Докато Иван Гешев е в Страсбург, стана ясно, че Даниела

...
Докато Иван Гешев е в Страсбург, стана ясно, че Даниела
Коментари Харесай

Даниела Машева поема поста главен прокурор?

Докато Иван Гешев е в Страсбург, стана ясно, че Даниела Машева - негов заместител във Върховна касационна прокуратура, е приела да поеме поста му, съобщава Tribune.bg, базирайки се на източник от прокуратурата.

 

Тя ще бъде изпълняващ длъжността до избор на нов основен прокурор.

Не е ясно обаче по каква процедура Машева ще седне встола на Гешев, защото до издаването на указа на преидента, той е в цялостните си пълномощия на основен прокурор.

 

Днес Висш съдебен съвет освободи Гешев с 16 гласа " за " и единствено 4 " срещу ".  

 

“Гешев не е казвал, че има 150 записа с магистрати и политици ”, съобщи Машева пред Висш съдебен съвет. Днес тя бе поканена, с цел да обясни какво е било прочувственото положение на основния прокурор по време на конференцията на 15 май, на която скъса оставката си и даде обещание, че ще довърши мандата си, както и на служебна оперативка час по-рано, на която заместниците на основния прокурор са слушали запис на диалог сред Гешев и члена на Висшия правосъден съвет Йордан Стоев.

 

Главният прокурор Иван Гешев избра да напусне прибързано съвещанието на Висш съдебен съвет, на което беше гласувана оставката му с 16 гласа „ за “ против 4 „ срещу “, макар че самичък дефинира днешната дата като подобаваща за продължение на процедурата, почнала в четвъртък предходната седмица.

 

По предварителна информация срещите му в Страсбург се чака да приключат на следващия ден в ранния следобяд.

 

Първата среща е оповестена за 9 сутринта, само че тогава се чака да стартира и съвещанието на комисията LIBE, тъй че евентуално диалогът с хърватския евродепутат от Групата на европейските консерватори и реформисти (ЕКР) Ладислав Илчич ще бъде изместен след съвещанието.

 

Комисията LIBE ще заседава от 09 до 10:30 часа, без онлайн лъчение.

Което значи, че медиите могат да схванат какво се е случило на съвещанието единствено в случай че някой от присъстващите даде изказване.

 

Прессъобщението от Прокуратурата, в което се твърди, че „ по искане на европейските депутати основният прокурор ще показа в Страсбург постигнатия от обвиняването прогрес при следствието на корупцията по високите етажи на властта, както и по съответни проблеми, обект на интерес от Мониторинговата група - така наречен каузи " Барселонагейт " и " Златните кюлчета " изрично не дава отговор на истината. Защото от Комисията, пред която ще приказва Иван Гешев, не са декларирали тематика на съвещанието, нито авансово заложени въпроси.

 

Кореспондентът на БТВ в Страсбург изясни, че утрешното съвещание на комисията не е било планувано. Но преди две седмици член на комисията е декларирал нужда от осъществяване на изключително съвещание. По наша информация това се е случило по гледище на евродепутата от Българска социалистическа партия Елена Йончева.

 

Tribune разполага с предварителна информация за срещите на Гешев в Страсбург, които се чака да приключат на следващия ден в ранния следобяд.

 

В 11:30 до 12 часа има оповестена среща с полските евродепутати от ЕКР Ришард Чарнецки и Богдан Ржонца.

 

През 2018 година полският евродепутат Ришард Чарнецки беше заставен да напусне поста си на заместник-председател на Европарламента откакто назова сътрудника си Рожа Тун от ЕНП “shmaltsovnik ”, което е мощно афектиран полски термин, употребен за хора, които са изнудвали евреи, или поляци, които са защитавали евреи по време на нацистката окупация.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР