Докато бизнесът на инвеститорите в здравеопазването процъфтява и болниците продължават

...
Докато бизнесът на инвеститорите в здравеопазването процъфтява и болниците продължават
Коментари Харесай

Марица: Лъсват грозни факти! Кметуването на Тотев в Пловдив - пълна разруха и фалити на общинските болници!

Докато бизнесът на вложителите в опазването на здравето процъфтява и лечебните заведения не престават да се роят, общинските здравни заведения залязват едно след друго, написа в. " Марица ".

``
реклама

Преди 8 години в Пловдив имаше 3 общински лечебни заведения, 7 ДКЦ-та, два медицински центъра и четири диспансера, също преобразувани в центрове. В края на втория мандат на кмета Иван Тотев има огромна възможност от трите лечебни заведения да остане една. МБАЛ " Св. Мина " върви неудържимо към банкрут, следвайки нежеланата орис на ликвидираната Белодробна " П. Кудоглу ". Измисленият от администрацията избавителен вид със сливането с МБАЛ " Св. Панталеймон ". Общинският съвет гласоподава за него на 14 септември 2017 година, само че и до момента двете лечебни заведения съществуват независимо, а задълженията на някогашната Първа градска не престават да порастват.

МБАЛ " Св. Мина " продължава стремително да се срутва, въпреки че от 2012 година насам от градския бюджет на болничното заведение са дадени близо 4 млн. лв., с цел да покрива борчовете за заплати, лекарства и консумативи. Само през 2018 година задълженията на МБАЛ „ Св. Мина ” ЕООД са набъбнали с нови 900 000 лв.. Поредната финансова пробойна беше доказана през вчерашния ден и от шефа на общинското сдружение доктор Генадий Странджев, който обаче посочи, че занапред следва одит и финансовите индикатори могат да се трансформират.

Сливането се оказва задача невъзможна най-малко на този стадий, тъй като за сходна процедура няма позволение на Министерството на здравеопазването. В медицинските среди се приказва, че министърът Кирил Ананиев категорично е предизвестил, че до 2020 година няма да разреши превръщане на общински лечебни заведения. " Нямаме позволение от Министерство на здравеопазването, тъй като имаме спор със Здравна каса и РЗИ за метода на превръщане. Водим диалози и едвам откакто уточним процедурата, ще желаеме позволение за обединяване на двете лечебни заведения ", удостовери през вчерашния ден отрасловият зам.-кмет Розалин Петков.

Сливането не може да се случи, тъй като МБАЛ " Св. Мина " има подписан контракт със Здравната каса. Общината единствено си губи времето и тласка Първа градска по пътя на Белодробна, вместо да прави действителни стъпки за оздравяването, смята зам.-председателят на Общинския съвет Пепа Деведжиева /РФ/. Тя добави, че от Община Пловдив настояха ДКЦ - 6 да се реалокира в постройката на ул. " Иван Вазов " с уверението, че поликлиниката ще насочва пациентите към " Св. Мина " и по този метод ще подкрепя болничното заведение. В момента сме очевидци, че с този ход потапяме и ДКЦ - 6, чиито функционалности към този момент са сведени до Медицински център, твърди Деведжиева.

Съветничката подсети, че предходната шефка на " Св. Мина " доктор Галина Карауланова искаше от Общината 3 млн. лв., с които щеше да изправи болничното заведение на крайници. " Не ги дадоха и я отстраниха под претекст, че не се оправя. Но държат доктор Генадий Странджев макар неприятните резултати и новите отговорности на " Св. Мина ", укори Пепа Деведжиева.

Преди да бъде назначен за началник на МБАЛ " Св. Мина ", доктор Странджев беше ликвидатор на Белодробна болница, която по същия метод беше докарана до банкрут макар 5-те млн. лв., които Община Пловдив наля в унищоженото сдружение, преди да го закрие. Повече от три години болничната постройка на Цариградско шосе е изоставена на тотална съсипия. Д-р Генадий Странджев посочи, че занапред следва одит. Той твърди също, че " Св. Мина " има пациенти, медикаменти и храна. " Родилния дом на ул. " Весела " даже обзаведохме с чисто нови чаршафи. От 30-те медицински сестри, които бяха се заканили да изоставен, единствено една си потегли. Дори им дадохме по 50 лв. в допълнение и по този начин заплатите им стават по 650 лв. ", удовлетворен е шефът. Добавя, че обслужват обществено слаби жители без осигуровки, оттова са задълженията.

Здравните заведения съставляват цялата общинска стопанска система, без да се брои новосъздадената компания " Инсинератор Пловдив ". Той обаче въобще не работи и досега е като каца без дъно за градския бюджет. Години наред в тежко финансово състояние се намира и Център за кожно-венерически заболявания, който се подкрепя всяка година със средства от бюджета. По традиция по-голяма облага регистрира Онкодиспансерът /КОЦ - Пловдив/ и МБАЛ " Св. Пантелеймон ". ДКЦ-та, чиято облага преди години стигаше до 45 000 лв. и нагоре, имат през последния регистриран интервал сред 1000 и 3000 лева облага.

Състоянието на общинското опазване на здравето е показателно за цялата политика на администрацията, която продължава да основава структури и обекти без икономическа жизнеспособност, трупайки тежестта на загубите на гърба на данъкоплатците.
 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме: <
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР