Докато не се решат проблемите с протестите на жителите от

...
Докато не се решат проблемите с протестите на жителите от
Коментари Харесай

Протести в Нови хан спряха добива на кварцов пясък

Докато не се решат проблемите с митингите на жителите от Нови хан против добива на кварцов пясък от близкото находище " Побит камък “, концесионерът му " Ватия холдинг “ АД се отхвърля от работата си, оповестиха от Министерството на енергетиката в неделя.

Ведомството цитира получено от " Ватия холдинг " писмо, че поради митингите на локалното население и предвид на опцията да бъде обезпечено публичното успокоение, компанията се отхвърля към този момент от правото си да добива кварцов пясък от находището.

Концесионният контракт за употреба на " Побит камък “ е подписан на 6 февруари 2007 година, за период от 20 години. Концесията е предоставена по отношение на приватизационна договорка на " Ватия “ АД – приемник на компания с държавно присъединяване " Ватия “ – с. Негушево, която е била приватизирана през 8 декември 1998 година

Срокът на контракта за концесия изтича в края на тази година, като концесионерът е изискал удължение на този период, показаха от Министерството на енергетиката.

Процедурата за удължение на периода е сходна с тази на даване на нова концесия и при нея би трябвало да бъдат изпълнени всички законови условия, които подсигуряват отбраната на популацията и опазването на околната среда, добавя ведомството.

То е уведомило кмета на община Елин Пелин Ивайло Симеонов за желанието на концесионера да се откаже от добива към този момент. Енергийното ведомство се ангажира да оказва цялостно подпомагане на локалната власт за обезвреждане на зародилия спор и намиране на дефинитивно взаимно задоволително решение.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР