Докато мъж се опитва да изгони кокошките си от мазето

...
Докато мъж се опитва да изгони кокошките си от мазето
Коментари Харесай

Как мъж тръгна да чисти мазето си и откри град на 2000 години? СНИМКИ

Докато мъж се пробва да изгони кокошките си от мазето си, се натъква на зарязан под земята град, който в миналото е приютявал 20 000 души. Не, това не е начало на някаква приказка, а изцяло действителна история от Турция. 

В опит да залови още веднъж и още веднъж бягащите си домашни птици, мъжът взема решение да съботи стената през 60-те години на предишния век, с цел да види къде мистериозно изчезват кокошките му непрестанно. Така разкрива мрачен тунел, водещ към античния град Еленгубу, прочут през днешния ден като Деринкую.

Деринкую, заровен на повече от 85 метра под централноанадолския район Кападокия, е най-големият разкопан под земята град в света и се счита, че се свързва с повече от 200 по-малки обособени подземни града, открити през последните десетилетия, разкриват от New York Post.
 Снимка 622707
Вътре в подземния град, чиито входове се свързват с повече от 600 частни домове в актуалния регион на повърхността на Кападокия, откривателите откриват 18 равнища на тунели, съдържащи жилища, складове за суха храна, конюшни за добитък, учебни заведения, винарни и даже параклис. Градът е оборудван и с вентилационна система, която доставя жителите му с чист въздух и вода.

" Животът подземен евентуално е бил доста сложен ", разказва лидерът Сюлеман. " Жителите са се облекчавали в запечатани глинени буркани, живеели са на светлината на факлите и изхвърляли мъртвите тела в избраните за това места. "

Точната дата, на която е издигнат внушителният град, остава противоречива, само че антични трудове, датиращи от 370 година пр.н.е., сочат, че Деринкую е съществувал тогава. 

Градът евентуално в началото е бил употребен за депозиране на артикули, само че по-късно се трансформира в нещо като бункер за бягство от задгранични нашественици - едва осветените коридори са съзнателно издигнати тесни и ниски, тъй че натрапниците да бъдат принудени да се навеждат и да влизат в един ред.
 Снимка 622705
Вратите, свързващи всяко равнище, са блокирани от половинтонни камъни, преносими единствено от вътрешната страна, като имат дребна дупка, която разрешава на жителите да пронизват с меча си затворените извършители.

Въпреки че остава мистерия кои са били архитектите, откривателите считат, че това са хетите - анадолски народ от бронзовата ера. Според професор Бертини, който е специалист по средиземноморски пещерни жилища, хетите може да са изкопали първите няколко равнища в скалата, когато са били атакувани от фригийците към 1200 година пр.н.е.
 Снимка 622704
На фригийските нашественици, индоевропейски говореща империя, управлявала Анатолия в продължение на 600 години, се приписва построяването на по-голямата част от града през вековете преди Деринкую да смени владетеля си още няколко пъти, в това число сред персите, християните и кападокийските гърци.

Градът евентуално е достигнал пика си от население от 20 000 душо по време на ислямските нападения през VII ми век против християнската Византийска империя, оповестява BBC.
 Снимка 622703
След 2000 години приложимост Деринкую най-сетне е зарязан през 1923 година от кападокийските гърци, които претърпяват проваляне в гръцко-турската война и заобикалят в Гърция, написа lifestyle.bg.

Един век след преоткриването му, античният град е отворен за гости, любопитни да изпитат живота подземен в Деринкую, който е прибавен към листата на ЮНЕСКО за международно завещание през 1985 година

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР