Докато кризата с COVID-19 все още държи в ръцете си

...
Докато кризата с COVID-19 все още държи в ръцете си
Коментари Харесай

Германия: икономическият спад се заменя с бързо възстановяване

Докато рецесията с COVID-19 към момента държи в ръцете си други индустриализирани страни, немската стопанска система наподобява се научи относително бързо да се оправя със обстановката. „ Дойче Веле “ разкрива аргументите за това.

Падането ще бъде тежко, това е несъмнено. Но за разлика от Франция, Италия или Испания, където Европейската комисия пресмята двуцифрен спад на икономическите резултати за 2020 година, в Германия икономическият спад най-вероятно ще бъде „ единствено “ едноцифрен.

След рекордния стопански спад при започване на тази година, немската стопанска система наподобява се изправи. Според данни на Федералната статистическа работа (Destatis) тя е „ съумяла да се възвърне ненапълно “ през юли и август, споделя Алберт Браакман от Департамента по стопанска система на тази организация. Очевидно наклонността ще продължи, съгласно индикатори като комисионни към промишлеността и показателя на бизнес убеденост, измерен от института Ifo.

След спада на брутния вътрешен артикул (БВП) на Германия през второто тримесечие, от 9,7%, вследствие на рестриктивните мерки, дължащи се на ковид, икономистите предвиждат за втората половина на годината напредък, който ще направи по този начин, че спадът да е „ единствено “ с 5,8%. Това е най-големият спад в следвоенния интервал, само че би могло да е по-лошо. Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) даже пресмята спад на немския Брутният вътрешен продукт от “само” 5,4%, откакто поправя прогнозата си от 6 юни. Изглежда съществено, само че в случай че го сравните с това, което чака Франция (-9,5), Италия (-10), в границите на еврозоната, Англия (-10,1) и Япония (-5, 8), ударът е по-малко недопечен. Само Съединени американски щати биха били в по-добра обстановка с -3,8%, а в Китай, страната на генезис на пандемията, стопанската система даже би повишена с 1,8%.

“Икономическият спад при започване на годината беше по-мек от предстоящото, тъй че възобновяване това лято е в действителност силно”, сподели Никола Бранд от Центъра на Организацията за икономическо сътрудничество и раз в Германия пред „ Дойче Веле “ и прибавя, че броят на инфектираните с COVID-19 е по-нисък, в сравнение с в други страни и заради тази причина ограничаващите ограничения не са били толкоз строги, както на други места. Друг фактор е, че Германия е по-малко подвластна от туризма, в сравнение с Франция, Италия и Испания.

Въпреки тези позитивни данни основният икономист на Организацията за икономическо сътрудничество и раз Лорънс Бун даде да се разбере, че пътят към края на пандемията е дълъг: „ Краят към момента не се вижда, само че в този момент политиката може да направи доста за построяването на доверие. ”.

Доверието на хората в ръководството на рецесии от немската политическа класа и икономическия бранш е, съгласно Фридрих Хайнеман от Европейския център за стопански проучвания (ZEW) в Манхайм, главен фактор за пояснение на устойчивостта на немската стопанска система.

„ Силното показване на държавното управление в сериозната фаза на пандемията ускори доверието на популацията. Това повишение на доверието води до по-голяма санитарна дисциплинираност “, изясни специалистът от ZEW в изявление за „ Дойче Веле “. Германските управляващи натъртват повече на самодисциплина и осъзнаването на хората, прибавя той. “Във Франция, да вземем за пример, Макрон реагира по необикновено боен и коренен метод при карантината заради пандемията и по този метод загуби доверието на хората “, съпоставя специалистът.

Друг значим фактор в Германия, за разлика от Франция и Италия, е “мащабът и скоростта на използване на ограниченията на административно равнище. Германското държавно управление реагира бързо и вярно макар големия напън за времето, в случай че те регистрират да вземем за пример разпоредбите за краткосрочна работа и многочислените стратегии за гарантиране на ликвидност ”, акцентира Хайнеман.

По същия метод силата на немските финанси беше от значително значение за справяне с коронавирусната рецесия. “Силно подложената на критика политика на” нулев дълг “през последните години е може би най-важният фактор за Германия да преодолее толкоз добре тази криза”, сподели икономистът. Въпреки краткосрочния пакет от 130 000 милиона евро и други помощи, дължащи се на пандемията, Германия, без значение от прогнозната задлъжнялост от към 80% от своя Брутният вътрешен продукт, продължава да е в устойчиво икономическо състояние. До края на 2020 година Франция и Испания ще имат над 110% дълг от Брутният вътрешен продукт, а Италия – повече от 150%.

Надеждата, че Германия ще се възвърне стопански се основава и на обстоятелството, че популацията последователно се учи да живее с ковид, да работи, да създава и да употребява. „ И огромното икономическо благоденствие, резултат от взрива на заетостта през последните 10 години, стабилизира търсенето, също и за индустриални стоки”, споделя той. „ Има огромна възможност до една година да живеем в свят, който би престанал да бъде застрашителен, също и стопански, заради появяването на ваксина против ковид “, предвижда Хайнеман.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР