Договорът за добросъседство и приятелство между България и Република Македония,

...
Договорът за добросъседство и приятелство между България и Република Македония,
Коментари Харесай

Борисов: Мирът на Балканите е мир за България


Договорът за добросъседство и другарство сред България и Република Македония, който подписахме със Зоран Заев, е един от дребното случаи в историята, когато две балкански страни без медиатор и външен напън се договарят да решат своите проблеми. Това съобщи по Българска национална телевизия министър-председателят Бойко Борисов.

„ Мисля, че и македонският народ узря за Договора за добросъседство. Те се увериха, че ние се отнасяме към тях с най-топли усеща. Искаме те да са постоянни, да честваме дружно празниците и те да не бъдат мотив за кавги. Ние бяхме храбри със Зоран Заев и дружно се поклонихме на паметниците на цар Самуил в София и на паметниците в Скопие. Веднага след подписването на Договора на 1 август той беше приветстван от външните министри на Европейския съюз, Германия, Съединени американски щати и доста други страни. Това е един от дребното пъти, когато балкански страни без медиатор и напън се договарят “, акцентира Борисов.

Той съобщи, че не чака смяна на курса в Македония след привършване на българското председателство. „ След локалните избори в Македония, които бяха извоювани изрично от Зоран Заев, това беше един избор на хората в Македония в поддръжка на политиката за участие в Европейски Съюз и НАТО “, добави Борисов.

Премиерът съобщи, че с помощта на дипломацията и обстоятелствата, които е имал шанса да показа на водещите водачи в Европейски Съюз като канцлера Меркел, президента Макрон, премиера Рюте, те единомислещо са подкрепили София за налагане на тематиката за Западните Балкани в европейския дневен ред. В резултат на тази дипломация е и провеждането през май на срещата на върха ЕС-Западни Балкани, чийто хазаин е София.

Борисов акцентира, че България е натоварена с огромна отговорност за ориста на страните от Западните Балкани, които би трябвало да бъдат приобщени към Европейския съюз. Той се разгласи за нормализиране на връзките в Турция, изключително в светлината на мигрантската рецесия. „ По една тематика сме си споделили „ Да “ и това е за мигрантската рецесия. Нашата граница е една от най-добре охраняваните “, сподели той и добави, че „ България сме длъжни да имаме положителни отношение с всички съседи “.

Борисов чака извънредно напрегнати 6 месеца за България по време на нейното председателство на Съвета на Европейския съюз. За тези шест месеца вътрешните проблеми няма да бъдат поставени на пауза. Борисов също по този начин съобщи, че не е подразнен от идния избор на съмнение. Той означи, че откогато е на власт, парите за опазване на здравето са се усили 3-4 пъти. Ако преди неговото ръководство са се давали 1 милиард лв., в този момент се отпускат по 3-4,5 милиарда лв..

"Нямам защо да водя война с президента Радев, само че той взима страна и приказва с думите на Българска социалистическа партия и Корнелия Нинова. Това не е честно", сподели Борисов.

Той акцентира, че концепцията за проверката на приватизацията не е ориентирана против никого, само че е трябвало да се види генезисът. "Имаме обезпечено самостоятелни органи", сподели министър председателят, разяснявайки дейностите на КОНПИ против Иво Прокопиев, като по този метод отхвърли обвиняванията, че става дума за кавга.

"Делян Пеевски е народен представител от Движение за права и свободи. По тематиката за Пеевски хората, които би трябвало да приказват са Мустафа Карадайъ и Ахмед Доган", съобщи Борисов, отговаряйки на въпрос на водещия какво място заема националният представител от Движение за права и свободи.

"Парите са публични, държавното управление единствено преразпределя тези пари. Сложихме най-вече за обучение, в инфраструктурата също", съобщи Борисов, само че добави, че постоянно ще има недоволни. Той уточни, че сега има 4% стопански растеж, под 6% безработица. Според Борисов думите на Доган би трябвало да се поясняват в посока, че сега опозицията не е готова да ръководи и в случай че се опита да го смъкват, доста скоро ще се провалят и Борисов още веднъж ще се върне на власт. Лидерът на ГЕРБ напомни, че Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи са минавали към този момент по този път по времето на ръководството на Пламен Орешарски през 2013-2014 година

"ГЕРБ устоя толкоз години, тъй като всеки отговорен си отива. Това е разликата сред нас и БСП", сподели министър председателят. "Това, което ще ми дава непоклатимост през 2018 година е да продължим да градим. Мирът на Балканите е мир за България. Ще желая от Европа да спрем с лицемерието във връзка с Турция. Трябва да създадем с тях едно съглашение и да разберем по избрани въпроси, като мигрантите и други", безапелационен е Борисов. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР