Докато 1/3 от човечеството е под карантина заради пандемията с

...
Докато 1/3 от човечеството е под карантина заради пандемията с
Коментари Харесай

Можете ли да хванете COVID-19 от храна, доставяна по домовете?

Докато 1/3 от човечеството е под карантина поради пандемията с COVID-19 и хората са принудени да ядат личната си готварски шедьоври, продажбите на фирмите за доставка на храна се усилват.

Както и другите коронавируси, и SARS-CoV-2 се предава най-вече от човек на човек чрез респираторни капчици, които се изхвърлят от инфектирания човек при кашляне, кихане или говорене. Хората могат да се заразят и при непосредствен контакт с болния или като допират инфектирани повърхности, а по-късно – пипат лицето си, споделят от Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите на Съединени американски щати.

Храната, доставяна по домовете обаче може ли също да ни болести?

До момента не съществуват доказателства, съгласно които SARS-CoV-2 – вирусът, който провокира COVID-19, да може да се предава посредством потреблението на храна. Съществува риск обаче вирусът да се задържи върху опаковката на продукта (като да вземем за пример пластмаса за до 72 часа), сочи проучване в New England Journal of Medicine. Що се отнася до картона, учените не са разкрили следи от вируса след 24 часа. На всички повърхности вирусът деградира бързо и понижава на половина след 7 часа върху пластмаса и след 3 часа на картон.

COVID-19 не е болест, пренасяна от храна. Единственото, за което би трябвало да внимавате, както към този момент стана дума, е дали вирусът не е останал по повърхността на опаковката. Съществуват разнообразни проучвания по тематиката и това в New England Journal of Medicine е единствено едно от тях. Световната здравна организация (СЗО) да вземем за пример твърди, че не е несъмнено какъв брой дълго вирусът се задържа на повърхностите, само че въз основата на държанието на други коронавируси, той може да остане там от няколко часа до няколко дни (макар че интервалът варира според от изискванията и типа повърхност). Според друго изследване SARS-CoV-2 е останал по повърхността на круизния транспортен съд Diamond Princess 17 дни.

По отношение на храната е значимо да съблюдаваме 4 значими стъпки: почисти, отдели, сготви и се успокой, споделят от Министерството на земеделието на Съединени американски щати.

Когато се приберете вкъщи след пазар или приемете доставка на храна в дома си, Институтът за хранителна сигурност твърди, че първо би трябвало да поставите торбите на пода и неотложно да измиете ръцете си. Изхвърлете торбичките за еднократна приложимост и още веднъж дезинфекцирайте ръцете си.

Макар и специалистите (включително Доналд Пафнер, микробиолог и специалист по сигурността на храните от Университета Рътгърс) да са на мнение, че не е неотложно да дезинфекцираме опаковките на продуктите, в случай че се тревожите, че храната, която внасяте извън, е нечиста, най-добре мийте или дезинфекцирайте ръцете си, преди да ядете нещата, които сте извадили от тези контейнери. Освен това миенето на ръцете преди ястие е нещо, което всички би трябвало да вършим даже тогава, когато не сме в пандемия.

Миенето на свежи зеленчуци и плодове със сапун? Сапунът не би трябвало да се употребява при миенето на храна. Той не е основан за тази цел. Ако бъде обхванат, може да провокира гадене, повръщане и диария.

Сегашните рекомендации от научните специалисти, в това число Агенцията за надзор на храните и медикаментите на Съединени американски щати (FDA), са следните: мийте свежите плодове и зеленчуци със студена вода.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР