Докато китайските графични карти са много далеч от актуалните решения

...
Докато китайските графични карти са много далеч от актуалните решения
Коментари Харесай

Китайският ARM процесор Phytium FTC860 успешно се конкурира с 24-ядрен AMD Epyc със Zen 3 архитектура

Докато китайските графични карти са доста надалеч от настоящите решения на AMD, Nvidia и Intel, китайските процесори се развиват с впечатляващи темпове. Phytium сподели своя нов процесор, който е в положение да се конкурира с процесорите на AMD, основани на архитектурата Zen 3.

Китайският производител на чипове Phytium показа ново потомство високопроизводителни процесори, които ще се конкурират с чиповете на AMD и ARM. Китайската Phytium показва продуктивността на своето последващо потомство сървърна архитектура и е мощен съперник на архитектурата Zen 3 на AMD. Вероятно доста хора за първи път чуват за тази компания, защото активността ѝ е лимитирана единствено до вътрешния пазар, само че Phytium е там от съвсем десетилетие.

По-точно, компанията съпоставя своя FTC860 със сървърния процесор AMD Epyc 7443. Да напомним, че последният има 24 ядра, TDP 200W и работи на периодичност до 4 GHz. FTC860 на собствен ред разчита на архитектурата Arm и работи единствено на 3 GHz. По всичко проличава, че новият китайски чип има 80 ядра и 64 MB кеш памет от трето равнище. Налице е също по този начин осемканален DDR5-4800 контролер и 64 PCIe 5.0 линии.

Интересното е, че компанията планираше да показа сходен процесор още през 2021 година, само че процесът се забави поради глобите на Съединени американски щати, тъй че тези чипове излизат едвам в този момент.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР