли специфичният делегат на Съединени американски щати за Африканския рог Майк Хамър също посети Египет и Етиопия, където се срещна с водачите на Африканския съюз. Държавният департамент на Съединени американски щати разказа главната цел на договарянията да даде поддръжка на Вашингтон за дипломатическо решение по отношение на етиопския величествен план за язовир, който сложи двете страни в несъгласие по отношение на водоснабдяването. Седмица по-рано Съединените щати оповестиха увеличение на помощта от 1,3 милиарда $ за страните от Африканския рог, като показаха последствията от голямата суша в Етиопия, Кения и Сомалия. Тези старания са в благозвучие с опасения в западните столици, че актуалното равнище на помощ от Европа, да вземем за пример, не е задоволително: по данни на световната платформа Devex, вътрешен документ от делегацията на Европейския съюз в Африканския съюз демонстрира, че “ЕС губи борбата за сърцата и мозъците в Африка поради спора.”

През последните месеци дезинформацията в Африка, подкрепяна от формален Кремъл, се усили доста. И преди нашествието през февруари съветските медии обръщаха особено внимание на западното въздействие в Западна и Субсахарска Африка, като най-често се употребяват антиколонилани материали и промотиране на наличие, което поддържа съветската позиция за световния ред. От февруари обачe в обществени мрежи - най-много Телеграм - се появиха канали и групи на локални езици в Западна Африка, които съдържат непосредствено преведено от съветски наличие за войната в Украйна. В същото време, в Мали се усилиха медийните изявления и постовете в обществени мрежи, които съдържат антифренски опорни точки.

Всичко това се случва и в подтекста на политическата конюнктура в страни като Мали, Буркина Фасо и Нигер, които изпитват съществени проблеми със сигурността сега, има непознати - европейски - сили и в които има мощно обществено неодобрение. Русия непрекъснато промотира сполучливите си дейности в Централноафриканската република, където през последните години Москва съумя да задържи на власт президента, даже на цената на няколко кланета из страната. Този модел беше счетен за “тревожен, само че успешен” от локалните държавни управления и новодошлите на власт хунти като тази в Мали, които не се забавиха да изискат западните сили от антиджихадистките интервенции да изоставен.

Русия вини Запада за продоволствената рецесия в Африка

В публикацията, която предвещаваше визитата му, Лавров споделя, че хранителната рецесия, която визира Африка, се дължи частично на западните наказания против Русия, само че също по този начин се равнява на световна икономическа система, която поддържа Запада за сметка на други. Не е инцидентно, че първият посланик на Москва употребява този претекст, който стана забележима опорна точка даже измежду про-руските кръгове в Европа. В Африка нарушаването на доставките на зърно докара до вълнения в редица страни.

Русия неотдавна се опита да се съюзи и с Етиопия, считана в миналото за корав сътрудник на Запада. Сега обаче страната е изправена пред обтегнати връзки със Съединените щати и Европейски Съюз заради нарушавания на човешките права по време на войната на премиера Абий Ахмед в размирния район Тиграй.

Руските публични лица употребяват също по този начин тайната идея за елита на така наречен „ златен милиард “ на Запада, с цел да търсят интернационална поддръжка - доктрина, съгласно която един милиард души по света живеят добре за сметка на останалите. В етиопската столица Адис Абеба Лавров изнесе тирада пред дипломати от Африканския съюз в съветското посолство, където предложи “антиколониално” пояснение за решението на Москва да нахлуе в Украйна и последвалата интернационална реакция. “Сигурен съм, че голямото болшинство от страните не желаят да живеят по този начин, като че ли колониалните времена са се върнали”, сподели Лавров.

Докато Русия няма същото колониално завещание в Африка, както западните страни, Москва има дълги връзки с доста народи, които датират от руската поддръжка по време на Студената война. Според разбори, някои от страните, които са се въздържали от гласуването на Общото заседание на Организация на обединените нации за Украйна, са го създали въз основа на антиколониалните придвижвания, имали тесни връзки със Съветския съюз.

Най-силният мотив на Макрон против Русия може би е изказванието му, че страната е „ една от последните имперски, колониални сили “. Говорейки в Бенин, френският президент съобщи, че нахлуването в Украйна е “териториална война, сходни на която смятахме, че са изчезнали от европейската земя. Това е война от началото на 20-ти, даже от 19-ти век.”

Франция обаче е на път да се помири с проблематичното си наличие в Западна Африка, поставяйки завършек на интервенция “Бархан” - оперативна група, която се опита да се бори с войнствените джихадистки придвижвания в Мали, Нигер и Буркина Фасо. Макрон твърди, че макар тази смяна Франция остава „ уверено ангажирана “ със сигурността в Африка. Но сигналите не са положителни. Наскоро Германия, която преди година реши да взе участие с заздравен контингент в антиджихадистката акция, разгласи, че няма да изпрати нови подкрепления, тъй като има отвод за достъп от ръководещата хунта в Мали. Военното ръководство в Бамако ръководи на фона на разпространяване на антифренски настроения, подкрепяни също и от руснаците, които към този момент очевидно имат наличие в страната и даже изпратиха наемниците от “Вагнер” да оказват помощ на хунтата. Наемниците, свързани непосредствено с Кремъл, разпространиха наличието си в огромна част от Западна Африка. По данни на Центъра за стратегически и интернационалните проучвания във Вашингтон, осемнадесет страни към този момент имат контракти с “Вагнер”.

Накрая, обратно на това, което Макрон съобщи при последното си посещаване на континента, болшинството от африканските страни въпреки всичко осъдиха нахлуването на Русия в Украйна по време на гласуването в Общото заседание на Организация на обединените нации през март. Ден след нашествието и тримата африкански представители в 12-членния Съвет за сигурност гласоподаваха в поддръжка на предлагането за преустановяване на войната. Преди това пък кенийският дипломат Мартин Кимани изнесе завладяваща тирада, в която съпостави съветските упоритости да си върне украинската земя с колониализма, който хвърля дълга сянка върху неговия континент. Сега главният въпрос е дали тази наклонност ще се резервира или противоположното - африканските страни ще решат да не заемат очевидна позиция или ще одобряват съветската версия за войната в Украйна.

Източник " Дарикнюз "

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР