Докато не бъде избран председател, не може да започне да

...
Докато не бъде избран председател, не може да започне да
Коментари Харесай

Доц. Наталия Киселова: Преговорите с политическите партии бяха замислени като усилие да се стопят част от ледовете, но те се увеличиха

Докато не бъде определен ръководител, не може да стартира да действа Народното събрание. Това сподели пред БНР преподавателят по конституционно право доцент Наталия Киселова.

" Беше нарушено неписаното предписание още предходната година, когато представител на Има Такъв Народ, които бяха втори след ГЕРБ, беше определен за ръководител на Народното събрание. И в този момент е допустимо да се стигне до подобен резултат ", разяснява тя по БНР.

Няма спънка ПГ или обособен депутат да повдигнат претендент, добави тя. Председателят се избира с нормално болшинство, посочи конституционалистът.

" Мандатът на цялото Народно заседание като орган тече от изборния ден, само че с цел да може всеки самостоятелно да взе участие в работата на Народно събрание, би трябвало първо да постави клетва. Тя, с изключение на символно значение, има и конституционно – от обикновеното гласоподаване, до опцията да се легитимира като депутат ", разясни доцент Киселова.

В момента няма парламентарни групи. Сред учредяването на Народно събрание всеки депутат декларира до ръководителя да се включи в парламентарна група, уточни тя.

" Народните представители би трябвало да се научат с изключение на да слушат другия, и да го чуват ", сподели още преподавателят. Относно предварителните срещи сред обособените партии в Народното събрание преди полагането на клетва доцент Киселова изрази вяра " да не гледат на всички тези срещи като на предизборна акция ".

Според доцент Киселова следва да е ясно с какъв мандат отиват Плевнелиев и Паси да договарят с политическите партии.

" Беше замислено като изпитание да се стопят част от ледовете сред политическите партии, само че те се усилиха, тези ледове. "   Част от законопроектите по Плана за възобновяване и резистентност не са безспорни и би трябвало да се стартира по тези, по които има по-голямо единодушие, означи в умозаключение конституционалистът.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР