Докато новият закон за борба с корупцията бъде приет, ще

...
Докато новият закон за борба с корупцията бъде приет, ще
Коментари Харесай

Меглена Кунева: Докато антикорупционният закон бъде приет, ще бъдат заметени много следи

Докато новият закон за битка с корупцията бъде признат, ще бъдат заметени доста следи от всички, които са обект на инспекция на закона, а това са хората с власт, имащи достъп до големи финансови запаси – депутати, министри, ректори, шефове на лечебни заведения.

Това сподели в предаването „ Тази заран “ по bTV Меглена Кунева – някогашният вицепремиер и някогашен ръководител на Движение „ България на жителите “.

Според нея законът няма да бъде реалност в идващите две или три години и в същото време ще бъдат заметени доста следи. Както е препоръчан, новият закон поверява по административен път за спор на ползи и имуществото. Това е всичко, което прави, той не проверява закононарушения. За две или три години един парцел може да бъде трансфериран, уточни още тя.

Ако преди две години беше признат закон за битка с корупцията, нещата щяха да наподобяват доста по-различно, добави Кунева, само че уточни, че „ изрично нямаше предпочитание да бъде признат законът. Мен това ме прави доста подозрителна “.

По думите ѝ за нас е доста значимо да го има този закон. „ Честно казано, одобрих с облекчение обстоятелството, че въпреки и последния ден, този закон се появи, значи няма да бъде оставен да отлежава още шест месеца – нещо, което беше изцяло допустимо. Да забележим какво можем да създадем след публичното разискване тъй че този закон да се усъвършенства “, сподели някогашният вицепремиер.

За предходния законопроект, станал прочут като „ Закона Кунева “, който не беше признат, тя уточни, че в него е имало „ по този начин проблематичните неподписани сигнали “. „ Те са един от най-важните детайли на закона, тъй като демонстрира желанието на държавното управление и цялото обществото да събере непримиримите несъгласия сред хората, имащи власт и тези, които желаят да ги управляват, откакто сме народна власт – сподели Кунева. – В съвсем всяка страна, изключително в англосаксонските системи, го има правото да дадеш сигнал и опцията да дадеш доказателства, само че да не сложиш името си. Неподписан сигнал има в това число и в ОЛАФ – европейската работа за битка с измамите. Т.е. концепцията, че това бъде съседът, които ще ти направи нещо доста неприятно през донос, е безусловно подправена. Това е отвращение да се види истината, че работим в посока на това страната ни да стане по-добра. В момента тези сигнали би трябвало да са подписани и наложително би трябвало да има факс, забележете, и имейл. Питам, освен това състояние, както видяхме „ Суджук гейт “ или случилото се във Фонда за лекуване на деца в чужбина, където си безусловно подвластен, какъв брой хора биха рискували в действителност да сложат имената си и какъв брой хора имат доказателства за това, че нещо неприятно се е случило, могат да дадат сигнал, само че просто си замълчават “.

„ Аргументите в противна посока бяха, че може да изтече информация и в случай че това стане, индивидът, против който е сигналът, ще загуби положителното си име. Ако това е казусът, дано създадем по този начин, че тази информация да не изтича. Но правилен сигнал, който не е подписан, просто да го изхвърлим в кошчето, съгласно мен по този начин ще стигнем до още по-големи кавги “, сподели още Кунева.

Според нея ръководителят на новия антикорупционен орган би трябвало да се избира от квалифицирано болшинство. Има разнообразни модели за избор и в случай че страната съществено реши да подсигурява независимостта му, всеки модел може да се окаже добър. Но ние към момента не сме такава страна, добнави тя.

Вижте целия диалог във видеото: -->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР