Докато Македония не започне преговори с ЕС, докато не нормализира

...
Докато Македония не започне преговори с ЕС, докато не нормализира
Коментари Харесай

Проф. Оливер Андонов: Конституционните промени не са „български диктат“, а решение на ЕС

Докато Македония не стартира договаряния с Европейски Съюз, до момента в който не възстановява връзките си с България, и двете страни ще бъдат част от една проруска история за Балканите, която цели да трансформира района в черна дупка за Европа.

Само хора, които желаят да плашат народа с някакви теории за скрит план, споделят, че с конституционните промени ще загубим нашата еднаквост. Това, което някои македонски политици назовават „ български диктат “, в действителност е решение на Европейския съюз.

Това съобщи в изявление за БГНЕС политикът от Северна Македония Оливер Андонов, академични учител и представител на " фракцията за демократизация и възкръсване “ на ВМРО-ДПМНЕ. Той е изпълнявал длъжността министър на вътрешните работи в държавното управление на Емил Димитриев за 1 ден, а по-късно е заместник-министър на вътрешните работи. С него разясняваме въпроса за какво приемането на конституционните промени и вписването на българите в нея е значимо за Северна Македония, кой пречи на европейския развой и за какво част от политиците в Скопие се пробват да показват общоевропейското предложение за започване на договарянията за присъединение към Европейски Съюз като „ български диктат “.

Андонов акцентира, че конституционните промени са значими за нормализацията на връзките с България.

„ Важни са и тъй като това е една от главните аргументи за ненормалните връзки, които не са естествени за две прилежащи и близки страни. След цялата сага, която преживяхме като нация и народ, който се е създавал с епохи, е пристигнал момента, в който ние сме друг народ от българския народ и това да бъде записано в конституцията “, съобщи той. Според него конституционните промени са нужни за „ освобождение на македонския народ от шовинистичните усеща към българския народ “, както и за „ освобождение на българския народ от опеката над македонския народ “.

„ Като се абстрахираме от историята, през днешния ден е реалност, че има два разнообразни народа. Това е значимо от позиция на един естествен, публичен, обществен и европейски дух на развиването на двете страни, двата народа и двете народи. От европейска позиция решението е значимо, тъй като Македония ще може да стане пълновръстен член на Европейски Съюз, да се развива, и в естествени условия да изиска от България отворена и другарска поддръжка, която се колебая, че България ще откаже. Тя ще се съгласи да ни поддържа по всевъзможен метод “, означи Андонов и добави: Конституционните промени са нужни, с цел да се демократизира македонското общество, а с това да се демократизира в допълнение и българското общество, „ тъй като ще сме свързани и ще останем да живеем дружно и в бъдеще.

Бившият министър разяснява държанието на партийните водачи в Северна Македония, които през последните месеци се „ надпреварват “ да покажат кой е по-голям родолюбец. На въпрос за какво политиците не споделят истината за историческите водачи на Вътрешна македонска революционна организация, които сами са се определили като българи, университетският учител отговори:

„ Аз назовавам това нещо просрочен народен романтизъм от 19-ти век, който е използван от някои хора през 21 век за политически ползи, с цел да дойдат на власт. Спорът по историческите въпроси, във връзка със националното самоопределяне на историческите персони от Вътрешна македонска революционна организация, е спор, по който историците би трябвало да приказват и да потвърждават – кой защо се е борил, по какъв начин се е чувствал, към коя Църква се е самоопределил и така нататък “

„ Ние, що се отнася до Вътрешна македонска революционна организация, от време на време имаме и шизофреничното държание, за жал. Например във ВМРО-ДПМНЕ нашата централа се назовава „ Христо Татарчев “ и през днешния ден ние като партия имаме проблем с българите – по този начин излиза съгласно управлението. Но, в случай че щабът ти се назовава „ Христо Татарчев “, а той е оставил документи за своята принадлежност, то е учудващо да се следва подобен разказ “, сподели Андонов.

Запитан за какво политическата класа в Северна Македония заблуждава жителите, че конституционната промяна ще открадне тяхната еднаквост, някогашният министър акцентира, че се усеща като македонец и нищо не може да отнеме националното му самочувствие. „ Дали ще гледаме обратно и ще търсим български корени, дали ще се върнем към Адам и Ева, аз съм се осъзнал като македонец и подобен съм пред света “, сподели той.

„ Учудвам се, когато някой се пробва да ме убеди, че с вписването на българите в македонската конституция, ние ще изгубим нашата еднаквост. Това може да го кажат единствено хора, които не са сигурни в себе си или хора, които желаят да плашат народа с някакви теории за скрит план, от който ние ще изгубим нещо. Това се прави по политически аргументи, с цел да се задържи неустойчивостта в района. Докато Македония не стартира договаряния с Европейски Съюз, до момента в който не възстановява връзките си с България, и двете страни ще бъдат част от една проруска концепция на Балканите, която цели да трансформира Балканите в черна дупка за Европа “, акцентира Оливер Андонов.

Той означи, че не счита така наречен „ френско предложение “ за български диктат – позиция, която водачите от ВМРО-ДПМНЕ постоянно показват.

„ Аз не назовавам това български диктат, то е позиция на Европейския съюз. Ако се върнем към месец декември 2020 година, България се опита да вкара исторически въпроси в преговорната рамка. На това се опълчиха чехите и словаците, а това е напълно разумно. Ако в една модерна Европа ние обясняваме историята, ще би трябвало отново да се избием между тях. Това, което някои македонски политици назовават „ български диктат “, е решение на Европейския съюз. Наричаме го „ френско предложение “, само че то е на Европейски Съюз. Предложението е такова, каквото е “, съобщи Андонов.

Той не пожела да предвижда по кое време ще бъдат признати конституционните промени, само че изрази позиция, че в случай че това не се случи скоро, РСМ ще пострада.

„ Ако това не стане, естеството на политическите събития ще бъде неприятно за Македония. Убеден съм, че в случай че конституционните промени се случат, ще тръгнем доста по-бързо по пътя на договарянията. Ще можем да се разберем с България по отношение на историческите разногласия, които основават компликации, а те би трябвало да са аргументирани, с цел да гледаме напред. Повтарям, че повода за всичко това е изключителното съветско въздействие в района, с цел да бъде той проблематичен за Европа “, сподели Оливер Андонов в умозаключение.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР