Конфликт в Судан: Жени разказват на BBC ужасяващи истории за изнасилване

...
Докато Колтом беше групово изнасилена от четирима паравоенни бойци в
Коментари Харесай

Докато Колтом беше групово изнасилена от четирима паравоенни бойци в засегнатия от войната регион на Судан Дарфур, тя също се държеше на расистка основа малтретиран.

Предупреждение: Тази статия съдържа подробности, които някои читатели може да сметнат за тревожни.

"Те бяха много варварски. Те се редуваха да ме изнасилват под дървото, където бях отишла да събирам дърва, за да [направя огън], за да се стопля", каза тя с треперещ глас по телефонната линия.

Сменихме нейното име и това на друга жертва на изнасилване, цитирана в тази статия.

Колтум, която е на около 40 години, е от чернокожата африканска масалитска общност в Западен Дарфур, докато нейните изнасилвачи са били араби от Силите за бърза подкрепа (RSF).

Тази паравоенна група е обвинена в извършване на много зверства в конфликт, който все повече придобива расови и етнически нюанси в Дарфур.

Колтум е живял в Ел Генейна - исторически символ на чернокожата африканска мощ в Дарфур и традиционната столица на царството Масалит. Сега тя е избягала с болния си съпруг и деца.

Колтум казва, че нейните изнасилвачи са й казали да напусне града, тъй като той „принадлежи на арабите“, подхранвайки страховете на много чернокожи африканци, че RSF - заедно със съюзническите милиции, известни като Janjaweed - искат да превърнат етнически смесения регион в владение, управлявано от араби.

Судан потъна в гражданска война в средата на април, след като двамата му най-могъщи генерали - началникът на армията Абдел Фатах ал-Бурхан и командирът на RSF Мохамед Хамдан Дагало, по-добре известен като „Хемедти“ – се скараха.

Тяхната вражда възобнови конфликта в Дарфур, който за първи път избухна през 2003 г., причинявайки смъртта на около 300 000 души в региона.

Последният конфликт принуди повече от 160 000 души, предимно от общността Масалит, да избягат в Чад. Не е ясно колко хора са били убити в региона, като най-ниската оценка за броя на жертвите в Ел Генейна е 5000.

Бойци на RSF също са били загинали обвинени в извършване на зверства в най-гъсто населения щат на Судан - Хартум, дом на столицата.

Военизираните формирования контролират голяма част от държавата, като армията не успява да ги отблъсне. Боевете доведоха до изселване на близо два милиона души от средата на април.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР