Докато германският канцлер Ангела Меркел е на посещение в Китай,

...
Докато германският канцлер Ангела Меркел е на посещение в Китай,
Коментари Харесай

Критики, но и подкрепа, към „Северен поток 2“ от Берлин

Докато немският канцлер Ангела Меркел е на посещаване в Китай, ръководителят на немския Бундестаг Волфганг Шойбле подлага на критика построяването на газопровода „ Северен поток 2 “. Той направи това в авторска публикация за в. „ Ди Велт “, съобщи БГНЕС.

Според него „ пренебрегването на възгледа на нашите източни съседи не е най-хубавият аспект на немската политика и Германия унищожи доста от доверието на съседите си “. „ Европейското обединяване към този момент не е “западноевропейски проект… За обща Европа ние всички носим отговорност: в Берлин и Париж, както и във Варшава и Будапеща ”, написа Шойбле. В същото време ръководителят на немския Бундестаг не желае планът да се саботира по странични пътища, тъй като от обща европейска позиция това няма да е рационално решение “.

Газопроводът „ Северен поток 2 “ би трябвало бъде изцяло подготвен в края на годината. Той няма да минава като другите газопроводи през Полша или Украйна. Германското държавно управление се надява посредством „ Северен поток 2 “ да получи газ на по-изгодни цени. Германският външен министър Хайко Маас твърди, че газопроводът е значим освен за Германия, „ само че и за цяла Европа “. Освен това немският канцлер Ангела Меркел упорства за опазване на преноса на газ през Украйна.

Газопроводът се построява от съветски и европейски компании под управлението на съветския тръст “Газпром ”. Участник в плана е Wintershall – дъщерното сдружение на немския тръст BASF. Съединени американски щати и някои европейски страни като Полша подлагат на критика Германия и се опасяват от по-голяма взаимозависимост от съветския газ. Списание „ Шпигел “ припомня, че по-рано тази година американският дипломат в Берлин Ричард Гренел даже заплаши със наказания, а водачът на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер е разкритикувала дейностите на Съединени американски щати. “Това не е най-хубавият метод сътрудниците и приятелите да се заплашват взаимно със наказания ”, сподели тя пред списание “Международна политика ”.

За в. „ Райнише пост “ министър-председателят на провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лаше, който е от ХДС, се изрече за по-тясно съдействие с Русия. Той декларира: „ Някога в напрегнатата конюнктура през 70-те години, по време на Студената война, имаше метод да приказваме с една тоталитарна комунистическа система. Това би трябвало да е допустимо и в този момент. Ние се нуждаем от Русия по доста въпроси в света “. Армин Лаше се срещна в Дюселдорф с някогашния канцлер Герхард Шрьодер. Шрьодер се обзалага съгласно „ Райнише пост “, че Армин Лаше ще е идващият претендент за канцлер. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР