Договорено е прекратяване на огъня в Нагорни Карабах след десетки убити при азербайджанска военна офанзива

...
По-рано в сряда се каза, че офанзивата продължава, но в
Коментари Харесай

По-рано в сряда се каза, че офанзивата продължава, но в последващо изявление се предполага, че е приключила.

Министерството на отбраната на Азербайджан каза, че арменският сепаратистките сили се съгласиха да „оставят оръжията си, да напуснат бойни позиции и военни постове и да се разоръжат напълно“.

Оръжията се предават на армията, се добавя.

сделката трябваше да влезе в сила в 13:00 ч. местно време (10:00 ч. сутринта британско време) и преговорите между страните за "реинтегриране" на региона в Азербайджан трябва да бъдат в четвъртък.

Руските миротворци посредничиха при прекратяването на огъня, което определя изтеглянето на арменските военни части и разоръжаването на местните сили за отбрана, казаха регионалните власти. операция'

„Властите на Република Арцах приемат предложението от командването на руския мироопазващ контингент за прекратяване на огъня“, се казва в изявление.

Нагорни Карабах е спорна зона, заобиколена от територия, която до голяма степен се държи от Азербайджан, и е гореща точка от края на СССР.

Повече от 6000 души загинаха във война преди три години, при която Азербайджан си върна части от региона и околностите територии, които са били под арменски контрол от 1994 г.

Азербайджан започва нападение срещу спорния регион

Омбудсманът по човешките права на Нагорни Карабах, Геган Степанян, каза в сряда, че най-малко 32 души, включително седем цивилни, са били убити и повече над 200 ранени при последната офанзива.

Съобщава се, че са използвани артилерия, самолети и дронове.

Азербайджан каза, че е използвал „високоточни оръжия“ за унищожаване на военна техника и въоръжение – и това само военни обекти бяха насочени.

Изображенията обаче показват взривени витрини и осеяни с шрапнели автомобили по улиците на регионалната столица Степанакерт.

Арменският премиер Никол Пашинян призова руските мироопазващи сили направи повече и каза, че Нагорни Карабах е атакуван в опит да започне война.

Изображение: Етнически арменски войник в Нагорни Карабах. Файлова снимка: AP

Азербайджан заяви, че е започнал офанзивата си часове, след като се твърди, че четирима войници и двама цивилни са били убити при експлозии на противопехотни мини в планинския регион - дом на около 120 000 души.

Армения отрече своите войски или оръжия бяха в региона и казаха, че твърденията за противопехотни мини и саботаж са неверни.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова Азербайджан да „незабавно прекрати военните действия“ в телефонни обаждания до двете страни, каза американският държавен департамент.< /p>

В него се казва, че президентът на Азербайджан Илхам Алиев е „изразил готовност“ да спре офанзивата и че г-н Блинкен е казал на Армения, че има пълната подкрепа на Вашингтон.

Руското външно министерство също призова двете страни за спазване на условията на споразумението за прекратяване на огъня от 2020 г., което включваше примирие.

„Призоваваме конфликтните страни незабавно да спрат кръвопролитието, да спрат военните действия и да премахнат цивилните жертви“, се казва в приложението Telegram.Изображение: Демонстранти се сблъскаха с полицията в Ереван, Армения. Снимка: AP

ООН и ЕС също призоваха за спиране на боевете.

Има опасения, че конфликт в региона може да дестабилизира Южен Кавказ - регион, в който САЩ, Русия, Турция и Иран се борят за влияние.

Прочетете още от Sky News:
Безпрецедентната загуба на крайници в Украйна
Военната хунта на Мианмар „умишлено бомбардира медицински заведения“

Там имаше и сблъсъци във вторник между полицията и стотици протестиращи, които искаха г-н Пашинян да защити етническите арменци в Нагорни Карабах.

Най-малко 34 души - 16 полицаи и 18 цивилни - бяха ранени при безредиците, арменски каза здравното министерство.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР