Докато климатичните промени заливат с горещи вълни европейския Юг, туризмът

...
Докато климатичните промени заливат с горещи вълни европейския Юг, туризмът
Коментари Харесай

Климатичните промени заливат с горещи вълни европейския Юг, туризмът се измества на север

Докато климатичните промени заливат с горещи талази европейския Юг, туризмът гладко се измества на север, заяви Европейският нюзрум – платформа за съдействие сред 21 европейски новинарски организации, измежду които е и Българска телеграфна агенция.

В духа на Европейската стратегия за туризма до 2030 година страните се стремят да създадат своя туристически бранш " по-зелен ", по-дигитален и по-устойчив, като някои от тях даже реалокират фокуса си върху популяризирането на по-нетрадиционни дестинации. В същото време други откриват способи да олекотят бремето на пренаселване с туристи на известните местоположения.

Опустошителните пожари, температурите до 40 градуса по Целзий и туристи, решили да избегнат вероятни естествени произшествия: дали климатичните промени трансформират туризма, не на последно място в Средиземноморския район?

Юли беше най-горещият месец в историята по данни на Европейската работа за климатични промени на Европейски Съюз " Коперник ". Относно изчисленията на Междуправителствения панел по климатичните промени заместник-директорката на службата Саманта Бърджис съобщи, че не е било толкоз топло най-малко от 120 000 години.

Регионите, които посрещат огромен дял от туристическия поток, са също и тези, които са изумени най-силно от климатичните промени. Миналия месец в Гърция хиляди туристи бяха евакуирани от островите Родос и Корфу, където задушаващо горещото време докара до опустошителни пожари. Италия също страдаше от горещите талази, като остров Сардиния се топеше под температури от 48 градуса по Целзий.

Ще се пренесат ли в бъдеще туристите от Средиземноморието в Швеция и Ирландия? Изследване на Европейската туристическа комисия (ЕТК) - организацията, под чиято закрила развиват активност разнообразни европейски туристически асоциации и държавни организации, уточни първия симптом на смяната. Все отново съгласно изследването Испания си остава най-предпочитаната дестинация за хората, които пътуват за отмора в чужбина сред юни и ноември. Следват Франция, Италия, Гърция и Хърватия.

От друга страна " не се следи (засега) смяна в избора на място за резервации в резултат на задържащата се в Южна Европа гореща вълна ", споделя Норберт Фийбиг, президент на Германската туристическа асоциация. В същото време от шестте хиляди души в Европа, интервюирани в границите на изследването на ЕТК, тези, които са възнамерявали почивка в Средиземноморието, са с 10 % по-малко спрямо предходната година. За сметка на това Чехия, България, Ирландия и Дания бележат повишаване на известността си. ЕТК изяснява тази наклонност със устрема на туристите да открият по-малко пренаселени дестинации и по-умерени температури.

" В бъдеще чакаме туристическите потоци да бъдат повлияни в по-голяма степен от непредвидимите метеорологични условия ", споделя Едуардо Сантандер, изпълнителен шеф на ЕТК. Пътуващите ще гледат да заобикалят европейския Юг поради горещите талази. " Това може да насочва от ден на ден европейци към Централна и Източна Европа в търсене на умерено топло време през летните месеци ", прибавя той. На собствен ред южните дестинации може да останат по-желани напролет и есента.

Проучване на Европейската комисия демонстрира по какъв начин може да се промени държанието на европейския екскурзиант. " Очертава се явен модел на опълчване север-юг в търсенето на туристически дестинации, като северните райони са облагодетелствани от климатичните промени, а южните са изправени пред значително намаление на интереса ", се споделя в изследването.

Зеленият капацитет: променяш курса, с цел да станеш по-привлекателен

Имайки поради актуалната действителност, която е усложнена от климатичната рецесия, Испания желае да развие към по-добро своите естествени дадености – като горите или биосферните резервати, в опита си да се дистанцира от обичайните показа за страната. Правителствената туристическа организация наскоро уточни потребността страната да се трансформира в " многопродуктова дестинация ", която не е единствено слънце и плаж.

Според испанската държавна туристическа организация този развой би трябвало да включва видоизменение на националния туристически бранш – цел, залегнала и в Европейската стратегия за туризма до 2030 година, която категорично слага ударението върху нуждата да се реализира зелен и цифров преход в основата на активността на туристическия бранш на страната.

От години Словения да вземем за пример поставя старания да подтиква туристическата си промишленост, като се разпространява под мотото на зелена дестинация. Със своите гористи местности, с изобилието си от вода, опциите за дейна отмора и градски туризъм тази страна става все по-популярна дестинация, само че не и за всеобщ туризъм.

Ключовото предизвикателство е развиването на резистентен туризъм с допустимо най-ниските въглеродни излъчвания, с надеждна пътна инфраструктура, локално създадена здравословна храна и подобаващия човешки запас. С въвеждането на устойчива организация на работа локалното население също ще е в положение да понесе по-леко бремето на туризма, което се оказа проблем в последните години в най-популярните словенски дестинации като Блед и Бохин.

Местните условия оказват въздействие върху туризма

Босна и Херцеговина има огромен туристически капацитет, изключително в региона на планинския и речния туризъм. Този капацитет обаче се прави оценка по-скоро от интернационалните организации за развиване, които отпускат обилни средства за развиването и популяризирането му, в сравнение с от локалните държавни институции. Босна и Херцеговина следва и международните трендове на засилен интерес от страна на туристите към по-хладните райони.

Това, което характеризира този район, са извънредно удобните цени на туристическите пакети и непокътнатата естествена хубост, само че проблемите произтичат от неприятната пътна инфраструктура и нестабилната политическа обстановка. Направено е малко за разпространение на туристическия капацитет на Босна и Херцеговина в международен мащаб, а в това време това, което е направено, не се ползва редовно.

Що се отнася до изменението на климата, евентуално единственото ненапълно позитивно въздействие има " удължаването на летния сезон ", защото от ден на ден туристи избират да прекарат почивката си през юни и надлежно обременяват по-малко пика на сезона, декларира Думитру Лука, ръководител на Румънската национална асоциация на туристическите организации.

" По-меките зими през последните години усилиха туристическия поток през месеците сред ноември и март. Ски курортите обаче страдат от стоплянето през зимния сезон и даже при съществуването на машини за неестествен сняг постоянно се постанова да приемем провалянето в борбата с температурите, които непрекъснато са над нулата ", добавя той.

Защита на емблематични дестинации от свръхтуризъм

Малко преди обяд в разгара на летния сезон тесните улички на емблематичния френски остров Мон Сен Мишел нормално са препълнени с хора. Но в късния следобяд същите тези стръмни улички са съвсем безлюдни.

Пред този проблем се изправят десетки други известни измежду туристите места във Франция и другаде в Европа, които през летните дни са цялостни с гости, само че вечер и отвън сезона се изпразват, постоянно в ущърб на локалната стопанска система.

Малкият френски остров Бреат лимитира броя на посетителите през това лято, откакто за един ден на скалистите му крайбрежия идват хора, наброяващи 15 пъти повече от популацията му. Островът, на който има едвам 377 непрекъснато живеещи, е част от природозащитната мрежа на Европейски Съюз " Натура 2000 ", която има за цел да предизвиква биоразнообразието посредством отбрана на местообитанията на най-уязвимите типове.

Наскоро ЮНЕСКО предложи Венеция да бъде добавена в листата на международното завещание в заплаха. Световната организация съобщи, че италианският град е изправен пред " необратими " вреди от редица закани, в това число климатичната рецесия и всеобщия туризъм. ЮНЕСКО добави, че италианските управляващи би трябвало да създадат повече за опазването му. Препоръката ще бъде показана на съвещание на Комитета за международно завещание на ЮНЕСКО в Рияд, Саудитска Арабия, през септември. Венеция е обект на наследството на ЮНЕСКО от 1987 година

Местните стопански системи балансират

В понеделник градската администрация на Париж съобщи, че строгите ограничавания, наложени на онлайн услугата за настаняване " Еър би ен би " дават резултат, като уточни, че тази година във френската столица са регистрирани по-малко нарушавания на кодекса, само че са наложени по-тежки санкции. През последните години потреблението на " Еър би ен би " набъбна доста в целия свят, като услугата разрешава на потребителите да намерят жилище в частен дом, а не в хотел.

През 2021 година Париж получи утвърждение от Касационния съд на Франция за своите ограничавания, като инстанцията постанови, че те са в сходство с европейското право. Френската столица ще бъде хазаин на летните Олимпийски игри следващата година, когато се чака цените на настаняването да доближат своя връх.

" Регулаторният боеприпас " на града " работи, нарушаванията са по-малко ", се споделя в изказване на кметството, като се прибавя, че високите финансови стойности на правосъдните разногласия през 2021 и 2022 година се дължат на спрени каузи, които чакат решенията на Европейски Съюз.

В Румъния обаче фискалните ограничения във връзка с таксите и налозите, обсъждани от изпълнителната власт в Букурещ, са подложени на рецензия. Работещите в областта на туризма настояват, че увеличението на данъчното облагане в туризма ще се отрази на цените, което ще ограничи потреблението и ще сложи Румъния на трето място в Европа във връзка с Данък добавена стойност след Дания и Англия.

Професионалистите в бранша са единомислещи, че туризмът ще се промени. Въпреки че КОВИД-19 фрапантно понижи броя на туристите, в този момент секторът се доближава до равнищата отпреди пандемията, а с това и до нови провокации. Влиянието на климатичните промени, нуждата да се направи секторът по-устойчив и търсенето на решения за свръхтуризма ще държат туристическия бранш нащрек, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР