Еритрейските фестивали са атакувани в Европа, Северна Америка. Правителството обвинява изметта на убежището

...
Докато една от най-репресивните страни в света отбелязва 30 години
Коментари Харесай

Докато една от най-репресивните страни в света отбелязва 30 години независимост, фестивалите, провеждани от диаспората на Еритрея в Европа и Северна Америка, бяха атакувани от изгнаници, които режимът отхвърля като „измет от убежище“.

От CARA ANNA Associated Press, 9 август 2023 г., 12:55 ч. Избори. Няма свободна преса. Необходими са изходни визи. Много млади хора са принудени да преминат военна служба без крайна дата, казват правозащитни групи и експерти на ООН.

Насилието на някои еритрейски фестивали показва ожесточеното разделение в диаспора между поддръжници на правителството и техните деца — често защитени от чуждестранни паспорти — и изгнаници, които се страхуват за своите близки у дома.

Правителството на Еритрея говори остро за тези, бягат и обвиняват Запада, че се опитва да отслаби страната, като я обезлюди. В петък министърът на информацията Йемане Гебремескел заяви, че атаките срещу фестивалите са част от тази стратегия.

„Съучастие в опитите за прекъсване на десетилетни еритрейски фестивали с помощта на чуждестранни бандити отразява жалък провал на изметта, търсеща убежище“, каза той в съобщение, публикувано в социалните медии. По-късно министърът разкритикува „изкривеното представяне“ на „радостните събития“ на общността. смяна на режима в Еритрея, каза пред Асошиейтед прес, че отделна група, наречена Бригадата Намеду, е била създадена миналата година, за да се противопостави на това, което тя нарича речта на омразата на правителството и пропагандата на войната. Думата „Nhamedu“ означава да си готов да се бориш и да се жертваш.

„Нашето движение помогна и участва в скорошни митинги срещу така наречения еритрейски фестивал“, пише той в имейл. В стремежа си към смяна на режима, новата група планира да действа чрез „законна демокрация“, споделяйки информация с международната общност и „смущавайки ситуацията“.

Той нарече Коментарите на еритрейския външен министър са „обичайни и смешни“.

Някои еритрейци и подкрепяни от държавата медии обвиниха атаките в Стокхолм, Торонто и германския град Гисен отчасти на етнически Тиграйци от Северна Етиопия. Това е мястото, където еритрейските сили се присъединиха към армията на Етиопия в двугодишна война срещу тиграйските сили, докато не беше сключено мирно споразумение през ноември. Еритрейските сили бяха обвинени в някои от най-тежките жестокости, включително групови изнасилвания.

Каса Хайлемариам, базиран в САЩ защитник на много тиграйци, каза пред АП, че е „нелепо да се обвиняват тиграйци за глобалното еритрейско движение срещу вековния диктатор в Асмара,“ Еритрея „Ние не сме част от това движение!“

В Гисен миналия месец германската полиция каза, че най-малко 22 полицаи са били ранени, докато хора, хвърлящи димни бомби и бутилки, са се опитали за да си пробият път на фестивал. Десетки хора бяха задържани.

В Стокхолм този месец шведските медии съобщиха, че около 1000 протестиращи срещу Еритрея са нахлули на фестивала, подпалвайки кабини и коли и използвайки камъни и пръчки като оръжия, оставяйки най-малко 52 души ранени. Полицията каза, че повече от 100 души са били задържани.

„Това не е фестивал. Те учат децата си на език на омразата“, каза един от протестиращите, Майкъл Кобраб, пред шведската телевизия TV4.

И миналия уикенд властите в Торонто отмениха фестивала в Еритрея след изпратени сблъсъци няколко души в болницата.

Други фестивали се проведоха без инциденти и някои еритрейци продължават да споделят видеоклипове, показващи как тълпи танцуват и развяват националния флаг, заедно със съобщения за неподчинение и мир.

Правителството на Еритрея открито насърчава членовете на диаспората да дават средства за нейните дейности у дома. В понеделник министерството на информацията публикува история за еритрейци в Австрия, призовани от дипломати да „поемат навременната отговорност за участие и принос за успеха на националните инициативи за развитие.“

Но гражданите, живеещи в чужбина, трябва да покажат на правителството доказателство за плащане на 2% данък върху доходите, получени в чужбина, ако искат да получат услуги като подновяване на паспорти, което беше критикувано. Хората, които бягат от Еритрея без изходни визи и искат да се върнат, трябва да платят данъка и да подпишат „формуляр за съжаление“, според доклада на Държавния департамент на САЩ за човешките права в страната.

Правозащитни групи твърдят, че еритрейските власти постоянно държат гражданите на страната в състояние на готовност за война, въпреки сключването на мир с Етиопия през 2018 г.

Независим следовател на ООН за правата на човека в в доклад, разпространен в понеделник, се казва, че някои семейства са оставени в бедност, тъй като еритрейските власти използват изселване и конфискации, за да принудят хората да преминат военна служба и да накажат лицата, които се укриват от призовка. и търсещи убежище предполагаеми изтезания, сексуално насилие, принудителен труд и други злоупотреби по време на задължителната национална служба.

Правителството на Еритрея, каза той, твърди, че нейната програма за национална служба е „несправедлива съдени.“

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР