Докато редица законопроекти, важни за получаването на европейските субисдии за

...
Докато редица законопроекти, важни за получаването на европейските субисдии за
Коментари Харесай

Бърза парламентарна писта за искането на ИТН за още хазартни игри и тото пунктове

Докато редица законопроекти, значими за приемането на европейските субисдии за проекта за възобновяване, чакат разпределението си по комисии за разглеждане, Народното събрание одобри в четвъртък на първо четене разширението на хазартните игри, предлагани от " Българския състезателен тотализатор ", импортирано от депутатите на " ИТН " (ИТН) Любомир Каримански, Ива Митева и Андрей Михайлов. Промените в закона за хазарта бяха подкрепени от 140 гласа " за ", 5 " срещу " и 47 " въздържал се ", а в допълнение депутатите редуцираха срокът за оферти на корекции сред първо и второ четене да три дни, което значи че още идната седмица те може да бъдат дефинитивно утвърдени.

Не мина обаче предлагането на отцепниците от Има Такъв Народ и депутати от " Продължаваме промяната " лотарийните билети да може да се оферират в цялата комерсиална мрежа, както беше преди, а освен в тото пунктовете.

Прие се обаче опцията за отваряне на още обекти на държавното тото и те да се усилят от сегашните 1500 до 3 хиляди. Тази смяна ще предотврати условието на настоящия закон за намаляването на тото пунктовете до 600.

Спортният тотализатор се планува да може към този момент да провежда и
залагания върху инцидентни събития и такива за познаване на обстоятелства. Това ще докара до повече средства за физическото образование, спорта и културата, както и за поддържане, ремонт или създаване на нови спортни уреди в държавните и общинските учебни заведения, считат вносителите от ИТНV

Предвижда се хазартните игри да се провеждат посредством пунктове за
залози, ситуирани в лични или наети пространства от тотализатора, в лични или наети пространства от външни лица, с които той има подписан контракт за разпространяване от негово име и за негова сметка; и посредством устройства за самообслужване, които са обособени и обозначени като пунктове за съответните хазартни игри.

Цончо Ганев от " Възраждане " разяснява, че от Политическа партия не са подкрепили на бюджетна комисия личния си законопроект, който ще подсигурява стотици милиони доходи. Той означи, че законопроектът е предвиждал тотото да резервира монопола си в разпространяването на талончета за триене, като те да могат да се популяризират с изключение на в тотопунктовете и на други места. Ганев добави, че от " Възраждане " ще поддържат този законопроект, както и другия на Каримански.

Председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански (ИТН) разяснява, че в законопроекта на сътрудниците му се предлага изменение, тъй че да се разреши търкането на билетчета свободно в цялата комерсиална мрежа. Това не можем да допуснем в този момент, без да знаем по какъв начин се управлява, без да знаем дали това няма да сътвори централизация в тъкмо избрани, било то франчайз обекти или други такива, уточни той.

Венеция Ангова от " Продължаваме Промяната " разяснява, че незабавната задача е да предотвратят банкрута на " Български състезателен тотализатор " и да запазят тотопунктовете. Тя означи, че още през 2019 година е заложено към 60 % от пунктовете да затворят през август, тази година. " Системните промени за ремоделиране на бранша, считаме, че е належащо да бъдат паркирани на този стадий ", сподели Ангова. Като причини за това тя уточни неразбираемия мандат на Народното събрание и нуждата да се концентрират върху промените в Плана за възобновяване и резистентност.

Румен Гечев от " Българска социалистическа партия за България " сподели, че би трябвало да усъвършенстват
хазарта, тъй че да е от помощ на фиска. Той уточни, че от левицата ще поддържат и двата законопроекта, като главната цел е да се подсигурява ползата на БСТ. Трябваше на 8 август да се закрият няколкостотин - 1000 пункта на тотото, с цел да бъде още по-приятно за частния бизнес да си натрупа облагите, разяснява Гечев. Сега би трябвало да вземем решение, което да минимизира загубите - едното е да запазим пунктовете на държавния тотализатор, и второто - сред първо и второ четене да увеличим полето на реализация на инструментите, на услугите, които предлага, добави той, представен от Българска телеграфна агенция.

Бившият министър на спорта на ГЕРБ Красен Кралев уточни, че законопроектът на Любомир Каримански е най-благоприятен и съответен за потребностите на " Български състезателен тотализатор ". С плана на Има Такъв Народ ще бъдат отстранени някои от пропуските, позволени с последната смяна на Закона за
хазарта, свързани със затваряне на близо 1000 пункта през август 2022 година В момента БСТ разполага с 640 лични пункта за залози и 960 - на сътрудници, уточни той. Кралев сподели още, че с измененията на Има Такъв Народ предприятието ще усъвършенства своето портфолио и още през идната година ще се даде опция за осъществяване на доходи от близо 350 млн. лв..

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР