Доходите на футболистите от висока класа в наши дни се

...
Доходите на футболистите от висока класа в наши дни се
Коментари Харесай

Какви са били заплатите на първите професионални футболисти

 футболисти

Доходите на футболистите от висока класа в наши дни се пресмятат на десетки милиони евро. За своята кариера „ звездата “ може да обезпечи удобно битие освен за себе си, само че и за потомците си. Но не всеки път е било по този начин.

По-долу са разказани няколко истории за „ приказните “ приходи на експертите, излизащи на футболното поле при започване на 19 и 20 век.

Може би никой не може да уточни името на първия футболист, получил пари за играта си. Още повече, че по това време сходно нещо не се поощрявало, тъй като с пари елементарно можело един състезател да се реалокира в различен.

Впрочем, още през 70-те години на XIX век имало експерти, а с цел да „ заметат следите “ притежателите на клубове им оформяли някаква друга работа, която играчът в никакъв случай не вършел.

А какъв брой им плащали? Сред почитателите в Англия била публикувана една легенда: в края на XIX век за клуб „ Халъм “ играел Били Мосфърт. По време на мач против тима на „ Шефилд Уензди “ някой от почитателите се извикал от трибуните: „ Били, в случай че дойдеш при нас, ще получиш 10 паунда и гратис пиянство за цяла седмица “.  Мосфърт напуснал терена и след няколко минути се върнал в игра с екипа на противника.

През 1879 година се разиграл скандал към играча на клуб „ Дарвен “ Фреги Сутера. Подозрение провокирал обстоятелството, че след прекосяването си в отбора Сутер напуснал работата си като зидар. Значи за играта си получавал не по-малко пари!

През 1884 година управлението на клуба „ Престън Норт Енд “ било упрекнато, че заплаща на играчите си пари да играят. Отборът бил изключен от Футболната асоциация на Англия. Това провокирало отвращение измежду почитателите и на идната година асоциацията публично разрешила заплащането за играчите.

До тогава важало правилото: в случай че получил за игра сума, която превишавала разноските му по присъединяване в мача, нарушителя го чакало дисквалификация.

Първият публично регистриран професионален клуб станал „ Блекбърн Роувърс “. В сезон 1885/1886 година той платил на играчите си 615 паунда. Най-много получили Джеймс Форест и Джоузеф Лофтхауз – по 1 лира на седмица.

През 1889 година най-високоплатен футболист в Англия станал Ник Рос от „ Престън “ – той получавал 10 паунда месечно. Много небогати клубове изразили възмущение и поискали да се ореже несъразмерния вкус на футболните звезди.

Революция в професионалния футбол направил вратарят на „ Шефилд Юнайтед “ Уилям Фулк. В средата на деветдесетте години на XIX век той изискал от притежателите на клуба да се заплаща и времето, когато в шампионата има отмора. Ръководството се решило на отстъпки, въпреки по време на почивката заплатата да била значително по-ниска.

Като същински „ олигарси “ при започване на предишния век се чувствали футболистите на лондонския „ Арсенал “. Най-добрите от тях получавали по 7 паунда на седмица, а с наградите стигали и до 10.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР