Доживяхме и това: християнска Европа да се откаже от Бога.

...
Доживяхме и това: християнска Европа да се откаже от Бога.
Коментари Харесай

Европо, що се срамиш, че си християнска?

Доживяхме и това: християнска Европа да се откаже от Бога. Да се откаже от полезностите си, с които бе построена преди епохи. Поради що, Европо, към този момент се срамуваш да се наречеш християнска? Та ти, Европо, която си една гигантска планина от хрумвания, културни пластове, споделени триумфи и провали, си това, което си в този момент, точно поради своята християнска вътрешност. Без нея ти си нищо!

И от Брюксел – тъкмо от сърцето ти, пристигна новината, че празничните коледни базари за идващото Рождество, ще получат друго име … зимни. Причината – да не се чувствали хора от други вероизповедания дискриминирани. Що за нелепост? Не, що за изменничество към християнството е това? Да загърбиш корените и идентичността си поради криворазбрана приемливост. Нима не помни, че хората са мощни точно, когато са дружно в разликите си. Някои у нас даже означиха с усмивка – „ Ура, Дядо Мраз се завръща! “ Всъщност, Брюксел не е първата столица, която падна.

Точно преди година падна Париж, откакто кметството на града за пръв път не се съгласи да има всеобщи коледни тържества. Причината – било недопустимо в едно многокултурно общество. От парижката администрация предишния декември даже посъветваха „ всеки, който желае да отпразнува Коледа, да го направи с другари, с близки и съидейници, само че би трябвало да разбере и смисъла на думата „ харам “. Разбира се, по този начин, както е признато в мюсюлманската среда – смисъла е „ неразрешени дейности “ съгласно шериата. И френската Коледа толерантно бе наречена „ края на годината “. Това се случи съвсем 225 години след Великата френска гражданска война.

Европа приложи и други „ харам-и “. Нима може да се не помни оня неприличен евроскандал предишния септември, когато немският търговски колос „ Лидл “ реши, че кръстовете от гръцки църкви, които има на дизайна на някои негови опаковки, би трябвало да бъдат заличени. За да запазели … „ политически и набожен неутралитет “. Само след месец последва друга цензура – отново френска. Властите в едно градче в Бретан взеха решение да демонтират кръста от монумент на папа Йоан Павел II. Защото бил набожен знак и наличието му на публично място противоречало на … закона от 1905 година за обособяване на църквата от страната. Ето по какъв начин да триеш и отричаш личната си история, просвета и цивилизация се трансформира в прям цинизъм. Мога да бъда и по-директна – ще го нарека откровена идиотия. Спрямо личното си християнско завещание и милионите си жители. Европа наподобява напълно побъркана – предишното си ли желае да пренаписва или още по-страшно – да се отхвърли от Него? От основателя.

Мултикултурният образец на Париж към този момент е последван от Брюксел. Е, на новите ЗИМНИ базари въпреки всичко щяло да има елха. А на върха й какво ще сложат? Питам, тъй като към този момент се появиха и залози за полумесец, колкото извънредно и безумно да звучи. Вече се разиграват и пасианси кои други евростолици ще дръзнат да подемат идейния образец. А още по-интересно ще е дали пък Великден няма да бъде преименуван в … пролетен празник.

Нима сегашните евробюрократи началници не знаят, че най-големите християнски празници като Рождество и Великден са отличителните белези на европейската просвета. Нима не осъзнават, че толерантността не би трябвало да стига до такава степен, че да предизвиква личното си себеобезличаване. Което сигурно ще докара до такива разтърсвания в обществото, които Европа, изпаднала в страшна морална рецесия, надали би могла да понесе. Мултикултурализмът по метода, който непрекъснато се предизвиква и стартира толкоз енергично от водачи като Меркел, Макрон и Юнкер, от време на време значи своего рода бягство от самия себе си и от своето завещание.

Европа през днешния ден отхвърля своите религиозни и морални основи. И наподобява изпразнена от наличие. Сякаш е парализирана от животозастрашаващо разстройване в кръвообращението си. Уморена и застаряваща, през днешния ден тя има потребност от трасплантация, от преливане на кръв, с цел да запази своята еднаквост. А непрекъснатите съпоставения със залязващата Римска империя се постановат от единствено себе си. Защото на процедура тази империя е съществувала посредством тези, които след това са я унищожили, до момента в който у нея самата е липсвала всякаква витална мощ.

Нима през днешния ден не виждаме същото. Ако се вгледаме деликатно, ще забележим, че обликът на Иисус Христос към този момент едвам се разграничава в очертанията на тогавашната велика европейска християнска просвета. И в този момент може да бъде изцяло изтрит… Въпреки всичко, към момента има вяра, че Коледата няма да почине. Защото, популярност Богу, коледният дух съществува. Но би трябвало да се знае: християните мъчно ще простят дискриминирането, наложена им от бездетни хора, изгубени в прикриване на личните си комплекси.

Меркелизирането на Европа е реалност. Но има и светлина в тунела. Името на централната катедрала на Брюксел се споделя „ Свети Михаил “. А в Корана помощникът на Мохамед носи същото име като на християнския архангел – Микаил. Ето още един мотив да считаме, че братята мюсюлмани ще отидат на коледния базар. За Юнкер обаче към момента е мистерия.

Коледата невъзможна


Никой още не се е произнесъл какво вършим с обичаните на половината свят красиви, тъжни и занимателни коледни филми. „ Коледата невъзможна “ с Арни несъмнено би трябвало да го преименуваме с толерантното „ Зимата невъзможна “. А името на холивудската звезда може би ще стане Арнолд Шварцеафроамериканец? Е, има и добра вест. Нетолерантният президент Тръмп съобщи, че раждането на Христос има смисъл. И написа в Туитър на Бъдни вечер предходната година: „ Хората още веднъж гордо споделят Весела Коледа! Гордея се, че поведох контраатаката против нападението над този обичан и хубав израз „ Весела Коледа! “

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР