Докато доброволците и призованите за частична мобилизация граждани са в

...
Докато доброволците и призованите за частична мобилизация граждани са в
Коментари Харесай

Експерт: За мобилизираните е нужен надежден тил

Докато доброволците и призованите за частична готовност жители са в зоната за специфичната интервенция, страната е поела задължението да се грижи за техните фамилии. Не всички райони обаче „ следват темпото “ в това отношение.

Депутатите от Държавната дума предложиха да се изравни повдигането на мобилизирани от разнообразни райони на Русия за сметка на федералния бюджет.

В писмо, адресирано до министър-председателя Михаил Мишустин, беше отправено искане за компенсиране на районните бюджети за съответните разноски, като се има поради, че еднократно заплащане на тези, които са били призовани по време на частична готовност или са решили да вземат участие непринудено в СВО, ще да бъде минимум 195 хиляди рубли.

Финансовите запаси на всеки са разнообразни.

Оксана Карпенко, доцент от Икономическия факултет на Руския университет за другарство на народите, означи в коментар за " Эксперт ", че 195 000 рубли е по този начин нареченото главно заплащане, дължимо на всички жители, без значение от района на престояване.

„ Някои райони по своя самодейност доплащат на мобилизираните. Конкретната сума се дефинира от районните управляващи без значение. Така да вземем за пример в районите Иркутск, Омск, Тула, Мурманск мобилизираните получават в допълнение възнаграждение в размер на 100 хиляди рубли. В Крим, Севастопол - 200 хиляди рубли ", съобщи тя.

" В Москва взеха решение неотложно да правят заплащания месечно, като се допуска, че те ще възлизат на 50 хиляди рубли всеки месец “, разясни специалистът.

Всъщност тази диференциация се дължи на обстоятелството, че поддръжката на рублата е предоставена на милостта на районните управляващи. Възможностите са разнообразни за всеки район. Бюджетът на доста субекти просто не може да си разреши сериозен преразход. Но какво значи това за хората, които отиват в зоната на СВО?

Жителите на Севастопол, московчани и да вземем за пример жителите на Омск ще поемат риска еднообразно. Така че изравняването за сметка на ресурсите на центъра е изцяло разумна концепция. Въпросът е единствено дали самият център има запас за това.

Разбира се, мярката за поддръжка, дефинирана в писмото на депутатите от Единна Русия до ръководителя на кабинета на министрите, надалеч не е първата и явно не последната, препоръчана от депутати, сенатори и просто загрижени жители. Правителството постоянно взема все нови и нови решения, ориентирани към покриване на тила на участниците в СВО, в това число финансово.

По-специално на 29 октомври кабинетът обясни разпоредбите за назначение на ограничения за обществена поддръжка на фамилиите на мобилизирани жители. Съответният декрет отбелязва, че приходите на тези, които са били призовани да вземат участие в СВО, няма да бъдат взети поради при оценката на потребността на техните фамилии да получат ограничения за обществена поддръжка.

„ Държавна помощ получават фамилии, в които междинният приход на глава от популацията е по-малък от виталния най-малко на човек в района ", споделят управляващите.

" Говорим за такива ограничения за поддръжка като компенсации за бременни дами, регистрирани в ранните стадии на бременността, месечни заплащания за деца от 3 до 7 години в това число и от 8 до 17 години, заплащания по отношение на раждането (осиновяването) на първо или второ дете, обществен контракт “, се споделя в изказване на държавния уеб страница.

Струва си да се означи, че в случай че междинният витален най-малко за страната е 12 274 рубли, то още веднъж варира според от района. Например в Москва на глава от популацията той е 18 714 рубли. А в Пенза - 10038 рубли. Въпреки това, несъмнено, най-малко някаква помощ е по-добре от никаква.

По един или различен метод Министерството на финансите, когато пресмята обсега на ограниченията за държавна поддръжка за идващите три години, приказва за съвсем 10 милиона евентуални получатели. От 2023 година ще бъде пусната универсална месечна помощ за фамилии с ниски приходи с деца до 17 години и бременни дами. За тези цели в бюджета са отделени над 3,5 трилиона рубли.

В същото време, съгласно Оксана Карпенко, признатата резолюция като цяло няма да засегне общия брой на получателите на държавна поддръжка.

„ Броят на получателите на целенасочена поддръжка под формата на обществени помощи за бедните няма да претърпи основни промени, защото междинният приход на глава от популацията на член на фамилията, който не се е трансформирал, се пресмята при оценка на потребността “, означи специалистът.

Нематериалният фактор също играе роля

Не единствено компенсациите и еднократните заплащания обаче са значими. Все отново поддръжката a приори не би трябвало да се лимитира до пари. Според доцент от Икономическия факултет на Руския университет за другарство на народите, по този начин наречените непарични помощи са най-неразвитата област.

„ Такива компенсации включват даване на право на изключително обезпечаване тук-там в детските градини, гратис двукратно учебно хранене за мобилизирани деца и даване на компенсации за заплащане на жилищни и комунални услуги ", съобщи Оксана Карпенко.

" Регионите също би трябвало да обмислят опцията за даване на земя на мобилизирани фамилии “, сподели още тя.

Местните райони към този момент подхващат сходни ограничения. Но мащабът на помощта зависи от творчеството на управлението на субектите, тяхното потапяне в проблемите на популацията и, несъмнено, от финансовите благоприятни условия. В резултат на това нематериалната поддръжка приема разнообразни форми.

Например в Удмуртия към пакета от ограничения бяха добавени образуване на професионално образование, помощ при намиране на работа и даже започване на личен бизнес. В Ингушетия, в допълнение към записването на деца в детски градини без опашка и топла храна за възпитаници, те вкараха гратис даване на медикаменти, предписани от лекари, на родителите на мобилизираните. На безработните членове на фамилията също се оказва помощ да намерят работа.

В Тулска област беше препоръчано да се записват браковете на мобилизирани хора онлайн. А в Якутия службите по вписванията към този момент са минали на денонощен режим на работа, с цел да сключат брак на призованите за частична готовност с техните избраници.

„ Всякакви ограничения за поддръжка на мобилизираните са уместни. Тези, които отиват на фронта, би трябвало да усещат поддръжката на страната и обществото ", споделя Михаил Чураков, шеф на Центъра за филантропични технологии и проучвания на обществената механика, в изявление за сътрудник на Эксперт.

" Освен финансовата значима е и идеологическата. Имаме потребност от декларация за целта на поддръжката на бойците от първа линия, имаме потребност от специфичен обществен стандарт на отношение към тях и техните потребности “, сподели още той.

„ Въз основа на личния си шестмесечен опит в подпомагането на войските мога да кажа, че чувството за изчерпателност, безкрайно от официални правила за морална и организационна поддръжка, е извънредно значимо “, добави специалистът.

Превод: СМ

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР