Докато жегата е стегнала в хватката си южна Европа, то

...
Докато жегата е стегнала в хватката си южна Европа, то
Коментари Харесай

Въвеждат сиеста в Германия

Докато жегата е стегнала в хватката си южна Европа, то в Германия времето е ветровито. Не по този начин изглеждаха обаче нещата единствено преди няколко седмици там, когато страната беше обхваната от непоносими горещини. От Федералната асоциация на лекарите в Германия оферират да бъде въведена сиеста, каквато познаваме от горещите страни на Стария континент.

Идеята породи разпалени полемики. Сиеста произлиза от латински и значи - оставете работата, потърсете сянка, хапнете, пийнете и вероятно поспете. Именно този модел изискват и лекарите в Германия, макар, че в летния сезон горещините там обичайно нямат продължителността на тези в средиземноморските райони.

Идеята на медиците се приема добре, освен от асоциациите на чиновниците, някои работодатели също са отворени към нея. Одобрение изрази в обществените мрежи и здравният министър на Германия. Карл Лаутербах написа „ Сиеста в жегата сигурно не е неприятно предложение. " Министърът обаче остави въпроса отворен за работодателите и чиновниците и съобщи, че няма потребност от политическа интервенция по тематиката. Не липсват обаче и рецензии.

„ Жегата в Германия и Централна Европа ни тормози. Преди 20 години имахме 6 горещи дни с температури над 30 градуса, а в този момент са 12. Нашето предложение да се оправим е следното - да започваме по-рано работа, а на обед да вършим пауза. Когато температурите са над 30 градуса работните процеси стават сложни. Продуктивността спада ", счита доктор Йоханес Нисен, ръководител на Федералната асоциация на лекарите в държавното опазване на здравето.

Освен, че сме по-малко продуктивни, работата в най-горещите часове е подла и за здравето ни.

„ Когато стоим по-дълго в жегата, страдаме от главоболие, може да получим зашеметяване, може да се стигне и до колабиране. Някои хора влизат в болница ", разяснява още доктор Нисен.

Освен сиестата, в битката с жегата не трябва да забравяме и старите и добре изпитани способи.

„ Да носим шапки, да работим в по-хладни пространства ", напомни лекарят.

Според лекар Нисен смяната в климата неизбежно ще докара и до смяна в културата на работа.

„ В средиземноморските страни е към този момент е реалност в обедните часове да има по-дълга отмора. Можем да учим от този модел, освен в южните страни, само че и в Централна Европа - Франция, Германия, както и други огромни страни. Трябва да се напаснем към жегата ", сподели още той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР