Докато нашите деца тръгваха на училище миналата седмица, в същия

...
Докато нашите деца тръгваха на училище миналата седмица, в същия
Коментари Харесай

Самаркандски размисли в свободното време

Докато нашите деца тръгваха на учебно заведение предходната седмица, в същия ден в Самарканд се организира среща на ШОС. Самарканд е вторият по величина град на Узбекистан, остарялата столица на Тимур Куция, именуван още Тамерлан, а пък ШОС, както всички знаят, е редуциране на Шанхайската организация за съдействие . Тя е основана от Русия, Китай, Казахстан, Узбекистан, Таджикистан и Киргизия през 2001 - скоро след разпадането на Съветския съюз и много преди България да стане член на НАТО (2004) и Европейския съюз (2007). Забелязахте ли по какъв начин в двайсетина думи очертахме две цивилизации и успяхме да се присъединим към едната от тях? Две цивилизации, гледащи се отдолу под вежди през вековете - християнската ойкумена и степните пълчища, които понякога се изсипват върху нея като билярдни топки. Знаете ли теорията за билярдните топки? Според нея степите се населяват от аморфни племена. Когато се случи добра година за някое от тях и има задоволително храна, това племе се развъжда. И защото индивидът постоянно се е развъждал повече в сравнение с би трябвало, въпросното племе потегля да граби съседите си. Съседите се втурват да бягат тъкмо като разрушени билярдни топки - едни изместват други, до момента в който последните се изсипят в Европа. Там нормално ядат пердах и се връщат назад, като в целия този развой на войни и кланета са регулирали числеността си. Изсипват се в Европа под разнообразни имена, само че става дума за едни и същи хора. Между другото, сходен е механизмът на появяването на кан Аспарух край Онгъла. И мен не стопира да ме мъчи мисълта кои сме ние - последна билярдна топка на степни нашественици или пък кротки и цивилизовани римски жители, които към момента не могат да проумеят какво им се е случило и озадачено цъкат с език. Както и да е.

На срещата в Самарканд предходната седмица, диалозите, около общите приказки, са се въртели към войната в Украйна, погледната не другояче, а точно като конфликт сред тези две цивилизации. Като палави деца, които си играят на мама и баща, когато същинските ги няма. А за какво ги няма същинските мама и баща? Отишли са на посетители, излезли са с другари на механа, отпътували са по работа или просто са умрели от напреднала възраст и безсилие? А младежите са разкрили, че към този момент не са деца и пробват дали ще им станат обувките на техните. Има нещо алегорично в това, че ШОС е основана в първата година от новото хилядолетие, като че ли с цел да ознаменува залеза на старите господари, изгнили в гордостта си.

Самаркандската среща, откакто всички си дадоха обещание, че ще създадат света по-добър, приключи с. Тази декларация стартира с удостоверение, че ШОС " не е ориентирана против други страни и интернационалните организации " и след това следват точки, в които се споделя, че страните от ШОС ще си сътрудничат в региона на защитата и ще основат " обединен лист на терористичните и екстремистки организации " ; ще проведат взаимни антитерористични командно-щабни учения " Мирна задача " ; осъждат едностранното създаване на световни системи за противоракетна отбрана; опълчват се на милитаризацията на IT сектора; приканват за съблюдаване на Конвенцията за възбрана на създаването, производството, натрупването и потреблението на химически оръжия; афишират се срещу конкуренцията във въоръжаването в галактическото пространство; поддържат наредбите на Договора за неразпространение на нуклеарни оръжия; желаят промяна на държавното управление в Афганистан. В умозаключение (и като обобщение) афишират 2023 за година на туризма (Ей, шегаджии такива! Ами ковида?). А Европейският съюз ще отговори с предпочитана битка срещу климатичните промени, както стана ясно от годишната тирада на Урсула фон дер Лайен. Някой беше сметнал, че до момента за зелени нелепости Европа е похарчила пари като за 130 нови нуклеарни реактора.

Очевидно е, че основаният от Русия и Китай (велики, само че към момента второстепенни сили) ШОС демонстрира сериозна упоритост за блок срещу Съединените щати и Европейския съюз. Днес Русия и Китай са дръзновени, тъй като съперникът очевидно отслабва. Докато Европа настойчиво позеленява (като изключим флага с цветовете на дъгата, който към този момент плющи и над църквите), това лято Щатите под демократичното управления на Байдън & Co. влязоха в техническа криза, откакто два месеца подред означиха спад на Брутният вътрешен продукт.

Но всички тези разсъждения са скучни заради прекомерната си нагледност. На мен ми е по-интересно да преглеждам събития като конфликта на цивилизациите не като тектоничен конфликт на бездушни континентални плочи, а като драма с живи персони в функциите. Понякога в самотата на умствената си нерешителност си мисля, че освен хората имат душа, само че и по-големи от тях единици. Хората се сплотяват в фамилии, фамилиите в племена, племената в нации, народите в народи, а пък нациите в цивилизации. Поне в този момент е по този начин. Невинаги цивилизациите са се състояли от народи. Всички тези неща - от хората до цивилизациите - имат някаква своя душа. Освен това са разумни, а разумно е всяко нещо, което съдържа логос. Тоест всяко нещо. Цивилизацията също може да бъде обсъждана като персона със свои качества и пороци, със собствен темперамент и полезности, със своя биография. Така мисли и ревностният ницшеанец (макар самичък да не се признава за такъв) Освалд Шпенглер. И по тази точка съм склонен с него, въпреки че по доста други не съм.

Няма нищо неприятно нашата цивилизация да залезе. Тази, която ще я смени, първоначално ще бъде по-недодялана, само че с поколенията ще се ошлайфа. Ще се разглези и ще се разврати тъкмо като нашата. Ще изостави концепциите си (страх ме е да кажа " идеалите " ), с цел да ги размени с нещо по-простичко, което не пречи на безметежното ползване. Има обаче два типа рушители на хрумвания, дано ги назовем условно " атеисти " и " сатанисти ". Първите търсят единствено на баницата мекото и за нищо не им пука, стига да не ги закачат изключително, да не ги карат да поставят старания и да не им пречат да се усещат окончателния артикул на еволюцията. Вторите желаят да подменят един тип мисловна система с различен, който доста му наподобява, съвсем същият е като се изключи основното. Искат да заменят вселенскостта (съборността) с глобализъм и тоталитаризъм. Технически те са едно и също, само че всъщност нямат нищо общо. С две думи " сатанистите " желаят да подменят богочовека с човекобог.

Обаче новите кандидати за международната власт, за тоталния imperium, за тоталната βασιλεία, към момента са надалеч от идеологическия разпад. Сега те към момента са новатори, доколкото новаторска може да бъде контрареволюцията, която съгласно Честъртън постоянно се случва сега, когато ни загорчат плодовете на революцията. Икономическото владичество е ясно. Търговското - също. Ще пристигна ред и на военното предимство. Но това са механически детайлности. Важното е, че у страните от ШОС, изключително у двете водещи - Русия и Китай - се вижда отчетливо желание на трансформират обществено-политическата система. Те ни повече, ни по-малко, ще заменят демократичната народна власт с подчиненост от тоталитарен вид. Нищо шокиращо - махалото се клати.

Ще успеем ли да се приспособим към новата система? Със сигурност. Човекът е еластичен, предразположен и изменчив. Нагажда се към изискванията и по този начин оцелява. Ето, в този момент няма да се къпе. Утре ще е друго, до момента в който най-после проговори и съвършен китайски без акцент.

Ей такива нелепости си мисля през днешния ден. Освен това мисля, че Картаген би трябвало да бъде опустошен.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР