Доходите на пенсионерите няма да бъдат намалени. За да избегнем

...
Доходите на пенсионерите няма да бъдат намалени. За да избегнем
Коментари Харесай

Пенсионерите ще взимат поне 430 лв., заплатите на държавните служители нагоре с 5%

Доходите на пенсионерите няма да бъдат понижени. За да избегнем риска, когато свалим Коронавирус ограниченията внезапно парите на пенсионерите още веднъж да спаднат на 300 лева, направихме предложение базовата пенсия да се увеличи на 370 лв., а остатъкът до актуалната добавка от 120 лв. да бъде въведена нова. Това сподели финансовият министър Валери Белчев в следващото издание на рубриката " Властта приказва! Открито ", която Министерският съвет започва във Facebook. Той дава отговор на въпроси на жители в обществената мрежа.

Задължение на финансовото министерство е да внесе предложение за Бюджет 2022, а решение на партиите е до каква степен ще се съобразят с него, разясни ковчежникът.

Вчера след постоянното съвещание на Министерския съвет Белчев разгласи, че кабинетът предлага нарастване на минималната заплата, майчинството и детските надбавки, оповестява Българска национална телевизия.

" Искаме да се погрижим приходите на българите да не спадат, тъй че да не страдат от придвижването на стопанската система и качването на цените ", съобщи финансовият министър.

" Не планираме да издаваме нов дълг и е прекомерно евентуално да имаме дребен остатък. Не мога да потвърдя, само че е прекомерно евентуално ", добави той.

Белчев подчертава още, че в плана на Бюджет 2022 не се планува нарастване на налозите.

" Това, че няма постоянно държавно управление не значи, че Министерството на финансите ще спре да работи. Ние сме длъжни да пазим стабилността в страната и да съблюдаваме закона. А законът изисква министерството да внесе бюджет. Оттам нататък в ръцете на партиите и Народното събрание е да реши каква част от него ще схване и по какъв начин ще го актуализира ", изясни министърът.

" Досега имаше минимална пенсия от 300 лева и Коронавирус добавка от 120 лева, което прави приход от 420 лева Нашата цел е този приход да не спада, което значи да продължим да плащаме същите средства. Нашето предложение е тя да стане 60 лева, тъй че сумата да стане 430 лева След като пандемията завърши, тогава в най-лошия случай пенсионерът с минимална пенсия ще взима 370 лева ", добави той.

Предвиждаме покачване на заплатите на всички чиновници в държавния бранш с 5%, заяви Белчев.

С Коронавирус добавка от 120 лева хората с най-ниска пенсия вземат по 420 лв., само че предвиждаме да стане 430, сподели финансовият министър Валери Белчев.

След като Теодора Чомакова го пита по какъв начин мислите, че дете се отглежда с 40 лв., като единствено таксата за детска градина не може да е покрие с тази сума, той отговори, че раждането не е бизнес.

" Какво да създадем ние, с цел да увеличим тези средства? Да раждаш деца не е бизнес. Ние даваме някаква помощ в границите на рационалното. Правим голяма крачка напред с предлагането, което вършим. Не можем да извадим 1 милион и да дадем на всяко дете, което се е родило в България. Увеличаваме въпреки всичко надбавките с 20%. Това не е по никакъв начин малко ", съобщи министърът.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР