Докато пандемията още е тук, ще продължава да е актуална

...
Докато пандемията още е тук, ще продължава да е актуална
Коментари Харесай

Какво да правим, ако работодателят нарушава правата ни при работа от вкъщи

Докато пандемията още е тук, ще продължава да е настояща и друга тематика - работата от у дома. Близо 80 сигнала и запитвания през миналата година са стигнали до Инспекцията по труда от чиновници, които се оплакват, че са принудени да работят и през почивните си дни, да вземат участие в интерактивни срещи след регламентираното им работно време и да правят недеклариран труд. Могат ли поради тези и други аргументи инспектори да влязат на неочаквана инспекция в дома на работещия, с цел да ревизират нарушава ли се Кодексът на труда при работа у дома - отговорът от Татяна Йорданова.

Три истории за онлайн работа. И в трите въпросът е " При работа от у дома съблюдава ли се контрактуваното работно време? ". Едната позиция е на чиновниците.

" Върших си отговорностите, по този начин, както ги правя на работа, използвах регламентираните почивки ", съобщи Магдалена Калайджиян, експрет връзки.

" Има способи да се получава следене. Това може да стане през онлайн платформите, които се употребяват в тази ситуация. Там чисто автоматизирано се регистрира тази информация ", съобщи Велизар Петров, изпълнителен шеф в Агенция за районно развиване и учител.

И същият въпрос към шеф.

" Ние не следим хората кой какъв брой работи - за нас е значимо да имат резултат ", съобщи Димитър Димитров, шеф.

Може ли въпреки всичко инспектори по труда да влязат в дома на работещия, с цел да ревизират дали всичко е наред? Краткият отговор е " Не ". Слуховете за изненадващи инспекции в дома са мощно пресилени.

" По никакъв метод няма да има принудителен детайл. Целта е да може да се подсигуряват техните права ", съобщи Елена Аврамова от организация " Главна ревизия по труда ".

Ако работещ от у дома вижда неправда в отношението на шефа си, като да вземем за пример напън да работи отвън работно време, нерегламентирана работа през уикенда, в случай че работодателят му не му е обезпечил нужните условия и техника, той може да алармира до Инспекцията по труда. А тя от своя страна може да подходи по няколко метода. Един от тях е да изиска среща в дома на работещия, където да ревизира в действителност ли има нередности.

" В домовете ще се влиза със единодушието на служащия. Когато той желае да се открие обективната истина. И за нас ще бъде дискомфортно да сътворяваме напрежение и да всяваме боязън в някого, че ще го посетим ", съобщи Елена Аврамова от организация " Главна ревизия по труда ".

В комисия в Народното събрание беше разискван и още един инструмент за надзор - въпросници, които ще пуснат към работодателите. Първо към тези, които обратно във времето са имали прегрешения.

" Работодателите ще получат линк, автоматизирано ще бъдат ориентирани да отговорят на въпросите ", съобщи Елена Аврамова.

Така инспекцията може да наблюдава къде бъркат, къде лъжат и какво би трябвало да поправят.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР