Докъде са стигнали строителните дейности по изграждането на стадион Варна“

...
Докъде са стигнали строителните дейности по изграждането на стадион Варна“
Коментари Харесай

Докъде стигна строежът на стадион „Варна“

Докъде са стигнали строителните действия по построяването на стадион „ Варна “ демонстрират от птичи взор фотоси, направени с дрона „ Морско око “. Кадрите са запечатани единствено преди дни на 14 август, научи Moreto.net.

Още преди близо четири години тогавашният представител на Общински съвет в сдружението „ Спортен комплекс Варна “ Димитър Карбов сподели, че 2/3 от дейностите по градежа на оборудването са приключени. Тогава той съобщи, че работата върви към завършване на плана. Посочи обаче, че цялостното осъществяване на техническата част зависело от това дали са обезпечени нужните средства. Именно по тази причина нямало по какъв начин да се спазят в началото оповестените периоди за завършване на плана.

В сдружението „ Спортен комплекс Варна “ Община Варна има 35%. Останалите акции са благосъстоятелност на „ Химимпорт “ АД.

Историята на плана за градеж на стадиона

„ Спортен комплекс Варна “ е основан през 2005 година с концепцията стадион „ Варна “ да се реновира и поддържа, а „ Химимпорт “ да поеме финансирането на футболен клуб „ Черно море “. Община Варна влиза в акционерното сдружение с апортна вноска от 12.1 млн. лв., които съставляват земя с повърхност от 154 000 кв.м. Срещу това присъединяване Община Варна получава 35% в акционерното сдружение. „ Химимпорт “ се включва с 22 млн. лв., което е 65% от дяловете на сдружението.

По първични калкулации за ремонт на съществуващото оборудване са нужни 15-17 млн. лв.. Впоследствие се взима решение за повдигане на напълно нов стадион. Първата копка е направена през 2007 година. Малко по-късно остарялото оборудване е разрушено. Започва планиране. Начертана е концепцията за стадион с 32 хиляди места и инвестиция от 200 млн. евро. Започват действия по подготовка на терена. Първият разгласен период за довеждане докрай е до 2009 година. След това е продължен до 2011 година. Междувременно обаче стартира международната икономическа рецесия, което постанова смяна в проектите.

Проектът за стадиона е подготвен през 2010 година. Изпълнението обаче се стопира поради рецесията и стартира да се търси вид за преправка за понижаване на цената на нужните вложения. Окончателните механически и работни планове са подготвени през 2014 година. Предвижда се потенциал от 22 хиляди седящи места. Стойността е 70 млн. лв.. Включен е и 3-етажен под земята паркинг за 1500 коли.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР