Докато Европа е разтърсвана от исторически горещи вълни, суши и

...
Докато Европа е разтърсвана от исторически горещи вълни, суши и
Коментари Харесай

17% от населението на Европа е изправено пред висок риск от недостиг на вода до 2050 г.

Докато Европа е разтърсвана от исторически горещи талази, суши и рекордно ниски равнища на реките, нов разбор на WWF демонстрира, че 17% от хората на континента, както и 13% от неговия Брутен вътрешен артикул (БВП) могат да бъдат изправени пред високи до рискови опасности от дефицит на вода доникъде на века. Според създателите на проучването този тъмен сюжет би могъл да бъде предотвратен само в случай че държавните управления и бизнесът подхващат незабавни и безапелационни дейности за повишение устойчивостта на стопанските системи чрез природно-базирани решения.

Днес реките в Европа стават жертва на горещината. Четири от най-важните артерии на континента – Дунав, По, Рейн и Висла – са изправени пред рекордно ниски равнища, застрашаващи бизнеса, промишлеността, селското стопанство и даже доставките на питейна вода за локалните общности. Използвайки инструмента на WWF за оценка на водния риск, новият разбор демонстрира, че Европа ще бъде още по-податлива на суши и дефицит на вода през идващите години.

„ Сушите в Европа не трябва да шокират никого: картите на водния риск от дълго време сочат изразителен дефицит на вода из целия континент. Това, което би трябвало да ни шокира, е фактът, че европейските държавни управления, компании и вложители не престават да си затварят очите за водните опасности, като че ли те ще се решат сами ” сподели Алексис Морган, началник на стратегия „ Води “ във WWF  International „ Нуждаем се от незабавни дейности за намаляване на тези опасности, изключително посредством вложение в природно-базирани решения за възстановяване положението на европейските реки, езера и влажни зони. “

Градове под опасност

Анализът на WWF обгръща целия континент, само че акцентира страните, които евентуално ще бъдат изправени пред най-големите опасности до 2050 година Сред тях е Гърция, 82% от популацията и огромна част от Брутният вътрешен продукт на която може да идват от региони с висок или рисков риск. В същото време ¾ от популацията и Брутният вътрешен продукт на Испания може да се окажат изправени пред висок риск, до момента в който градовете в басейна на река Гуадалкивир (като Севиля, Мурсия, Гранада и Кордоба) се чака да бъдат най-потърпевши от дефицит на вода доникъде на века.

Изследването демонстрира, че в групата с най-застрашените европейски градове попада и София. Дори и при най-оптимистичния сюжет в средносрочен и дълготраен проект столицата ни ще се намира пред по-голям риск от дефицит на вода от градове като Рим, Неапол и Тулуза. На сериозен риск са изложени още и десетки градове, измежду които Ереван, Тбилиси, Мадрид, Малага, Валенсия, Лисабон, Атина, Солун, Бирмингам, Букурещ, Москва, Донецк, Палермо, Болоня, Флоренция, Бари, Баку, Антверпен и Брюксел.

Значенито на реките в нашия свят

Здравите реки са от основно значение за сполучливо адаптиране към отрицателните резултати от климатичните промени. За страдание, през днешния ден цели 60% от европейските реки не са здрави, макар правното обвързване на Рамковата инструкция за водите на Европейски Съюз, чиято цел е да пази и възвръща сладководните басейни и да подсигурява, че всички те ще бъдат приведени в положително положение до 2027 година

Водните опасности от дълго време се смятат за един от най-сериозните, пред които е изправен бизнесът. От десетилетия те се подреждат в топ 5 на световните опасности на Световния стопански конгрес, заплашвайки с огромни загуби както бранша на производството, по този начин и локалните общности. Примерите са красноречиви. Фабриката на „ Тесла “ край Берлин изчерпва водоснабдяването на региона, а Северна Италия рискува да загуби до половината от селскостопанската си продукция заради продължаващата суша, като щетите вече се чака да надвишават един милиард евро.

„ Тазгодишните засушавания и тревожните прогнози за нараснал риск от дефицит на вода са още един сигнал за пробуждане, още едно предизвестие за нуждата от незабавни дейности. Всички компании и вложители би трябвало да оценят своите настоящи и бъдещите водни опасности и да реагират групово. Само по този начин те ще изградят по-устойчиви бизнеси и ще понижат рисковете както за своите активи, по този начин и за общностите на целия континент “ прикани Морган .

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР