Договори по две от трите обособени позиции за ремонти през

...
Договори по две от трите обособени позиции за ремонти през
Коментари Харесай

АЕЦ Козлодуй договори ремонтите за 2021 година, най-вече с фирми на Ковачки

Договори по две от трите обособени позиции за поправки през тази година на обща стойност 48 млн. лева без Данък добавена стойност подписа АЕЦ „ Козлодуй “. Ремонтите са планови за 2021-ва по главното и спомагателно съоръжение, както и по системите на 5-ти и 6-ти нуклеарни енергийни блокове.
Първата позиция е за действия, свързани с ръководство на ресурса и продължение периода на употреба, осъществяване на коригиращи мероприятия и промени на плана за съоръжение и системи на двата блока, значими за сигурността и за производството на електрическа и топлинна сила - като реакторно, турбинно, генераторно съоръжение, системите за сигурност и други Спечелена е от „ Атоменергоремонт “ АД с оферта за съвсем 36 млн. лева без Данък добавена стойност. Действителен притежател на сдружението е Борис Методиев посредством едноличното си „ Бултрейд Корпорейшън " ЕООД, обвързвано с Христо Ковачки. Факт е, че на същия адрес, на който е компанията „ Бултрейд Корпорейшън “, има регистрирани и компании на Христо Ковачки, като да вземем за пример „ Лимтрейдинг “ ЕООД, пенсионно-осигурително сдружение „ Топлина “ АД, „ Нова Деница “ АД и заличената преди три години „ Бос “ ЕООД.
 Започна плановият ремонт в АЕЦ Козлодуй Започна плановият ремонт в АЕЦ " Козлодуй "
В АЕЦ " Козлодуй " през днешния ден стартира плановият годишен ремонт на пети блок на атомната централа. Планира се ремонтните действия да продължат д...
За да извърши поетите задължения, компанията ще употребява услугите на петима подизпълнители с по 2% дял от дейностите– „ Евро старс “ ООД, „ Хидак “ ЕООД, „ Енпро консулт “ ООД, „ Монтажи КО “ ЕООД, „ Мега ЕЛ “ ЕООД.  
Третата позиция е за поддържане надеждността на съоръжение и тръбопроводи, спомагателни ремонтни действия и действия за възстановяване изискванията на употреба на двата блока. С оферта от 6,7 млн. лева без Данък добавена стойност тя е извоювана от консорциум „ Атом Инженеринг, състоящ се от компаниите „ Атомстрой “ ООД – Козлодуй, и „ Еско Инженерин “ " АД – София.Подизпълнители на консорциума обаче са „ Атоменергоремонт “ АД (40%), „ Енергомонтаж-МК “ ЕООД (10%) и „ Монтажи КО “ ЕООД (10%)
Втората позиция – за поддържане надеждността на съоръжение и тръбопроводи, е обект на обжалване. За реализатор е избрана компанията „ КМС “ (бивша „ Космос “) ЕООД. Нейната оферта е за близо 5,4 млн. лв., като подизпълнители ще ѝ бъдат още веднъж „ Атоменергоремонт “АД (с 49%), „ Енергомонтаж-МК “ ЕООД (3%), Електро Пуск “ ООД (1,5%), „ Еско Инженеринг “ АД (5%) и „ Бултест и Ко “ ООД (0,5%).
Конкурентът на „ КМС “ в конкуренцията – консорциум „ Дитсманн – МБС “ апелира избора пред Комисията за защита на конкуренцията.   По недоволството на отстранения участник е формирано произвеждане, посредством което се стопират по-нататъшните дейности на възложителя. АЕЦ „ Козлодуй “ обаче изиска авансово осъществяване на решението за избор и Комисия за защита на конкуренцията го позволи.   Мотивите за това са няколко.
 104,2 млн. лв. ще е защитата на нуклеарните мощности в АЕЦ „ Козлодуй “ 104,2 млн. лв. ще е защитата на нуклеарните мощности в АЕЦ „ Козлодуй “
104,2 млн. лв. с Данък добавена стойност ще коства защитата на нуклеарните уреди, нуклеарния материал и радиоактивните субстанции в АЕЦ „ Козлодуй&ldquo...
С плануваните през 2021 година ремонтни действия по главното и спомагателното съоръжение се цели освен удължение периода на употреба на енергоблоковете, само че и обезпечаване на най-високо равнище на нуклеарна сигурност, радиационна отбрана и запазване на околната среда при производството на електрическа енергия, съобразено със актуалните стандарти и положителни интернационалните практики.
Според възложителя включените в размера на обособената позиция действия е невероятно да се изпълнят отвън планувания планов годишен ремонт, защото могат да се правят единствено при неработещ нуклеарен блок. Неизвършването им с дълготрайност към 40 дни ще сложи под въпрос безвредната употреба на нуклеарните мощности и ще препятства естественото им действие.
В последна сметка Антимонополната комисия позволи авансово осъществяване на решението за установяване на реализатор по изключение, когато това се постанова, с цел да се обезпечи животът или здравето на жителите, да се защитят изключително значими държавни или публични ползи, в това число такива, свързани с защитата и сигурността, или в случай че от закъснението на осъществяването може да последва забележителна или труднопоправима щета.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР