Договорът за името Северна Македония не съдържа претенции към България

...
Договорът за името Северна Македония не съдържа претенции към България
Коментари Харесай

Каракачанов се съмнява, че името 'Северна Македония' ще стане факт

Договорът за името „ Северна Македония ” не съдържа искания към България и също така е подозрително, че изобщо ще стане действителност. Това съобщи пред btv вицепремиерът Красимир Каракачанов.

„ С този контракт е нанесен пагубен удар на опитите на Груевски и на избрани научни кръгове да постановат някакъв древен генезис на македонското население ”, акцентира той.

Според него с подписа на о.Свети Ахил диалогът не завършва: „ В Македония има гневна съпротива на името Северна Македония, има съпротива и в гръцкия парламент ”.

Той напомни, че западната ни съседка би трябвало да организира референдум с неразбираем резултат, а по-късно и Народното събрание да одобри текстовете с болшинство от две трети, което Зоран Заев и албанските му сътрудници нямат. Междувременно през 2019 година има парламентарни избори в Гърция, които се чака дясната „ Нова народна власт ” да завоюва – а тя все още е срещу името „ Северна Македония ”.

Красимир Каракачанов не се съгласи с Велизар Енчев и Александър Йорданов, които изразиха мнение, че България ще е губещата страна от процесите на Западните Балкани. „ Договорът е въз основата на декларацията от 1999 г, която беше подписана от Любчо Георгиевски и Иван Костов. По това време и двамата бяха висши дипломати, тогава ръкопляскаха на това съглашение, през днешния ден подлагат на критика контракта ”, уточни водачът на Вътрешна македонска революционна организация.

Той акцентира, че Договорът за добросъседство съдържа гаранции, че Скопие няма да предявява искания за територии и малцинства. А името „ Северна Македония ” не би трябвало да ни тормози, в случай, че преди близо 30 година сме признали настоящето, което в географски аспект покрива доста по-голяма територия.
 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР