Договорът за приятелство между България РС Македония от 2017 г.

...
Договорът за приятелство между България РС Македония от 2017 г.
Коментари Харесай

Захариева: Договорът със Северна Македония не се изпълнява добросъвестно

Договорът за другарство сред България районен съд Македония от 2017 година има всички гаранции стига той да се извършва добросъвестно и от двете страни. Ние никога нямаме самоцел да стопираме, още повече, че ние през всичките тези 30 години сме подпомагали Република Северна Македония. Както ние признаваме действителност та, по този начин и те би трябвало да признаят минало то. Няма нищо комплицирано. Това споделя в извънредно изявление за Агенция БГНЕС българският вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева.

„ Договорът е от 2017 година има всички гаранции стига той да се извършва добросъвестно и от двете страни. За страдание нашата оценка е, че това не е по този начин. Въпреки многото спекулации в пресата, на първо място в Република Северна Македония – нито сме желали смяна на Конституцията, каквито неща се чуха там, нито нашите искания са нови, нито пък сме оспорвали правото за самоопределение и правото на всеки един жител, в това число и на жителите на Република Северна Македония , нито правото да назовават езика както желаят “, съобщи тя.

Според нея казусът е в това, че контракт ът не се извършва добросъвестно.

„ Знаете, че в този контракт има две комисии – едната е историческата комисия, другата е междуправителствена комисия, която един път годишно би трябвало да се събира и да следи за осъществяването на контракт а и да набелязва новите задания. Разбрахме се за много неща, в това число и ускорение на работата на комисията, вследствие на което обаче освен, че не се форсира, ами тя спря. В ежедневни договаряния сме. Ние никога нямаме самоцел да стопираме, още повече, че ние през всичките тези 30 години сме подпомагали районен съд Македония. По време на нашето председателство се сложи тематиката. Очевидно е било много сполучливо. Факт е, че поредност от ръководи след нас, в това число и немското, слагат европейската вероятност на страните от Западни Балкани като съществена тематика. Така че в сме в договаряния и сега дори. Днес онлайн екипите на нашите две външни министерства се пробват да решат конфликтните въпроси, тъй че да гледаме повече напред. Но малко време остава. Интензивни са договарянията “, съобщи Захариева.

Тя напомни, че решението за започване на договаряния е взето март месец. Сега съвещанието на 10-ти на Съвета общи въпроси би трябвало да се утвърди преговорната рамка, като това не е някаква дефинитивна дата, а индикативна.

„ Към момента България не е в положение да утвърди преговорната рамка в този й тип, в който се показва. Имаме време, само че то е извънредно малко “, безапелационна е Захариева.

На въпрос от какво българската страна няма да отстъпи, тя отговори: „ Както ние признаваме действителност та, по този начин и те би трябвало да признаят минало то. Няма нищо комплицирано “.

Захариева дефинира като извънредно неприемливи претенциите за малцинство.

„ Те освен, че не трансформираха метода си, спомняте си резолюцията на Европейския парламент. Едва ли въпросът за малцинството е задача номер едно за европейските депутати. Най-вероятно включването на рекомендацията България да признае малцинство е подтиквана от Скопие. Фактът, че тези опити не престават и са подкрепяни от институциите в районен съд Македония значи, че макар заявените на думи гаранции, че това няма да се случва, то се случва. Това е доста значимо за нас и също е алена линия “, съобщи външният министър и добави, че този въпрос е обвързван с историческата истина. „ Защото, в случай че се каже каква е тя, няма да има искания за македонско малцинство в България от тяхна страна “, счита българският външен министър.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР