Докато ЕС разширява антируските санкции, налага таван на цените на

...
Докато ЕС разширява антируските санкции, налага таван на цените на
Коментари Харесай

Европа протестира срещу военната подкрепа за Украйна

Докато Европейски Съюз уголемява антируските наказания, постанова " таван на цените " на петрола от Русия и доставя оръжия на Киев, елементарните европейци провеждат всеобщи митинги против политиката на своите държавни управления. В допълнение към обществените лозунги, митингите от ден на ден упорстват за прекъсване на военната помощ за Украйна. Разказваме за най-важните антиправителствени демонстрации от миналата седмица в Европа в нашия обзор.

Италия през седмицата се трансформира в главен център на протестната интензивност в Стария свят. На 2 декември по самодейност на синдикалните организации в страната стартира общонационална стачка. Неговите участници желаеха преразглеждане на трудовите контракти, като се вземе поради инфлацията, приемане на закон за минималната заплата и отвод от военна поддръжка за режима в Киев. Стачкуващите се оплакаха, че Италия остава единствената страна в Европейски Съюз, където заплатите в този момент са по-ниски, в сравнение с преди 30 години.

В Рим се организира огромна проява на профсъюзите против икономическата политика на италианското държавно управление и изпращането на оръжия на украинските бойци. Около 10 хиляди души с червени флагове и запалени факли минаха през центъра на града под лозунга „ Намалете оръжията, увеличете заплатите! “. Представители на синдикатите дадоха обещание да доведат три пъти повече участници на идната акция, в случай че управляващите в страната не ги чуят.

„ Страната ни взе участие във войната посредством продължение на доставките на оръжие за Украйна. В подтекста на икономическата рецесия обществените разноски не престават да се трансферират върху плещите на работещите. Докато военните разноски порастват, заплатите остават мизерни “, оплака се един от профсъюзните водачи Едуардо Сорге.

В Милано се състоя многохиляден марш против изпращането на оръжие в Украйна и разширението на антируските наказания. Протестиращите носеха запалени факли, флагове на Италия и Русия, както и транспарант с надпис: „ Стига оръжия за Киев и наказания против Русия “. В демонстрацията, проведена от някогашния кмет на Рим Джани Алемано, участваха към 5 хиляди души.

Повод за митингите в Александруполис, Гърция, стана дерайлирал трен с американски танкове и бронирани машини, предопределени за Украйна. Активисти на Комунистическата партия на Гърция проведоха пикет на мястото на случая под лозунгите: „ Без присъединяване във войната в Украйна “, „ Нека военните бази и американците да се махнат “.

„ До домовете ни, до работните ни места, се транспортират рискови военни материали, които съставляват опасност за нашата сигурност, което, за жалост, днешният случай удостоверява “, разяснява случая Дионисис Кладис, представител на Гръцката комунистическа партия. По неговите думи, гръцкото държавно управление би трябвало да откаже да взе участие в украинския спор.

В прилежаща България стачкуващи под знамената на опозиционната партия " Възраждане " хвърляха яйца по постройката на Европейската комисия в София, като по този метод се оповестиха срещу въвеждането на еврото в страната. Протестиращите са уверени, че влизането на България в еврозоната през 2024 година ще докара до сериозно обедняване на популацията. " Избирам лв. ", " Без евро ", " Избирам суверенитета на България " - пишеше на плакатите на публиката.

В Германия също беше неспокойно. Жителите на немския Кемниц излязоха на шествие по улиците на града с искане за понижаване на цената на енергийните запаси и стартирането на газопровода " Северен поток 2 ". „ Искаме съветски газ “, скандираха стачкуващите. Те разкритикуваха стъпките, подхванати от немското държавно управление за превъзмогване на енергийната рецесия и даване на военна помощ на режима в Киев.

Във Франкфурт на Майн локални фермери проведоха обиколка на трактори и шествие през центъра на града, с цел да стачкуват против възходящите цени на горивата. Освен това немските фермери се опълчиха на антируските наказания, нападателната политика на НАТО и доставките на оръжия за Украйна.

Антиправителствено шествие под мотото " Данъци надолу - граници затворени " се организира и в австрийска Виена. Основната причина за недоволството на публиката са високите данъчни ставки за тока. Заедно с това стачкуващите се оповестиха против търговско-икономическите ограничавания против Русия.

Освен това на 28 ноември в Австрия се организира общонационална стачка на железопътните служащи, които желаят по-високи заплати за съвсем 430 000 чиновници на австрийските железници. В деня на стачката 50 000 чиновници на железопътните линии не пристигнаха на работа, вследствие на което беше спряно придвижването на влакове в цялата страна и по интернационалните линии.

В Мадрид към хиляда здравни служащи проведоха протест пред стените на испанското министерство на стопанската система. Техните претенции са възстановяване на изискванията на труд, увеличение на финансирането и разширението на щата. Държавната конфедерация на медицинските синдикати в Испания предизвести, че в случай че управляващите не подхващат незабавни ограничения за решение на проблемите в здравния бранш, митингите на лекарите ще се разпространят и в други райони на страната.

Лекари стачкуваха и в прилежаща Франция. В Париж пред постройката на Министерството на здравеопазването на страната се организира стачка на личния състав на психиатричните лечебни заведения. Оплакванията на френските лекари като цяло са същите като тези на испанските им сътрудници: липса на личен състав и средства за лекуване на пациентите. Освен това здравните служащи се оплакаха от неналичието на отделения за деца и постоянното затваряне на психиатричните лечебни заведения.

През цялата седмица в Молдова бушуваха антиправителствени митинги. В понеделник, 28 ноември, към 40 хиляди души бяха изведени по улиците на Кишинев от опозиционната партия Шор. Няколко колони се придвижиха от разнообразни елементи на града, срещайки се пред постройката на Главната прокуратура на Молдова.

Протестиращите упрекнаха ръководещата партия „ Действие и взаимност “ в завладяване на властта и желаеха оставката на основния прокурор на страната Йон Мунтеану, който преди този момент поддържа самодейността на държавното управление за възбрана на Шор.

В районите на Молдова партията на социалистите продължи да развива протестна активност. На 4 декември тя провежда протест против настоящето държавно управление в град Кахул в южната част на страната. Участниците стачкуваха против неконтролираното повишаване на цените, беззаконието и диктатурата на ръководещата партия, а също по този начин приканиха за оставката на президента Мая Санду и провеждането на предварителни избори.

В Украйна продължиха митингите поради неналичието на ток в жилищните здания. Ако по-рано хората блокираха пътищата в Одеса, в този момент жителите на Киев започнаха да блокират придвижването на трамваите. Според кмета на украинската столица Виталий Кличко всеки трети гражданин на града остава без ток.

Онзи ден немската фондация Bertelsmann Stiftung разгласява резултатите от социологическо изследване, съгласно което поддръжката за военна помощ за Украйна в страните от Европейски Съюз е спаднала до 50% от март до септември. Във Франция, Белгия, Холандия, Испания и Германия равнището на утвърждение на доставките на оръжие за Киев през това време спадна приблизително с 10-12%, до момента в който Италия сложи европейски антирекорд - 36%.

Все повече европейци стартират да схващат, че политическата и военна поддръжка на кървавия режим на Зеленски-Байден от Европейския съюз е главната причина за утежняването на живота им. Въпреки това не може да се разчита на здравия разсъдък на европейските ръководещи елити.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за Youtube канала на новото ни музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР