Докато някои граждани в САЩ се оплакват от изненадващи данъчни

...
Докато някои граждани в САЩ се оплакват от изненадващи данъчни
Коментари Харесай

Amazon със 11,2 млрд. долара печалба и 0 долара данъци

Докато някои жители в Съединени американски щати се оплакват от изненадващи данъчни отговорности, огромните корпорации не престават да съумяват да избегнат заплащането на налози с помощта на микс от отстъпки, пропуски и изключения. Според отчет на Института по данъчна и икономическа политика (ITEP) Amazon да вземем за пример няма да заплати нищо във федералните подоходни налози за втора поредна година.

Благодарение на новия Закон за понижаване на налозите и заетостта (TCJA), федералната данъчна отговорност на Amazon е 21% (от 35% през предходните години). Но благодарение на данъчни облекчения Amazon няма да заплати нито стотинка, макар че през 2018 година е осъществила облаги от над 11,2 милиарда $.



Как е допустимо това?

" Трудно е да се каже какво тъкмо вършат ", сподели Стив Уамхоф, шеф на на ITE по федералната данъчна политика, и прибавя: „ В обществените си документи те не излагат своята данъчна тактика. Така че не е ясно тъкмо по какъв метод компанията съумява да реализира това. Единствено неясно загатнаха, че става дума за данъчни отстъпки, а това може да се направи по доста способи. Амортизационните облекчения, които бяха позволени в TCJA, са подобен образец ".

Трудно е да се каже

Макар че Amazon може и да се е възползвала от нови законодателни пропуски в границите на TCJA, в действителност това не е първата година, през която компанията заобикаля заплащането на федерален налог. През 2017 година тя регистрира облаги от 5.6 милиарда $ в Съединени американски щати и още веднъж заплати 0 $ налози.

" Amazon заплаща всички налози, които е длъжна да заплати в Съединени американски щати и всяка страна, в която работим, в това число 2,6 милиарда $ корпоративен налог и 3,4 милиарда $ данъчен разход през последните три години ", съобщи представител на софтуерния колос.

Според Уамхоф това значи, че в действителност постоянно е имало проблеми с корпоративното данъчно обвързване. „ Това, което би трябвало да знаем, е дали те биха имали позитивен корпоративен налог върху приходите, в случай че не беше TCJA. За жал, това е мъчно да се каже”, разяснява той.

Разкритията за данъчните отговорности на Amazon идват на фона на редица обществени рецензии на президента Тръмп към Джеф Безос, че не заплаща задоволително налози. Президентът даде обещание, че новият му данъчен закон ще затвори малките врати, само че е ясно, че не е по този начин, счита още Уамхоф и прибавя, че приходите от корпоративен налог са огромният губещ и няма по какъв начин скоро огромните корпорации да стартират да заплащат повече. Намаляващите данъчни доходи от своя страна единствено усилват дефицитите, защото националният дълг на Съединени американски щати е повишен до над 22 трилиона $.

Amazon не са единствени

TCJA беше подложен на критика значително поради изгодите, които обезпечава на най-богатите американци и огромни корпорации. Уамхоф споделя, че е иронично, че корпоративната данъчна ставка е понижена до 21% (от предходните 35%), тъй като ефикасната ставка на корпоративния налог по предходния данъчен закон е 21%. Затова, съгласно него, евентуално ефикасната данъчна ставка в този момент ще падне даже по-ниско.

Amazon обаче не са единствените, които подхождат по този метод. Според отчет на ITEP от предходната седмица, макар рекордните доходи, Netflix също не са платили никакви налози във федералния бюджет. Netflix оспори тези констатации, само че от ITEP дават отговор, че 131 милиона, платени от компанията, са налози върху задграничните доходи.

По думите на Уамхоф това не е ново събитие. Няколко корпорации са избягвали заплащането на федерален налог върху приходите си през годините, споделя той и обръща внимание, че въпросните организации са били непрекъснато на облага и в последна сметка би трябвало да заплащат налози.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР