Докато разделенията в ЕС относно приемането на нови членове се

...
Докато разделенията в ЕС относно приемането на нови членове се
Коментари Харесай

Ще предаде или ще сбъдне ЕС мечтата на Македония и Албания?

Докато раздялите в Европейски Съюз по отношение на приемането на нови членове се задълбочават, Европейската комисия се пробва да потуши напрежението с нов проект, който да даде зелена светлина на Северна Македония и Албания да стартират договаряния за участие.
Проектодокументът, който е резултат от напъните на Франция да предотврати присъединението на страните от Западните Балкани към Европейски Съюз, дава опция за нови несъгласия свързани с бъдещето на блока. Комисията е подготвена да одобри " решителни апели " от столиците на Европейски Съюз в опит да убеди държавите-членки да одобряват разширението.
Председателят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен уточни договарянията за присъединение на Северна Македония и Албания като приоритет за мандата ѝ, а нейните прародители Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск дефинираха блокирането на договарянията от страна на Еманюел Макрон като " сериозна неточност ", написа английският Daily Express.
Проектодокументът, който би трябвало да бъде оповестен тази седмица, съдържа лист на условията на блока към претендентите за участие от Западните Балкани.
Най-важните от тях са спазването на върховенството на закона и сполучлива битка с корупцията. Преговорите ще стартират и ще приключват с тези тематики. От напредъка в двете области зависи сполучливото или несполучливото присъединение на претендентите за еврочленство.
Еврокомисарят по разширението Оливер Вархей прикани за решителни и трайни промени, с които претендентите за еврочленство да решат проблемите си. Според Брюксел страните от Западните Балкани би трябвало да работят за по-силни институции, без значение правораздаване и свободни медии, отбрана на правата на индивида и на малцинствата.
Новите правила включват и следствията, в случай че двете страни не съумеят да изпълнят критериите, избрани от водачите на Европейски Съюз като част от договарянията за участие. Бъдещите диалози могат да бъдат спрени или прекъснати като наказване за неспазване на упованията на Европейски Съюз.
Предприсъединителното финансиране също може да бъде спряно, в случай че кандидатките се показват по-зле от предстоящото. Напредъкът им ще бъде оценен от специалисти от страните членки.
За да не се обезкуражат напълно Тирана и Скопие, те могат да получат спомагателни тласъци при положително показване – спомагателни средства и по-тясна интеграция с политиката, пазарите и стратегиите на Европейски Съюз в разнообразни области.
Новите по-строги правила обаче няма да се ползват за Сърбия и Черна гора, които към този момент са почнали договаряния. Върховенството на закона и битката с корупция ще са водещи при договарянията с двете страни, само в случай че самите те пожелаят.
По думите на Вархей новият развой на разширение ще бъде по-динамичен и по-политически, вместо бюрократичен и механически. Така Европейски Съюз ще подсигурява, че одобряват готови за еврочленството страни. Френските управляващи също упорстват за по-проста и транспарантна процедура по присъединение на нови членове. 
Франция е удовлетворена, само че ще следи изкъсо Скопие и Тирана
Франция е удовлетворена от новите правила, защото дават отговор на направените от нея неофициални оферти. Ако разпоредбите бъдат признати в този тип, Париж ще се съгласи да договаря със Скопие и Тирана, удостовери френският министър по европейските въпроси Амели дьо Моншален, представена от AFP.
Френските управляващи прецизно ще наблюдават по какъв начин се ползват поисканите промени, с цел да кажат своето " да " за пускане на договарянията. В края на месеца ще бъде показан нов отчет за положението на промените в двете балкански страни.
Франция ядоса мнозина през октомври, като саботира започването на договарянията с Македония и Албания, възползвайки се от поддръжката на Холандия и Дания. Париж счита, че Скопие и Тирана не се борят задоволително интензивно с корупцията и за подсилване на върховенството на закона.
Правителството на Зоран Заев в този момент е изправено пред мощно опълчване на евроскептиците на парламентарните избори през април. Противниците на евроинтеграцията настояват, че Европейски Съюз е предал страната, откакто тя е дала отговор на настояванията на блока, в това число променяйки името си, с цел да реши дългогодишния спор с Гърция.
Въпреки проблемите, Заев и партията му са твърдо решени да завоюват изборите и да изпълнят обещанието си за започване на договаряния за еврочленство.
Според македонския външен министър Никола Димитров решението дали договарянията да започват е всъщност отговор на въпроса какво желае да направи Европа с Балканите. Ако желае либерален и кротичък район, би трябвало да одобри страните, щом те изпълнят нужните сложни промени и разрешат дългогодишните си разногласия.
Димитров предизвести водачите на блока да се концентрират върху проевропейската воля в тези страни, която обаче не би трябвало да се приема за даденост.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР