Договорът, с който Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ)

...
Договорът, с който Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ)
Коментари Харесай

АКФ: БАБХ е нарушила закона, сключвайки договор за наем с „Евролаб 2011“

Договорът, с който Българска организация по сигурност на храните (БАБХ) е отдала чартърен пространства на границата на „ Евролаб 2011 “, е подписан в нарушаване на закона.

Това излиза наяве от оповестено през днешния ден правно мнение на юристите на Антикорупционния фонд (АКФ).

Според мнението законът недвусмислено не разрешава отдаването чартърен на здания, които са обществена държавна благосъстоятелност и служат за реализиране на формален граничен надзор.

„ Сградите имат извънредно характерно предопределение – формален граничен надзор по сигурност на храните – което може да се извършва само от оторизирания държавен орган БАБХ. Всеки контракт за отдаването им чартърен на друго лице всъщност трансформира предназначението на постройките, което е ясно нарушаване на закона “, декларира Даниела Пенева, юридически консултант към Антикорупционния фонд.

Становището на АКФ цитира и решение на Висшия административен съд (ВАС) по еднакъв проблем, съгласно което не е възможно да се отдават чартърен здания обществена държавна благосъстоятелност, в случай че това трансформира предназначението им.

През месец март тази година АКФ попита БАБХ по реда на Закона за достъп до социална информация: на какво съображение лабораторията „ Евролаб “ е ситуирана в пространства на БАБХ в зоната на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “?

След безмълвие от страна на институцията и последвало правосъдно произвеждане в Административен съд – София-град (АССГ), БАБХ беше наказана да даде желаната информация, пишат то АКФ.

От отговора на БАБХ до АКФ излиза наяве следното:

На 01.02.2012 година изпълнителният шеф на БАБХ Йордан Войнов подписва контракт за наем със „ Стоп груп “ ЕООД (със настоящо име „ Интерпред еврологистик “ ЕООД), притежател на лабораторията „ Евро лаб “. По силата на контракта БАБХ дава за възмездно прилагане за период от 10 години шест здания, които се употребяват за реализиране на надзор върху качеството и сигурността на храните в зоната на граничния контролно-пропускателен пункт „ Капитан Андреево “:

►Сграда за „ живи животни “
►Сграда „ надзор на живи животни “
►Сграда за надзор на продукция от човешка консумация
►Сграда за надзор на продукция за нечовешка консумация
►Сграда за фитосанитарен надзор 1
►Сграда за фитосанитарен надзор 2

В края на 2021 година, по изказване на БАБХ, след извършен търг, на 31.12.2022 година е подписан нов контракт за наем за същите здания, само че с нов наемател – новорегистрираното сдружение „ Евролаб 2011 “ЕООД, което е и новия притежател на лабораторията „ Евролаб “, ситуирана в същите тези здания на Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево.

Оферти за подписване на контракта са подадени в 21 часа на 31.12.2021, а самият контракт е подписан в 22:26 ч. на 31.12.2021 година от заместител изпълнителния шеф Николай Росенов, макар заповедта на земеделския министър Иван Иванов, която не разрешава на БАБХ сключването на нови контракти.

Според правното мнение на АКФ договорите, с който БАБХ е отдала чартърен пространства на границата на „ Интерпред Еврологистик “ ЕООД през 2012 година и на „ Евролаб 2011 “ ЕООД през 2021 година, са подписани в нарушаване на реда за предписание с държавни парцели.

Законът ясно указва, че парцели обществена държавна благосъстоятелност могат да се отдават чартърен, при изискване че се употребяват съгласно предназначението им.

„ Никое друго юридическо лице, с изключение на БАБХ, не може да реализира граничен надзор. С други думи, всеки контракт за отдаването чартърен на постройките на друго лице, друго от БАБХ, значи, че те се употребяват не по предопределение “, добавя Даниела Пенева. Обстоятелството, че постройките ще се употребяват за друго (подготовка на животни и артикули, помощни дейности), а не за формален надзор е видно и от текста на самите контракти.

Становището на АКФ цитира и решение на петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) по еднакъв проблем, съгласно което е неприемливо да се отдават чартърен здания обществена държавна благосъстоятелност, в случай че не се употребяват по предназначението им.

Заповедта от 31.12.2021 година за установяване на печеливш в извършения търг за отдаване чартърен на постройките е анулирана като оскъдна със заповед на изпълнителния шеф на БАБХ от 01.07.2022 година С тази заповед е преустановен и подписания въз основа на нищожната заповед контракт за наем от същата дата. Към сегашния миг „ Евролаб 2011 “ оспорва пред Административен съд София град заповедта на изпълнителния шеф на БАБХ от 01.07.2022 година

„ Независимо какъв ще бъде изходът от това дело, считаме, че има значителен недостатък в основанието на извършената процедура за отдаване чартърен, заради изначалната неспособност за отдаване чартърен на постройките в зоната на Граничен контролно-пропусквателен пункт за надзор по сигурност на храните.

Това е съображение за анулация на заповедта, с която тя е предоставена, и преустановяване на контракта за наем “, се споделя в мнението на АКФ.

„ Сключването на сходен контракт, по силата на който БАБХ на процедура се лишава от постройките, които са ѝ предоставени за реализиране на формален надзор, опонира освен на законовия ред, само че и на всякаква житейска логичност. Напълно неразбираемо е какво постанова БАБХ да даде постройките си за формален надзор на частно лице, при извънредно неизгодни за преустановяване на контракта, като в това време си резервира правото на достъп до постройките за реализиране на контрола. Възниква въпросът и до каква степен ефикасен е формален надзор за сигурност на храните, реализиран в пространства, следени от частно лице, освен това представител на вносителите и освен това притежател на лабораторията, в която се изследват взетите проби.

Вярваме, че ползите на българските жители и на българската страна постановат постройките държавна благосъстоятелност на Капитан Андреево да се употребяват по предопределение за реализиране на граничен надзор от формалните контролни органи, а не от частни лица.

Считаме, че министърът на земеделието и изпълнителният шеф на БАБХ следва да подадат до регионалния шеф стимулирано предложение за отнемането на парцелите, защото същите се употребяват не по предопределение и без законово съображение.

„ Ще следим за решението по случая и ще осведомяваме обществеността навреме. Ще търсим и спомагателната информация, която БАБХ е задължена от съда да ни даде “, съобщи Бойко Станкушев, шеф на Антикорупционния фонд.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР