Доходността на 10-годишните американски държавни облигации нарасна над горната линия

...
Доходността на 10-годишните американски държавни облигации нарасна над горната линия
Коментари Харесай

Най-накрая се случи: пробив при облигациите

Доходността на 10-годишните американски държавни облигации набъбна над горната линия на канала на низходящ тренд, проследяван от средата на 80-те години на предишния век. Това става, разследване на възходящата инфлация и реакцията на Федералния запас на Съединени американски щати към нея, които породиха въпроси дали дълготрайната наклонност неизбежно ще завърши, съгласно изследователска записка на Deutsche Bank.

" Ясно е, че подобен канал не може да продължи постоянно, в случай че не сте на мнение, че непрекъснато ще следим негативна номинална рентабилност в Съединени американски щати през втората част на това десетилетие ", сподели Джим Рийд, началник на тематични проучвания в Deutsche Bank, в изпратена по имейл записка в понеделник, която илюстрира низходящата наклонност.
 Русия e увличила вложенията в американски облигации с $600 милиона
Русия e увличила вложенията в американски облигации с $600 милиона

Япония остава най-големият собственик на US Treasuries за 32-ри следващ месец

" Така че близо 40-годишната линия на тренд съвсем несъмнено ще би трябвало да завърши през идващите няколко години, без значение от всичко. Но скорошният скок на доходността покачва вероятността това да стане неизбежно. "

" Язовирът най-сетне се счупи предходната седмица с внезапно повишаване на доходността, защото пазарите се разсъниха за действителността, че всяка идна среща на FOMC може да докара до повишение на лихвите с 50 базисни точки ", написа Рийд в обособена записка в понеделник.

" Много представители на Фед през седмицата или утвърдиха това, или не се опълчиха прекомерно мощно ".

Миналата седмица доходността на 10-годишните държавни скъпи бумаги набъбна с 34,5 базисни пункта до 2,491% в петък, най-голямото седмично нарастване от септември 2019 година, съгласно Dow Jones Market Data. Това е най-високата рентабилност от 6 май 2019 година

В края на съвещанието си на Федералния комитет за отворена парична политика, на 16 март, Федералният запас увеличи главния си лихвен % за първи път от 2018 година, като стъпка в битката с високата инфлация. Фед увеличи лихвения си % с 25 базисни пункта от близо нула и алармира за по-нататъшно стягане на паричната си политика тази година.

Междувременно " фактът, че последното десетилетие беше толкоз несъответстващо от позиция на интензивността и инфлацията, значи, че пазарите към момента отхвърлят да повярват, че Фед може да стигне доста надалеч в този цикъл ", съгласно Рийд.

" Ако цикълът след световната финансова рецесия " може да бъде заличен от паметта на хората ", тогава пазарите може да ценообразуват 300 до 400 базисни точки покачвания тази година, а не към 240 базисни точки, които в този момент се правят оценка ", написа Рийд в бележката си, наблягайки диаграмата. Това е " като се има поради какъв брой надалеч е Федералният запас зад кривата ".

" Като цяло има непрекъснато недоумение на този цикъл ", сподели Рийд. " Пазарът е групово закотвен към трендовете от последния цикъл. " " Преди срещата на FOMC през юни 2021 година, Фед и пазарът съвсем не ценообразуваха каквито и да било промени в лихвените проценти до 2024 година ", сподели той, " и единствено 3 покачвания за 2022 година неотдавна при започване на тази година ".
 Goldman Sachs чака Фед да увеличи фрапантно лихвените проценти
Goldman Sachs чака Фед да увеличи фрапантно лихвените проценти

С 50 базисни пункта

Размерът на покачванията на лихвите, които в този момент се правят оценка от пазара за 2022 година, " към момента не е огромна година на стягане в исторически проект ", споделя Рийд.

Въпреки скока по-високо в доходността на 10-годишните облигации, " действителните лихвени проценти остават мощно негативни ", съгласно записка на DataTrek Research, изпратена по имейл.

През 2013 година волатилността на пазара на облигации " избута действителните лихвени проценти от сходни негативни равнища до позитивни в продължение на един месец ", сподели в бележката съоснователят на DataTrek Никълъс Колас.

" Бързата смяна в пазарните настроения, свързани с първото и в този момент към този момент няколко предстоящи нараствания на лихвите с 50 базисни точки тази година, може да е повода за същата версия и през 2022 година "

Неотдавнашното повишаване на доходността на 10-годишните облигации евентуално не е завършило, съгласно бележката на DataTrek. " Реалните ставки могат - и би трябвало - да станат позитивни ", написа Колас.

" Предстоящите стопански данни съвсем несъмнено ще покажат продължаващ инфлационен напън. " Междувременно деликатно следеният спред сред доходността на 2-годишните и 10-годишните облигации остава позитивен, " което е добра вест ", сподели Колас.

Обръщането на тази част от кривата на доходността, следено, когато доходността на 2-годишните държавни скъпи бумаги се увеличи над доходността на 10-годишните държавни скъпи бумаги, исторически е сигнал за задаваща се криза.

" При към момента позитивни спредове държавните облигации споделят, че Фед няма да " затегнат прекалено " и да провокират криза, " съгласно Колас. " Спредът при 2/10 годишните облигации, улавя предстоящите покачвания на лихвите през последната половина на 2022 година и през 2023 година "

Десетгодишната рентабилност минус 2-годишната рентабилност доближи 18 базисни пункта неотдавна, съгласно данни на Федералната аварийна банка на Сейнт Луис. Това се съпоставя със спред от 30 базисни точки на 15-ти март, ден преди Фед да разгласи, че покачва референтната си рента от съвсем нулата.

Спредът сред 3-месечната и 10-годишната рентабилност на пазара на държавни облигации на Съединени американски щати е различен благонадежден знак за криза, само че е " ненужен сега, тъй като знаем, че Федералният запас възнамерява дълга серия от покачвания на лихвите и те надвишават 3- месечен прозорец ", добавя Колас.
 Украйна пуска военни облигации, ето какъв брой ще костват
Украйна пуска военни облигации, ето какъв брой ще костват

Новината идва на фона на поевтиняване на съществуващите украински облигации
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР