Доходите на домакинствата в страната през второто тримесечие растат с

...
Доходите на домакинствата в страната през второто тримесечие растат с
Коментари Харесай

Разходите ни двойно по-високи от доходите, харчим най-много за храна

Доходите на семействата в страната през второто тримесечие порастват с 11,6%, до момента в който разноските - с 20,3%, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). Според статистиката през интервала април - юни междинният приход на едно лице в домакинство доближава 1894 лв., а разноските към този момент са 1666 лв., предава "Монитор ".

Основната част от разноските са за храна и безалкохолни питиета (30,8%), за жилище (16,9%) и за налози и обществени осигуровки (14,2%).

В структурата на общия приход най-голям условен дял заема работната заплата (58,5%), пенсиите (28,9%) и от независима претовареност (5%). В номинално изражение през второто тримесечие на тази година приходите от работна заплата се усилват с 13,5% на годишна база, а от пенсии - с 13,7%.

Доходите от независима претовареност обаче понижават с 5,5 на 100. С 13,1% понижава и размерът на приходите от обществени компенсации и помощи, демонстрират още данните на Национален статистически институт.

От статистиката е видно още, че разноските за храна и безалкохолни питиета, които има максимален дял в разноските на семействата, се усилват с 13,4%, а за облекло и обувки - съвсем два пъти.

Разходите за налози и обществени осигуровки също имат нарастване - с съвсем 13 на 100. От данните на Национален статистически институт за потреблението се вижда, че на годишна база се покачва потреблението на плодове и зеленчуци, месо и прясно мляко. Намалява потреблението на захар, а без смяна остава потреблението на олио и яйца. Почти без смяна е и потреблението на самун и тестени произведения.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР