Докато Румен Радев още мисли дали да наложи вето на

...
Докато Румен Радев още мисли дали да наложи вето на
Коментари Харесай

Галъп: 55% от българите предпочитат да се гласува само с машина

Докато Румен Радев още мисли дали да наложи несъгласие на Изборния кодекс - " Галъп " сподели ясно болшинство от жители, които са срещу връщането на хартиените бюлетини.
Последното им иследване демонстрира, че 55% от българите избират да се гласоподава главно с машини и по изключение с хартия, по този начин както се правеше на последните парламентарни и президентски избори.По-малко от 38% са хората, които споделят, че желаят да се гласоподава наедно с машини или с хартиени бюлетини.
Проучването е извършено измежду 807 пълнолетни българи по метода „ лице в лице “ с таблети сред 24 ноември и 2 декември - до момента в който течеше финалния спор за измененията в Изборния кодекс.

Интересното е, че съгласно " Галъп " гласоподавателите на ГЕРБ са се разделили на половина по двете варианти - за разлика от управлението на партията, което прокара измененията в Изборния кодекс с аргумента, че нямало доверие в машинното гласоподаване.

Още по-забележително е, че хората, които споделят, че не гласоподават, също избират изборите да се организират на машина.
Привържениците на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи са лоялни към главната партийна позиция - за връщане на хартията.При Политическа партия, Демократична България, " Български напредък " и " Възраждане " желанията са в интерес на машинното гласоподаване. " Галъп " вършат ангажимента, че данните за партийните групи не са представителни за всяка от тях, само че дават по-скоро ориентир за настроенията.


Машинното гласоподаване се поддържа и измежду младите и хората в дейна възраст, в това число измежду хората с по-високо обучение.

По-възрастните, хората от селските региони и по-слабо образованите са се произнесли в интерес на смесения избор.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР