Договорка след среща на двамата президентиКомплексите могат да носят и

...
Договорка след среща на двамата президентиКомплексите могат да носят и
Коментари Харесай

Москва въоръжава Минск с ракети „Искандер-М“

Договорка след среща на двамата президенти
Комплексите могат да носят и нуклеарни оръжия

Лукашенко желае “симетричен отговор” на полети на НАТО

В околните месеци Русия ще достави на Беларус комплекси “Искандер-М”. Това даде обещание съветският президент Владимир Путин на беларуския си сътрудник Александър Лукашенко, с който се срещнаха в Санкт Петербург.

“Както към този момент се договорихме - вие повдигнахте въпроса - решението при нас е взето. В идващите месеци ще предадем ракетно-технически комплекси “Искандер-М”, които могат да употребяват както балистични, по този начин и крилати ракети, освен това както в елементарен, по този начин и в нуклеарен вариант”, изясни Путин.

“Искандер” са съветски оперативно-тактически ракетни комплекси за заличаване на зенитната и противоракетната отбрана на съперника, както и прикриващи ги обекти на разстояние до 500 км.

Лукашенко помоли Путин да помогне за преоборудване на беларуските Су-25 с благоприятни условия да придвижват нуклеарно оръжие, на което съветският президент отвърна с предложение това да стане в Русия, в случай че е належащо.

Лукашенко приказва и за “агресивната”, “конфронтационна” и “отблъскваща” политика на своите съседи Литва и Полша. Той помоли Путин да помогне на Беларус да изготви “симетричен отговор” на полетите на НАТО наоколо до границите ѝ, за които твърди, че са с нуклеарно оръжие на борда.

Руският държавен глава уточни, че в европейските страни се съхраняват 200 тактически нуклеарни оръжия, а 257 самолета са готови за възможната им приложимост. “Казахте, че е допустимо да се отговори по огледален метод, само че даже не би трябвало да отговаряме по огледален метод. Не е наложително. Но съм изцяло склонен с вас, че би трябвало да се грижим за безусловното обезпечаване на нашата сигурност, сигурността на съюзната страна, а може би и на други страни от Организацията на Договора за групова сигурност (ОДКБ)”, акцентира Путин.

В началото на февруари съветското министерство на защитата заяви, че бойни екипи на системи за противовъздушна защита С-400 са заели бойно дежурство на полигон в Брестска област по време на инспекция на силите за реагиране на съюзната страна. Тя стартира на 10 февруари и продължи 10 дни. НАТО допусна, че тези учения могат да бъдат прикритие за образуване на инвазия в Украйна, каквато стартира две седмици по-късно.

70 бойци са били пленени
Украински офанзиви стопираха евакуация от „ Азов “


Сергей Шойгу инспектира през днешния ден съветски военни елементи, участващи в интервенцията в Украйна.

Украински обстрел е принудил съветските сили да спрат евакуацията на хора от химическия цех “Азот” в Северодонецк, почнала часове, откакто градът падна в съветски ръце, заяви Ройтерс.

Според съветски представители в завода към момента има няколкостотин души, които са потърсили леговище от боевете.

Междувременно посланикът на Луганската национална република в Москва Родион Мирошник заяви, че са били пленени към 70 украински бойци, укриващи се в “Азот”. Мирошник уточни, че в завода са се водили съществени щурмови дейности, вследствие на които част от бойците са били премахнати, някои са съумели да избягат, само че сред 50 и 70 души са били пленени.

Руският министър на защитата Сергей Шойгу инспектира през днешния ден съветски военни елементи, участващи във военната интервенция в Украйна, заяви ТАСС. На командните пунктове на съветските елементи армейски военачалник Сергей Шойгу одобри рапортите на командирите за настоящата конюнктура и дейностите на съветските въоръжени сили в основните оперативни зони, заяви отбранителното ведомство на Русия, само че не уточни къде тъкмо е била инспекцията на Шойгу.

Джонсън срещу договаряния Русия-Украйна
Ракетни удари по Киев в навечерието на Г-7
Дим се извива над здания в Киев, който през днешния ден бе подложен на ракетен обстрел.

Русия нанесе ракетни удари по Киев, което се случи в навечерието на почналата през днешния ден в Германия среща на върха на страните от Г-7, съобщи Ройтерс.

Според украинските управляващи при нападението е била ударена жилищна постройка и детска градина, като един човек е умрял, а най-малко петима са били ранени. Киев е бил разтресен от четири детонации.

В реакция украинският външен министър Дмитро Кулеба прикани водачите от Г-7 да наложат още наказания против Москва и да дават на Украйна в допълнение тежко въоръжение.

Британският министър председател Борис Джонсън, който взе участие във форума на Г-7 в замъка Елмау край баварския алпийски курорт Гармиш-Партенкирхен, се разгласи срещу провеждането на договаряния за мир сред Киев и Москва. На среща с френския президент Еманюел Макрон в коридорите на форума Джонсън го предизвестил против изкушението за договаряния “сега”, поради риск от удължение на “световната нестабилност”. Британският министър председател подчертал, че опит в този момент да се контролира спорът ще докара единствено до неустойчивост и ще даде картбланш на президента Владимир Путин непрекъснато да манипулира както суверенни страни, по този начин и интернационалните пазари. Двамата водачи се съгласили, че сегашният миг от спора е сериозен и има опция да бъде извърнат ходът на войната.

Говорителката на съветското Министерство на външните работи Мария Захарова назова изказването на Джонсън “чудовищно”.

Европейците го вършат да наподобява малоумен
Трите неточности на Байдън


Джо Байдън при идването си в Германия за почналата през днешния ден среща на върха на Г-7.

Настоящият президент на Съединени американски щати можеше да се трансформира в модел на сполучлив политик, в случай че не бяха арогантността и безразсъдството.

Джо Байдън, споделят, в младостта си бил натруфен красавец и по-късно позволил единствено три неточности в живота си. Първата била, когато той се трансформира от секс знак през 60-те години на предишния век в сенатор от Делауеър. Втората е, когато той подреди бързата евакуация на американската войска от Афганистан. И третата, когато предизвика Русия към военна спецоперация на територията на Украйна. Последната неточност заплашва Съединени американски щати с още по-голямо оскърбление от бягството от Афганистан.

Американското издание The Hill написа, че борбата с Русия ще докара до краха на цялата международна геополитическа конструкция, грижливо построена от Съединени американски щати през XX век. Хаотичното евакуиране на американските войски от Афганистан към този момент скапе имиджа на “световния хегемон”. Тази евакуация - без предизвестие и без консултация с други членове на НАТО - пося подозрения измежду съдружниците по отношение на мъдростта на настоящия президент на Съединени американски щати. Припомняме, че американците избягаха от Кабул през август 2021 година, оставяйки своите афганистански протежета и даже някои елементи от алианса на произвола на ориста.

“Афганистанският синдром” на съмнение към политиката на Съединени американски щати се прояви на 16 юни в Киев по време на среща на Володимир Зеленски с ръководителите на четирите водещи страни от НАТО - Франция, Германия, Италия и Румъния. В столицата на Украйна европейците отхвърлиха на Зеленски доставката на спомагателни тежки оръжия за въоръжените сили на Украйна, макар че подсладиха хапчето с вероятността за участие на страната в Европейски Съюз.

Този отвод в действителност е апел за компромисен мир - най-ужасният излаз от украинската рецесия за Джо Байдън. В последна сметка Байдън мощно упорства за възобновяване на границите на Украйна до 2014 година Буквално напролет “лидерът на свободния свят” съобщи, че сякаш опълчването на Америка и нейните съдружници на процедура “отстрани Путин от власт”, двойно отслаби съветската стопанска система и изцяло подкопа отбранителната дарба на Русия.

Но какво се случва отвън тези нелепи фантазии на Байдън? Китай промени позицията си - отхвърли се от заявения си неутралитет в руско-украинския спор, удостовери партньорството с Русия и прикани за мир, учреден на съществуващата класификация на силите и на действителностите.

А в този момент и европейските съдружници на Съединени американски щати оказват напън върху Байдън и го вършат да наподобява малоумен - упорстват за скорошно подписване на мир. Те са страхливи и малодушно не желаят да страдат от спирания в доставките на газ, нефт и зърно от Русия и Украйна.

Користните европейци слагат администрацията на Байдън пред неразрешима алтернатива, написа The Hill. Сега всяка стъпка на американския президент - към мир или война - ще бъде неточност. Компромисните мирни съглашения биха били оскърбление за Съединени американски щати и злополука за марионетното държавно управление на Украйна, защото Русия към този момент е взела стратегически значимите територии за себе си.

От друга страна, ескалацията на враждебните дейности от страна на американците в Украйна ще провокират рецесия на доверието сред Съединени американски щати и Европейски Съюз, което може да бъде последното тестване за тяхното “неразрушимо” партньорство.

Източник: Поглед Инфо

Със съкращения
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР