Доживотен затвор! Това наказание определи Пловдивският окръжен съд на Красимира

...
Доживотен затвор! Това наказание определи Пловдивският окръжен съд на Красимира
Коментари Харесай

Доживотен затвор за пловдивчанката, убила приятеля си с гира

Доживотен затвор! Това наказване дефинира Пловдивският областен съд на Красимира Лалева, умъртвила с особена свирепост приятеля си Божан Иванов в Кючука. Престъплението беше осъществено на 21 октомври 2021 год. в жилището на дамата на улица „ Трети март ”, посредством нанасяне на удари с железна гира по тялото на мъжа.

Делото против 36-годишната пловдивчанка мина по реда на съкратеното правосъдно разследване, без да бъдат разпитвани очевидци и движимости лица. Това се случи, откакто Красимира призна виновността си и се съгласи с обстоятелствата и събитията разказани в обвинителния акт.

В началото на днешното съвещание тя още веднъж удостовери, че схваща обвиняването и се признава за отговорна, изразявайки страдание за стореното.

„ Той ме малтретираше, беше цялост от разнообразни типове принуждение - вербално, физическо и словестно ”, сподели пред магистратите Красимира.

Според прокуратурата убийството е осъществено с особена свирепост. Двамата се срещнали инцидентно. Връзката им от другарска е прераснала в интимна. Живели са дружно на 2 пъти – и в дома на Красимира и в дома на Божан. През юни 2020 мъжът наел квартира в която се преместили. После зародил спор поради изчезнали персонални движимости на Божан. Той подал сигнал против Красимира за кражба, а тя против него за владеене на марихуана. В следствие дамата отишла в манастир, заяви.

На 20 септември 2021 година се прибрала и отново почнала да се среща с Божан. Ден преди убийството мъжът си тръгнал от жилището ѝ тъй като бил болен, а тя си помислила, че желае да се среща с друга жена. На идващия ден била смутена, търсила го и той пристигнал в жилището в Кючук Париж.

В един миг Красимира взела гира от терасата, а Божан ѝ споделил „ ще тренираш ли с тези дребни гърди ”. След като и споделил по този начин, предходна зад него и го блъснала по главата с гирата тежаща 2,5 кг.

Според прокурора дейностите на дамата са авансово планувани.

Според експертизата след първия удар с гирата по главата последвал неотложно втори в слепоочието. След това имало още най-малко два удара. Божан е бил жив в мъка, обясни прокурора.

Искала е да бъде сигурна, че е мъртъв и е подхванала последващите деяние и му е запушила устата с ръка, с цел да бъде удушен. После го е хванала за врата и от притискането с ръце му счупила му подезичната кост. След това му поставила найлонова торба на главата, след което Божан изпаднал в безсъзнание. В следствие решила, неизвестно по какви аргументи, да възпламени тялото. Дали е желала да го укрие или с цел да е сигурна, че няма да оживее, не е ясно. Завлякла тялото в банята, поляла го със запалителна течност и го запалила. Усетил се пушек и съседите я потърсили, с цел да схванат какво се случва. После почнала да заличава следите и да унищожава доказателства. Няколко часа е чистила и е миела кръвта. Доказателствата е изхвърлила в разнообразни контейнери. Изтрила е известията си до Божан, които в следствие са възобновени от експерти. Свързала се с Виктор Христов от храма, само че не го разкрила и отишла на място. Казала му, че е била измъчвана от Божан.

„ Според експертизата е психологично здрава и не страда от болести ”, означи прокурора. „ Дала е разнообразни пояснения като защитна версия, може би с цел да търси претекстове за дейностите си. Според съдебно-психиатричната експертиза тя е властна и е желала да господства над него. Тя го е търсила и той се е отзовавал. Не е работила. В негово лице е видяла спасителя, който да се грижи за нея. След като връзките им не се развили по нейните упования отишла в манастира ”, добави още той.

От държавното обвиняване желаеха наказване от 20 години отнемане от независимост или пожизнен затвор.

Адвокат Божков представляващ потърпевшите също изиска да и бъде наложена оптималната присъда.

Според него всичко се корени в личността на Красимира.

„ В нея има блян за доминиране и неуважение на всяко мнение, друго от нейното. Когато един човек си е неприятен, той си търси метод да изрази неговата проклетия. Тя е неосъществена и безполезна персона в обществото. Тя е заявявала, че фамилията му е роми и изпитва гадност към тях, само че го търси и го вика, с цел да ѝ оказва помощ финансово. Там където е работила не се е показала добре и не са я желали, същото е станало и с манастира. Тя е персона, непригодна за другарство, само че с огромно самочувствие ”, сподели юристът.

„ След гибелта на татко си тя си е търсила избавител, който да я бута в живота. Такава организация и целеустременост има единствено във филмите за мафията. Според психолозите тя е изцяло здрав човек и дейностите ѝ не са плод на болно схващане. Постоянно го е викала за услуги. Нищо не му е дала, нито на него, нито на обществото. Дори и най-суровото наказване в никакъв случай няма да излекува болката на околните. Лошото е в индивида, а държанието е резултат от това. И това наказване няма да я научи, само че най-малко няма да бъде сред хора на които да вреди ”, приключи юрист Божков.

Близките на Божан също желаеха от съда Красимира да получи оптимално наказване.

Адвокат Георги Василев, бранител на Красимира, стартира пледоариите си с обстоятелства окло личността на Божан. Той посочи това, че мъжът е  употребявал редовно опиати. Приятелите му удостоверяват, че е пушил марихуана и от време на време е вземал амфетамини. Божан е бил прочут на полицията с използването на опиати. Към момента на гибелта му в кръвта е открит алкохол и амфетамини.

Според юрист Василев Божан е подтикнал Красимира към закононарушението.

„ Хвалил се е пред нея, че си има друга другарка по-млада и по-красива. Тя е била обект на непрекъснат тормоз от нейна страна - най-много душевен. Плашиш я е, че има връзки в полицията и в случай че се случи нещо ще я издаде. Казал ѝ, че е скрил опиати в дома ѝ, че ще я съобщи. Опитала се да се дистанцира от него и по тази причина е отишла в манастир. Баща ѝ е бил последната и упора преди да почине от онкологично заболяване. ”

В показанията си от досъдебното произвеждане Красимира е споделила „ стана ненадейно, непланирано и непринудено ”. Пред свещеника е споделила, че е направила огромен грях, той и отвърнал, че би трябвало да се обадят на управляващите и тя се е съгласила, само че е споделила, че няма телефон и по тази причина са се обадили от телефона на божия чиновник.

После е направила цялостни признания, съдействала е на проверяващите и ги завела до местата, където е изхрърлила доказателствата.

Според бранителят ѝ са налице голям брой смекчаващи виновността условия - сериозно отношение към осъщественото от нея закононарушение, подпомагане за откриване на обективната истина, признания, чисто правосъдно минало и ниска степен на социална заплаха.

Георги Василев пледира за наказване под най-ниския лимит, тъй като даже и минимума би бил доста за нея.

„ Ударите са в резултат на боязън, не от свирепост ”, приключи юристът.

В последните си думи пред съда Красимира Лалева сподели, че съжалява за това, което е направила.

„ Господ ми е очевидец, че не съм желала да стане по този начин. Желая минимално наказване, по опция ”, приключи тя.

Въпреки доводите им обаче, съдийския състав с ръководител Весела Евстатиева дефинира най-тежката присъда – пожизнен затвор.

Решението не е дефинитивно и може да бъде обжалвано в 14-дневен период пред Апелативен съд – Пловдив.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР