Докато борбата на Украйна с Русия продължава, Киев също така

...
Докато борбата на Украйна с Русия продължава, Киев също така
Коментари Харесай

Неонацисткият проблем на Украйна

Докато битката на Украйна с Русия продължава, Киев също по този начин би трябвало да се бори с един възходящ проблем зад фронта – крайнодесни деятели, които са подготвени да употребяват принуждение, с цел да постановат своя дневен ред и постоянно вършат това с безмълвното утвърждение на правоприлагащите органи, написа Джош Коен * в коментар ** за организация Ройтерс (Reuters).

Демонстрацията от 28 януари в Киев, на 600 членове на така наречен

„ Национална милиция “ – новосъздадена ултранационалистка група, която дава обещание „ да употребява мощ, с цел да въдвори ред “ ,

илюстрира тази опасност. Докато демонстрацията на групата в Киев мина спокойно, последователи на групата на другия ден нахлуха на съвещание на общинския съвет в централния украински град Черкаси и принудиха общинските съветници да одобряват нов бюджет.

Урок за деца в Крим с колани за самоубийство и експлозиви

Украйна: Шокиращи фотоси на първолаци на боен лагер

Много от членовете на „ Национална милиция “ идват придвижването Азов – един от 30-те частни „ доброволни батальони “, които в първите дни на войната помагаха на постоянната войска да пази украинската територия против проруските сепаратисти.

Въпреки че Азов употребява символика от нацисткатa епоха и набира неонацисти в своите редици, наскоро публикация във Foreign Affairs омаловажи рисковете, които групата може да породи, като уточни, че както други доброволни милиции, по този начин и Азов се е инегрирала във Въоръжените сили на Украйна. Макар да е правилно, че частните милиции към този момент не ръководят фронта,

в този момент Киев би трябвало да се тревожи за фронта зад бойното поле .

Някои от тези десни милиции се опълчиха на цялостната интеграция в украинската войска, като Азов, която има боен лагер за деца. Според шефа на украинското седалище на американската неправителствена организация „ Фрийдъм Хаус “ Матю Шааф „ в Украйна съществуват голям брой радикални десни групи и до момента в който доброволническите отряди бяха публично интегрирани в държавните структури, някои от тях се отделиха в политически и нестопански структури, с цел да следват своята визия “.

Шааф отбелязва, че „ повишаването на патриотичния дискурс, подкрепящ Украйна в спора ѝ с Русия, съответства с употребвявания обществено език на омразата, от време на време употребен и от държавни чиновници и медии, против уязвими групи като ЛГБТ общността “ – наблюдаване, подкрепено от скорошно изследване на Съвета на Европа.

През последните месеци азовските и други милиции нападнаха антифашистки демонстрации, съвещания на общинските препоръки, медии, изложения, задгранични студенти и роми.

Украйна не е единствената страна, която би трябвало да се бори с възобновяващото се извънредно дясно. Неотдавнашните старания на Киев да интегрира самостоятелните въоръжени групи в постоянните въоръжени сили на страната, както и продължаващото национално възприятие на задълженост към милициите за отбраната на родината, вършат обстановката доста по-сложна, в сравнение с е другаде.

Според Шааф украинските екстремисти рядко биват наказвани а актовете на принуждение.

Трябва да е ясно, че

изказванията на Кремъл, че Украйна е гнездо на фашисти, не са правилни :

извънредно десните партии се показаха неприятно на последните парламентарни избори в Украйна, а украинците реагираха с паника на демонстрацията на „ Национална милиция “ в Киев. Но връзките сред правоохранителните органи и екстремистите дават на западните съдружници на Украйна задоволително съображение за безпокойствие.

В един съвършен свят президентът Петро Порошенко ще прочисти армията и полицията от крайнодесни симпатизанти, в това число вътрешния министър Арсен Аваков, който има тесни връзки с водача на Азов Андрий Билецки, както и със Сергей Коротких – деец от Азов, който в този момент е почитан полицейски чиновник. Но Порошенко би рискувал съществени последствия, в случай че го направи. Аваков е негов главен политически противник, а министерството, което той ръководи, управлява полицията, Националната армия и няколко някогашни милиции.

* Джош Коен – някогашен чиновник на Американската организация за интернационално развиване, взел участие в ръководството на планове за стопански промени в някогашния Съюз на съветските социалистически републики

** със съкращения

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram .
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР