Докато хората пътуват, те си търсят нещо за спомен и

...
Докато хората пътуват, те си търсят нещо за спомен и
Коментари Харесай

Как да разберете дали сувенирът ви е истински?

Докато хората пътуват, те си търсят нещо за спомен и сувенири. Древните египтяни и римляни си донасяли подправки, скотски кожи и злато от задграничните си търговски пътувания или след завоевания. Съвременните пътешественици обаче търсят мостри на обичайното изкуство и занаяти, които осезаемо да припомнят за местата, които са посетили и, които да употребяват в личния вкъщи като марокански килим, разпънат на пода в хола или блестяща ваза от венецианско стъкло, цялостна с диви цветя.

When AI and 3D printing can make it nearly impossible to spot differences between local crafts and mass-produced duplicates, how do you find the real deal? We asked the experts

— National Geographic (@NatGeo)
Но какво ще стане, в случай че тези локални сувенири въобще не са локални? Доклад от 2022 година пресмята, че до 75 % от австралийските сувенири, продавани като „ обичайни “, са имитации. Включително рисувани бумеранги и диджериду, открити в работилници и художествени галерии в Индонезия, наказани за подправяне на отличителни аборигенски рисунки и продаването им като достоверни.

По туристическите обекти по света закупуването на локални творби на изкуството и занаятите може да бъде също толкоз предизвикателно, едвам се ориентирате в турски пазар. На вековния базар Хан Ал-Халили в Кайро ръчно тъкани египетски памучни шалове висят покрай купчина евтини пластмасови бръмбари скарабеи с незнаен генезис. Около централния площад в Санта Фе, Ню Мексико, магазините продават същински тюркоазени бижута, направени от народите Пуебло, само че също по този начин и много безапелационни имитации.

Защо да не купувате имитации

Евтините подправени творби на изкуството, керамиката и текстила лишават от доходи общностите, които разчитат на туризма - от хората на Гулах, които основават кошници със сладка трева в Южна Каролина, до тъкачите на тъкани от туид и тартан в Шотландия.

Want to take home a Thai souvenir of real value? Head to the Doy Din Dang Pottery studio in Chiang Rai to take home a piece of Thai craftsmanship. Participate in pottery workshops,learn techniques, and work hands-on, peeking into into the world of skilled pottery making.
— Tourism Thailand (@tat_india)
„ Когато купувате всеобщо създаван артикул, е доста евентуално вие да подкрепяте бизнес, който не заплаща на служащите си обективна заплата “, споделя Джереми Фритжанд, създател на Studio Bagru, работилница за block-printing (техника за печатане на текст и изображения, необятно употребена в Източна Азия), за обективна търговия отвън Джайпур, Индия. „ Материалите, които употребяват, като полиестер или други нишки на пластмасова основа, не са толкоз устойчиви, а занаятчиите употребяват устойчиви материали с локален генезис като памук. “

Закупуването на локални артикули поддържа дългогодишните обичаи общностите, които ги основават. „ Създаването на сувенири, като чаши или изтънчено изкуство, е метод да практикуваме културата си “, споделя Стефани Паркин, юрист от Quandamooka, който ръководи Australia’s Indigenous Art Code, група за покровителство за обективна търговия. „ Не можете да получите това от реплика. “

Как да купите оригинала

На място като Оахака, Мексико, пасажерите може да се насочат към центъра на града и да намерят пазари или занаятчийски работилници, мислейки, че черната глинена керамика и бродираните блузи за продажба се създават наоколо. Предмети, които са основани от човешки ръце обаче, а не от машини, нормално наподобяват леко несъвършени - разнообразни линии на четката в японската краснопис, неравномерно багрило в индийския текстил с block-printing, като тези от Studio Bagru.

Souvenir shopping at for the family!
— Two Tall Travellers (@two_tall_travel)
Сега изкуственият разсъдък и 3D печатът разрешават на огромните заводи да пресъздават обичайни дизайни, без да заплащат на локални занаятчии, произвеждайки копия толкоз безапелационни, че даже експертите биха имали проблем с идентифицирането им. „ Имитаторите съзнателно ще включват разливане или припокриване, с цел да създадат тъканите с block-printing да наподобяват достоверни “, споделя Фритжанд. „ Те знаят какво желаят туристите. “

Какъв е най-хубавият метод да разберете дали вашият сувенир е същинският? Отидете в работилница, където можете да видите занаятчиите, които в действителност създават килимите, саксиите или металните произведения. „ Не приемайте, че индивидът на пазара е майстор “, споделя Хале Бутвин, специалист по обективна търговия в Центъра за фолклор и културно завещание Смитсониън. „ Виждате ли ги да практикуват занаята? Много продавачи просто събират артикули от занаятчии и ги оферират. Изберете туристически прекарвания, които ви водят непосредствено при занаятчиите. “

Потърсете кооперативи или пазари за обективна търговия, където групи художници демонстрират, продават и от време на време създават свои лични творби, постоянно с поддръжката на държавното управление или група с нестопанска цел.

Например занаятчийското населено място на Витлеем за обективна търговия включва творби на палестински занаятчии, както и работилници за обработка на стъкло и бродиране. Artesanias de Colombia е група бутици, които продават изделията на занаятчии от Колумбия. Местните точкови картини и кошници в Галерията на Централна Австралия, покрай Улуру, се закупуват непосредствено от районни художествени колективи и се доставят със документи за достоверност и биография на художника.

Al-Safafeer Souq (Bazaar)
Traditional & cultural hand-made copperware market in Baghdad.
Ranging from souvenir items to antiques.
— #IRAQesque (@Iraqesque)
Някои страни имат стратегии за инспекция, които слагат етикети на локалните артикули. В Канада комерсиална марка Igloo отбелязва артикули, основани от инуитските нации, като обеци от тюленова кожа и каменни резби. В цяла Индия признакът Craftmark оказва помощ на купувачите да разграничат ръчно направени от машинно направени сарита, блокови щампи и живи тъкани от Джамдани. В Австралия потърсете творби, носещи логото с черна и алена сфера на Кодекса на локалното изкуство.

Обикаляйте и се научете да майсторите

Подхранвани от възходящия интерес към екскурзионните пътувания, се появяват и туристически компании, фокусирани върху занаятите. Ace Camps разпродаде всичките си пътувания за 2023 година, които водят дребни групи да плетат кошници в Южна Африка или да боядисват тъкани с индиго в Бали.

„ Много пътуващи желаят да научат нещо ново, до момента в който са на отмора. Търсят взор от вътрешната страна “, споделя създателят Анджела Ричи. „ Те желаят както да учат, по този начин и да купуват от локални занаятчии. “

Други занаятчийски туристически компании са Thread Caravan, която провежда дребни групови пътувания за разработване на керамика в Северно Мароко или тъкане с локалното население Гуна от Панама и Колумбия. Vacation With An Artist провежда самостоятелни майсторски класове допълнително от 25 страни, в това число испанска дървообработка в Барселона, основаване на кукли в сенки в Малайзия и разбъркване на парфюми в Лос Анджелис.

„ Като свързваме пасажерите с производителите, се надяваме хората да станат по-съзнателни за това, което купуват “, споделя Кейтлин Гарсия-Ахърн, създателят на Thread Caravan. „ Да разберете кой е изработил вашите сувенири, прави тези предмети доста по-значими. “

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР